Актуално В програмата

Уинона Райдър, Зоуи Казан и Джон Туртуро в „Заговорът срещу Америка“

Добави коментар

Уинона Райдър, Зоуи Казан и Джон Туртуро съживяват героите на Филип Рот в „Заговорът срещу Америка“

 

Уинона Райдър, Зоуи Казан и Джон Туртуро съживяват героите на Филип Рот в „Заговорът срещу Америка“

Лимитираният сериал на HBO, базиран на едноименния роман на Филип Рот, привлече зрителския интерес у нас и в Европа още с първите си два епизода.

Сюжетът представя алтернативно развитие на американската история по време на Втората световна война, разказана през очите на еврейско семейство от работническата класа в Ню Джърси. Алтернативното развитие проследява промените след политическия възход на Чарлз Линдберг, герой-авиатор и ксенофобски популист, който става президент и насочва нацията към фашизма. Лимитираният сериал от шест епизода е създаден от Дейвид Саймън и Ед Бърнс ("Наркомрежа" и "Поколение убийци" на HBO).

В главните роли са Уинона Райдър, Зоуи Казан и Джон Туртуро.

Нов епизод е достъпен всеки вторник в HBO GO и от 21:00 часа по HBO.

 

Уинона Райдър, Зоуи Казан и Джон Туртуро в „Заговорът срещу Америка“

 

 • Премиерният епизод започва с разказ за вечерта на изборите през 1940 г., когато издържалият два мандата президент Франклин Рузвелт – професионален политик, достоен за всяко демократично управление, се оказва предизвикат от един политически аутсайдер - Чарлз Линдберг. Линдберг е набрал популярност, благодарение на полета си над Атлантическия океан 13 години по-рано и за  много американци той е един от героите на страната.

„Като един от най-големите ни романисти, Филип Рот като цяло е по-известен с разкази, които рефлектират директно човешкото сърце и емоции“, казва Саймън, който успява да се срещне с Рот веднъж, за да обсъди проекта преди смъртта на романиста през 2018 г. "Но с този сюжет той изнесе емоционално движещия се политически път на страната ни, която се е устремила към тоталитаризма и нетолерантността. Това, че е издаден през 2004 г., го прави не по-малко вероятен и реалистичен в годината, в която живеем днес. Рот ни предупреди, че това може да се случи тук. И наистина се случва.“

Зоуи Казан като Елизабет - Бес Левин

 • Ролите в сериала са поверени на Зоуи Казан като Елизабет - Бес Левин, проницателна майка и домакин, която се страхува за бъдещето, докато се опитва да защити семейството си на фона на ескалиращия политически климат;

Морган Спектър

 

 • Морган Спектър като Херман Левин, нейният горд и самоуверен съпруг, който работи като застрахователен агент и се опитва да поддържа нормалност и да се утвърждава като американски гражданин, дори както изглежда неговата страна да се насочва към фашизма, антисемитизъма и ксенофобския изолационизъм;

Уинона Райдър

 

 • Уинона Райдър като Евелин Финкел, неомъжената, по-голяма сестра на Бес, чиито собствени планове са в плен на грижите за нейната немощна майка.

Джон Туртуро

 

 • Джон Туртуро влиза в ролята на равин Лионел Бенгелсдорф, политически консервативен равин, трансплантиран от Чарлстън, щатски щат, който хваща юздите на историята, за да се превърне в ключова фигура в възникващата администрация на Линдбърг.
 • Виждаме Антъни Бойл  като Алвин Левин, разгневеният племенник-сирак, който позволява на собственото си чувство за несправедливост и политически различия с чичо си Херман да го пренесе от улиците на Нюарк до бойните полета на Европа и след това обратно.
 • Младият Ажи Робъртсън е  десетгодишният Филип Левин, най-младият от клана Левин, който се справя със собственото си невинно любопитство и нарастваща тревожност в свят, който сякаш се срива около него, а Калеб Малис виждаме като брат му като Санди Левин, артистичният тийнейджър, син на Левин, който се бунтува срещу родителите си, докато юношеството му се заплита с нарастващото му възхищение към Линдбърг.
 • Подкрепящият актьорски състав включва Дейвид Крумхолц  като Монти Левин, преобладаващият успешен по-голям брат на Херман, чийто единствен фокус е да ръководи бизнеса си с производство на едро;
 • Майкъл Костроф в ролята на Шепси Тиршуел и Джейкъб Лавал като Селдън Уишнов, великолепният интровертен съсед на Филип, който не е наясно с все по-жестоката политическа атмосфера.

„Заговорът срещу Америка“

 

Действието в първите два епизода започва с навечерието на изборния цикъл от 1940 г. като стабилността на двукратния демократичен президент Франклин Рузвелт, бива оспорена от Линдберг. Предизборната борба става много по-ожесточена за жителите от еврейски произход в Нюарк, когато Линдберг залага в кампанията си обещанието, че ще задържи Америка извън европейската война, и че ще остане неутрален между нацистка Германия и съюзните сили. Той определя американските евреи като подбудители на войната и нелоялни към истинските интереси на Америка. Антисемитизмът и ксенофобията пораждат конфликт у много американци, които започват да се отнасят с подозрение към своите сънародници от еврейски произход, както и еврейските бежанци в Америка.

Феновете на част от състава могат да гледат актьорите и в други превъплъщения в HBO GO.

 • Уинона Райдър е в “Малки жени“, „Дракула“, „Невинни години“
 • Джон Туртуро е в “Злокобна нощ“, “Изход: Богове и царе“, „Глория Бел“, „Комарджии“
 • Зоуи Казан е в „Нюйоркска комбина“ и „Олив Китридж“.

Нов епизод на „Заговорът срещу Америка“ е достъпен всеки вторник от сутринта в онлайн стрийминг платформата HBO GO и от 21:00 часа по HBO.

Публикуването на този текст е без разрешение на рotv.bg
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Заговорът срещу Америка