Лица Актьори

Стоянка Мутафова - цитатите, с които ще запомним великата актриса

1 коментар

На прага на столетието почина голямата българска актриса Стоянка Мутафова.
 
На прага на столетието почина голямата българска актриса Стоянка Мутафова.

 

Родена е на 2 февруари 1922 г. в София. Баща ѝ Константин Мутафов е драматург в Народния театър „Иван Вазов“. Роден е в град Русе, където малката Стоянка често гостува в своето детство. През 1941 г. завършва Първа софийска девическа гимназия. Завършва класическа филология в Софийския университет „Климент Охридски“, Държавна театрална школа към Народен театър „Иван Вазов“ в София (1946 – 1947) и театралния отдел на Академията за изкуства в Прага, Чехословакия (1947 – 1949). От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър. Тя е сред основателите на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“, където работи от 1956 до 1991 г., след това в Драматичен театър „Адриана Будевска“ в Бургас – от 1991 г.

 

Неповторимата Стоянка Мутафова

 

Играе в над 90 театрални постановки. Популярна с ролите си във филмови и телевизионни продукции като „Големанов“, „Вражалец“, „Милионерът“, „Новогодишна шега“, „Топло“, „Любимец 13“, „Кит“ и др. Известни нейни сценични партньори са Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Апостол Карамитев, Невена Коканова.

 

 

На 94-годишна възраст през 2016 г., осъществява мащабно турне в театрални зали в САЩ, Канада, Германия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания.

С изключителна енергия, винаги с усмивка на лице и страхотно чувство за хумор, Стоянка Мутафова продължаваше да е на сцената десетилетия.

 

Стоянка Мутафова

 

“Кралицата на българската комедия”, както я описва Ройтерс, има в актива си изключително богата палитра от роли. Първата ѝ е още от 1945 г., когато играе прислужница в пиеса на Молиер.

Стоянка Мутафова

Магнетична и безкрайно талантлива тя приковава вниманието на публиката “на мига” щом стъпи на сцената и напълно заслужено печели любовта й, както в театъра така и на екрана.

 

 

Стоянка Мутафова участва в много от емблематичните български филми като: “Специалист по всичко”, “Любимец 13”, “Топло”, “Бялата стая”, “Кит”, “Езоп” и други. Уважавана и обичана, тя успява да вдъхнови поколения български артисти да тръгнат по пътя на театъра и киното.

 

Неповторимата Стоянка Мутафова

 

Вдъхновяващи цитати от неповторимата Стоянка Мутафова:

 

 • "Ако реша да лудувам, го правя толкова бясно, че събирам полицията. Не мога по друг начин."

 

 • "Всеки човек прави изкуство, а да обичаш родината си е най-голямото изкуство."

 

 • "Който не носи театър в себе си е умрял."

 

 • "Българинът е завистлив. В това е най-добър. Виж, да се бори, да се бунтува – за това не го търси."

 

 • "Понякога се чувствам много млада, много малка даже. Някои пъти като дете. Нещо детско си нося в себе си. Не се чувствам възрастна. Не, не, не. Не нося това, което много хора имат много рано - едно такова достолепие добиват в поведението си – така може, пък така не може. Както искам, така си живея."

 

 • "Не мога да се прехласвам от благодарности към публиката. Артистите много обичат в интервютата да ръсят фрази като "Моят бог е моята публика" или "За мен публиката е всичко". Как могат да са всичко четиристотин души в салона, дето и лицата им не различаваш? Какъв е тоя бог, дето толкоз лесно му се кланяш? Я по-полека."

 

 • "Голямото ми притеснение беше да не би да остана незабелязана. Трескаво измислях щуротии само и само да привлека вниманието върху себе си."

Неповторимата Стоянка Мутафова

 

 • "Когато излизам на сцената, получавам особена сила, каквато в живота няма откъде от друго място да взема. Въпреки многото години аз съм си все така буйна, годините не могат да ме укротят... На сцената ми минават всички болежки. Дай ми на мен да съм стихийно бедствие и ми гледай сеира. Сцената ми е живецът и затова не се отказвам. Да стоя вкъщи, би значело духовна смърт за мен. Щом пълня салоните и ме аплодират, значи трябва да играя и публиката ме иска. Гледайте ми спектаклите, а не болестите!"

 

 • "Никога не вървя по магистрала. Карам по странични пътеки, насам-натам, докато си изградя образа. При мен няма постоянство и не повтарям нещата."

 

 • "Да запазиш детското в себе си е да запазиш вкуса си към живота…"

 

 • "Човек получава толкова много цветя два пъти в живота - когато идва и когато си отива. Аз идвам!"

 

 • "Без компютри няма напредък, но без изкуство няма живот."

 

 • "Нямам проспани години. Нямам тихи любови."

Стоянка Мутафова

 

 • –" Как искате да Ви запомнят?
 • – А, много ми е зор! Както искат, така да ме запомнят!"

 

 • "Знайте, че сте българи, а се старайте да надминете европейците!"

Стоянка Мутафова

 

 

PoTV.bg е сайтът за тв новини и сериали онлайн.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Стоянка Мутафова

„непознатиТЕ“ показват непознатия живот на фурията Стоянка Мутафова

Стоянка Мутафова в “Най-хубавите години от нашия живот”