Кино

Тайните служби на дядо Коледа - всичко за филма

Добави коментар

"Тайните служби на дядо Коледа" - за първи път дава отговор на най-често задавания детски въпрос: „Как така дядо Коледа успява да раздаде всички подаръци за една нощ?”
Компютърната 3D анимация Тайните служби на дядо Коледа на Aardman production и Sony Pictures Animation за първи път дава отговор на най-често задавания детски въпрос: „Как така дядо Коледа успява да раздаде всички подаръци за една нощ?”

Тайните служби на дядо Коледа

Истината се крие във високотехнологичната ултрамодерна централа на Северния полюс, където любимият старец живее със семейството си и с един милион елфи. Всяка година на Бъдни вечер дядо Коледа потегля с удивителна шейна-стелт да достави желаните играчки на децата по целия свят. Когато по време на тази прецизна операция е пропуснат подаръкът на едно от милионите деца по света, най-младият (и най-малко надежден) член на семейството, Артър, се заема с вълнуващата и отговорна мисия да направи последната доставка за Коледа навреме.

Columbia Pictures и Sony Pictures Animation представят една продукция на Aardman, Тайните служби на дядо Коледа на режисьора Сара Смит. Продуценти са  Питър Лорд, Дейвид Спрокстън, Карла Шели и Стив Пигръм. Сценарий Питър Бейнъм & Сара Смит. Ко-продуценти Крис Чуен и Питър Бейнъм. От компанията са добавили  и един бонус коледен подарък за зрителите – песента “Santa Claus Is Coming To Town” , включен в новият му албум “Under The Mistletoe”.

Тайните служби на дядо Коледа

Как все пак успява дядо Коледа?

Предстaвете си град под обсипано със звезди небе. Бъдни вечер е и сгушилите се под завивките деца сънуват как шейната на дядо Коледа пристига, теглена от осем красиви елена. Внезапно над града преминава сянка. Примигват безброй искри и милион малки фигурки се спускат на земята. Нашествието започва и не се чува нито един камбанен звън…

…но не се притеснявайте. Така дядо Коледа си върши работата всяка година: заедно с милион елфи и огромна, оборудвана с най-модерната техника шейна-стелт. Мъничките човечета работят в екипи по трима и имат точно 18.14 секунди да проникнат във всеки дом, да оставят желания детски подарък и да се насочат към следващата си цел.  

Тайните служби на дядо Коледа

Дядо Коледа идва, но не през комина, както всички си мислим.

„Ето какво би трябвало да се случва на Бъдни вечер, ако дядо Коледа разполага с най-съвременните и модерни техниологии и парите не са проблем за него,” – разсъждава Сара Смит, която е режисьор и съсценарист на филма Тайните служби на дядо Коледа.

Но как изглежда екипирповката? Какво точно правят елфите? На върха на организацията, разбира се, е самият дядо Коледа – макар напоследък той да е по-скоро само фигурант, който очаква своето пенсиониране. Защото фамилията на дядо Коледа е истинска династия, чийто поколения се разпростират над 1000 години назад! С ежедневните задачи се занимава първородният син на дядо Коледа, Стив, който е роден лидер и знае, че е следващият, който ще наследи червената мантия. Възрастният баща на дядо Коледа, прадядо Коледа, е предишният белобрад старец, който е носил този костюм. Той непрестанно мърмори на всички наоколо, че той е бил най-добрият от всички в тази професия – преди да бъде освободен от задълженията си заедно с прекрасната си стара шейна. Госпожа Коледа е първата дама на Северния полюс, се опитва да запази уюта край семейното огнище, разкъсвана между откриването на елфски болници, преговорите със Грийнландия, завършване на поредния образователен онлайн курс и подготвяне на коледната вечеря.

А ето го и Артър, най-малкият син на дядо Коледа.

Тайните служби на дядо Коледа„Артър безрезервно вярва в Коледа, и не само защото такъв е неговия произход, – казва Джеймс МакАвой, който озвучава Артър. – Той вярва, че Коледа е в душата на всеки един от нас.”
Любовта към празника може да бъде от голямо значение, но не е особено практична с оглед професията на семейство Коледа. Затова Артър трябва да се примирява с всяка задача, която баща му му възлага – дори най-обикновени неща като опаковането и поддръжката. В началото на историята най-малкият син работи в Отдела за писма до дядо Коледа, където страшно му харесва да се наслаждава на вярата в празника на безброй деца – те не само молят за подаръци, но изпращат подаръци и рисунки, задават въпроси как се случва всичко в Коледната нощ... Когато едно дете остава без подарък навръх празника, никой не подозира, че Артър е единственият, който може да спаси Коледа – и да достави последния подарък за годината по старомодния начин… с еленов впряг!

