Филми Детски

Стюарт Литъл

4 коментара

Това е идеалният филм за децата между 4- и 10-годишна възраст. В света, измислен от писателя Е. Б. Уайт няма нищо изненадващо в това родители хора да решат да осиновят мишок.

Ивайло М. П., моля, не копирай материали от poTV.bg.

Ивайло М. П., моля, не копирай материали от poTV.bg.

Стюарт ЛитълStuart Little, САЩ, 1999

Детски


реж. Роб Минкоф

с Джина Дейвис, Хю Лори, Джонатан Липники, Джефри Джоунс, Дабни Коулман

Това е идеалният филм за децата между 4- и 10-годишна възраст. В света, измислен от писателя Е. