Филми Научни - фантастика

V като вендета

Добави коментар

В Англия в близко бъдеще диктаторът Гранд Чансълър (Джон Хърт) притежава върховната власт и налага напълно некоректните си закони с помощта на тайната полиция.

V for Vendetta, САЩ, 2005
Научнофантастичен екшън

реж. Джеймс Мактийг

Участват: Натали Портман, Хюго Уийвинг, Стивън Риа, Стивън Фрай, Джон Хърт

В Англия в близко бъдеще диктаторът Гранд Чансълър (Джон Хърт) притежава върховната власт и налага напълно некоректните си закони с помощта на тайната полиция. Опълчва му се тайнствени отмъстител, наричащ себе си “V” (Хюго Уийвинг). Носещ маска на Гай Фоукс – англичанинът, замислял да взриви сградата на Парламента през XVII в., - V използва терористични тактики срещу Канцлера, който нарежда на полицейския инспектор Финч (Стивън Риа) да унищожи “V”. Иви Хамънд (Натали Портман) е млада жена, погрешно идентифицирана като съратничка на “V” след като той я спасява от правителствените убийци. Доста по-заплетен и с по-цялостно изградени персонажи от средния “филм за пуканки”, “V като Вендета” е по сценария на авторите на “Матрицата” – братя Уашовски, които адаптират графичния роман на Алън Мур. Дързък и стилен, “V като Вендета” е образец на съспенс-екшън, който, при все че се взима насериозно, не го прави за сметка на развлечението.

  • Награда на Академията за научнофантастични, фентъзи и филми на ужасите за най-добра актриса на Натали Портман
  • Операторски фестивал “Братя Манаки” ’06 – Специална награда на оператора Ейдриън Бидъл (посмъртно)
  • Номинация за наградата “Хюго” за научнофантастичен филм
  • 3 номинации от Академията за научнофантастични, фентъзи и филми на ужасите – за най-добър научнофантастичен филм, сценарий и костюми
Всичко по темата вижте в potv.bg
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: V като вендета