Тайните служби на дядо Коледа

Артър намира съюзник в лицето на своя дядо, прадядо Коледа, който има свои причини да иска да отиде на тази важна мисия. „Прадядо Коледа е ексцентричен чудак и голяма напаст за околните, но той и Артър имат нещо общо: истински ентусизъм и абсолютна отдаденост към идеята за Коледа, - казва Бил Най, който озвучава този персонаж. Той е единственият, който е в състояние наистина да помогне на Артър“. Прадядо Коледа помага да се спаси празника не само защото така е правилно – това е възможност за ексцентричното старче да натрие носа на семейството си и да покаже, че да вършиш работата си по стария начин с вярната шейна и елени е най-добре. Образът му търпи развитие по време на филма. В началото той е неприятен и дразнещ, но е реабилитиран от последвалите действия.“

Хю Лори също се присъединва към актьорския състав като дава гласа си на Стив. „Хю е удивителен в образа на Стив. – казва Смит. – Персонажът по начало е невероятно готин и леко самовлюбен – не е лесно да се вмъкнеш в кожата на такъв тип герои. Но Хю успява на 100 % и наистина представя едно великолепно, забавно изпълнение.”

Тайните служби на дядо Коледа

Режисьор на филма е Сара Смит, която написва и сценария, съвместно с Питър Бейнъм. „Пийт е мои дългогодишен приятел и сътрудник, - казва Смит. - Скоро след като започнах работа нови предложения за филми на Aardman, той ми се обади и каза: „Мисля, че ми хрумна една страхотна идея“ и буквално ме закова с Тайните служби на дядо Коледа. Историята много ми хареса от самото начало и завинаги ще остане в сърцето ми. Това е една голяма, емционална и забавна приказка – любимата ми.“

„Един ден се замислих как наистина дядо Коледа успява са си свърши работата само за 24 часа, - споделя Бейнъм. – С какво се предвижва? Вероятно с нещо много по-голямо от шейна с осем елена. И как при всичките радари и сатели, с които сме се напълнили, все още не сме го видяли? Стори ми се доста интригуваща история за филм и тъй като винаги съм имал влечение към комедията ми хрумна, че ще бъде забавно, ако дядо Коледа има син, който е отнесен тийнейджър, напълно завладян от магията на Коледа. Момче, на което никога не бихте поверили дори да натисне само един бутон, особено по време на такава високотехнологична операция.”

Тайните служби на дядо Коледа

„Филмът е наистина много забавен и интелигентен – което се отнася и за всички продукции на Aardman, – продължава МакАвой. – Той е остроумен, находчив, непочтителен, различен и смешен. Предполагам, това е основното, заради което всички ние се съгласихме да участваме.”
За Смит и Бейнъм половината забавление от писането на сценария е да изчислят параметрите на ежегодната оперция по разнасянето на подаръците – и на героичната мисия на Артър. „Щом веднъж затънеш в работата на дядо Коледа, може да полудееш – казва Байнъм. Започваш да обмисляш първо маршрута. Вероятно би трябвало да се започне от най-южната точка на Нова Зеландия и после на зиг-заг да се обиколи света за 12 часа. Забъркахме се в огромна дискусия за часовите пояси и дали дядо Коледа може да лети през деня и после да се връща там, където вече е залязло слънцето. В крайна сметка според направените от нас изчисления елфите имат точно 18.14 секунди за една къща.”

„После изчислихме цялото разстояние, което Артър и прадядо Коледа трябва да изминат, - продължава Смит. – Намерихме с каква скорост би трябвало да лети шейната, теглена от осем елена, за да може да обиколи света за един ден. И после се замислихме - ами ако изгубят един от елените – в такъв случай с каква скорост трябва летят?”
Но не се притеснявайте – няма да ви караме да смятате текстови задачи. Смит и Бейнъм са си написали домашното, така че да не ви се налага да вадите калкулаторите в киното. Напротив, сценаристите се надяват публиката да се концентира върху същността на историята. „Най-важно за мен и Пийт по време на работата по сценария на филма бе, че искахме да се усеща самата емоцията на историята, - казва Смит. – Защото във филма са вложени нашите най-искрени и съкровени чувства и крайният резултат е творба, която е много специална за всеки от нас.“
„От начало започнахме с питането: „Как успява да го направи дядо Коледа?“ – добавя Бейнъм. – Но с развитие на действието на филма се оказва, че истински важният въпрос е не как, а защо.“

