Филми Документални

Стоунхендж

Добави коментар

Двамата световно известни археолози иексперти по Стоунхендж професор Тим Дарвил и професор Джеф Уейнрайт са убедени, че Стоунхендж е бил нещо като „Спешно отделение” през онази епоха – място, където болните и пострадалите се стичали с надежда страданията им да бъдат облекчени.
СтоунхенджДокументален филм – Великобритания

Филмът представя първите извършени през последните близо 50 години разкопки – през пролетта на 2008 година, във вътрешността на кръга от камъни, който представлява най-известния в Европа исторически паметник от неолитната ера. Целта на разкопките е откриването на доказателства за изумителна нова теория, според която Стоунхендж е бил построен за лекуване на болни.

Двамата световно известни археолози иексперти по Стоунхендж професор Тим Дарвил и професор Джеф Уейнрайт са убедени, че Стоунхендж е бил нещо като „Спешно отделение” през онази епоха – място, където болните и пострадалите се стичали с надежда страданията им да бъдат облекчени.


Според двамата учени източникът на лековитата сила на Стоунхендж били малките сини камъни, оформящи вътрешния кръг на монумента.Дарвил и Уейнрайт твърдят, че строителите на Стоунхендж били твър о убедени в мощта и въздействието на тези камъни и дори ги пренесли на 250 км от Южен Уелс. Хората по онова време вярвали, че точно тези камъни имат лечебен ефект, защото в планината Пресели, откъдето произхождали, има много свещени извори, за които се смятало, че били лечебни. Сините камъни са се намирали винаги в центъра на кръга през всичките години на изграждане на Стоунхендж и вече са налице нови доказателства, сочещи, че освен това били строго охранявани.

Новата и твърде различна теория на Дарвил и Уейнрайт се подкрепя от намерените досега находки вътре в свещения кръг от камъни и от съдебномедицинските анализи на телата, погребани около Стоунхендж. По много от човешките останки, открити при разкопките на гробниците около Стоунхендж, които датират от 2300 г. пр.Хр., има белези, говорещи, че тези хора не са били здрави преди смъртта си. Химическият анализ на зъбите им показа, че много от погребаните край монумента са пристигнали тук от далеч: чак от Уелс, Ирландия и Езерн та област. В гроб, разкопан през 2002 г. на пет километра от Стоунхендж, бяха открити останките на мъж, наречен тогава „Стрелеца от Еймсбъри”, за когото се установи, че е от район, който днес се намира в Швейцария.

На 31 март 2008 г., след 18 месеца подготовка, Дарвил и Уейнрайт започнаха своите исторически дванадесетдневни разкопки във вътрешността на кръга на Стоунхендж. Бяха изкопани осем кубически метра пръст, която след това бе внимателно пресяна – резултатите надминаха всички очаквания.
  • ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ:
Стоунхендж е построен по същото време, когато е била издигната великата пирамида в Гиза, Египет. Това е най-грандиозният и най-сложен строителен проект в цяла Европа през онази епоха. Векове наред Стоунхендж е възхищавал и очаровал хората по света.

Вече знаем, че е бил изграден на четири основни етапа. Първо, преди повече от 4000 години, е оформен малък кръг от камъни. Около 200 години след това е направен един кръг от големи камъни, в който е разположен друг кръг, от по-малки камъни. Впоследствие е добавен още един, външен, кръг от малки камъни и накрая един последен кръг от гигантски камъни обградил изградения комплекс. С това строителните работи приключили – около 1900 г. пр.Хр.

Повечето от най-важните археологически разкопки в и около Стоунхендж са извършени през миналия век, като последната е осъществена преди 50 години – през 1964 г.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Стоунхендж

В програмата: