Актуално В програмата

Тайните на Чудомир в „НепознатиТЕ”

Добави коментар

Мариус Куркински със специално участие във филма „Чудака Чудомир”
Мариус Куркински със специално участие във филма „Чудака Чудомир”

Тайните на Чудомир в „НепознатиТЕ”

Филм за тайните, които години наред крие един от най-колоритните български писатели и художници Чудомир ще бъде показан премиерно на 29 март в рамките на  Чудомировите празници в Казанлък, организирани от фондация „Чудомир”. Телевизионната премиера на филма „Чудака Чудомир” ще бъде в ефира на bTV на 1 април от 15 часа в документалната поредица „НепознатиТЕ”. В лентата участва и актьорът Мариус Куркински, който от години мечтае  да направи спектакъл по негови текстове.

Защо приживе е бил тъжен един от най-големите хумористи в българската литература, кое кара властта преди и след 9-ти септември 1944г. да се страхува от перото му, кое провокира самоубийството му през 1967 година? Това са част от въпросите, на които търси отговор филмът на журналиста Георги Тошев, режисьора Явор Веселинов, оператора Александър Крумов и продуцента Румяна Цанчева.  

„Чудака Чудомир” за първи път ще разказва за малко познати или съвсем непознати факти от живота на видния туриец, оставил незабравимите образи на „Нашенците" в българската литература и живопис. „Всичко започна с една анкета пред Софийския университет и за моя изненада студентите не можеха да цитират нито едно негово произведение като заглавие. Много малко от тях знаеха за Чудомир. Ядосах се. Казах си: това трябва да се промени! Филмът, който правим, не е филм, който изчерпва живота и творчеството на Чудомир. Той не е биографичен филм. „НепознатиТе” ще се опитат да повдигнат завесата от забравата, която тегне над името ”Чудомир”, над творчеството му, ако щете. Той продължава да не се изучава в българското училище?!!”, казва Георги Тошев. Филмът е сниман в къщата на Чудомир, музея, родната му къща в село Турия.

Наред с Мариус Куркински във филма зрителите ще се срещнат с проф. Никола Георгиев, роднини на Чудомир, хора, които са го познавали лично и такива, които познават в детайли личния му и професионален живот.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: НепознатиТЕ

На 6 и 7 юни филми в памет на Кристо и Георги Парцалев

Тайните връзки на Рьорих, Дънов и Людмила Живкова в НепознатиТЕ по bTV

„НепознатиТЕ“ се завръщат с 10-ти юбилеен сезон

bTV отбелязва 85-ия рожден ден на голямата Татяна Лолова с филм в „НепознатиТЕ“

Соня Йончева, един от гласовете на 21-и век – две поредни недели в „НепознатиТЕ“