Тайните служби на дядо Коледа


За персонажите

Артър –(Джеймс Макавой /Мартин Герасков)
„Моят баща е дядо Коледа!“
Макар че живее в свят, отдаден на бизнесобслужването на Коледа, Артър обожава всичко, свързано с най-големия празник в годината. Той е особено увлечен от значението на дядо Коледа (когото Артър обожава едновременно като баща и като символ) за децата, чийто самоличности понякога се губят в гигантската логистика на операцията. Но в тази изключително ефективна и високотехнологична операция за доставка на подаръци, най-малкия син е в позицията на резервна част. Със своите алергия от снежинки, страх от елени, високи скорости и акрофобия, Артър сякаш не е част от семейството. Роднините му го обичат, но никога не са знаели какво да правят с него. И макар офиса на Артър в Отдела за писма да е невероятна бъркотия от снежни топки и снимки на дядо Коледа, там е и един малък вълшебен кът, където Артър открива радостта от всичко, свързано с емоцията за празника. Той вярва в магията на Коледа.

Стив (Хю Лори /Христо Бонин)
„Коледа не е време за емоции.“
Най-големият син Стов е наследник на бизнеса на династията на дядо Колада. Той е изключително квалифициран и подготвен за тази работа, действа с почти военна перцизност и е запознат в детайли с високотехнологичната S-1: ограмната невидима шейна-стелт, с която се разнасят подаръците. Стив цял живот мечтае да стане дядо Коледа, дори си е подготвил костюм с нов дизайн, който има повече общи неща със колекция на Армани, отколкото познатата червена мантия. Но Стив все още има да се учи относно истински важните неща за Коледа.

Дядо Коледа (Джим Броудбент/ Стефан Стефанов)
Смяташ, че баща ти работи прекалено много? Какво ще кажеш за дядо Коледа?
Едър засмян белобрад мъж в червен костюм, дядо Коледа XVIII е истинско олицетворение на любимеца на децата, макар че през последните години с разрастване и усложняване на оперцията, той по-скоро играе представителна функция. Той все още се занимава с раздаване на подаръци като генерал на безбройна армия от елфи, но Стив е този, който е поел управлението в ръцете си и координира всичко. Този факт е очевиден дори за самият дядо Коледа.

Тайните служби на дядо Коледа

Прадядо Коледа (Бил Най/Сава Пиперов)
„Все още мога да се справя, без да имам нужда от трилион елфи с пиукащи шапки!”  
Предишният дядо Коледа, който сега е на 136 години, е ексцентрично старче, което непрекъснато мърмори, че „по мое време, когато работата се вършеше с класическата шейна, теглена от осем великолепни елена, всичко бяха по-добре“. Заядливият и забавен дядка никога не си мери приказките. Той може да се е оттеглил от активна дейност, но е прекалено горд, за да свикне с мисълта, че е само един пенсионер. Затова с радост се присъединява към мисията на Артър за една последна обиколка по света.

Госпожа Коледа
(Имелда Стоунтън/Живка Донева)
Като всяка съпруга на световен лидер, госпожа Коледа е интелигентна, талантлива и внимателна жена, принудена да да се справя с безбройните си задължения в сянката на мъжа си. Но когато настъпва решителният момент и дядо Коледа трябва да върне реда на света и да постъпи правилно, госпожа Коледа взима нещата в свои ръце. Сега е моментът тя да приложи знанията си, събирани от четене, учене и интернет курсове по всичко – дори за летенето с двуместен самолет.

Брейни (Ашли Дженсън/Татяна Етимова)
Брейни Шелфли, отговорник по опаковането трета степен, е елф, скромен член от батальона за подготовка на подаръците на дядо Коледа. Тя е отдадена на професията си до вманиаченост и е изключително обсебена от това, което върши – може да да изреди 118 вида панделки за украса. Но все пак всички елфи живеят заради възможността да отидат в света на хората и да помогнат на децата, и Брейни не е изключение. Затова когато ѝ се отдава шанс да се присъедини към Артър и прадядо Коледа в отговорната мисия да доставят последния подарък за годината навреме, нищо не може
да я спре.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Тайните служби на Дядо Коледа

Тайните служби водят Дядо Коледа в Кино Арена един месец преди Празника

Тайните служби на Дядо Коледа / Arthur Christmas 3D - премиера на 25 ноември 2011г.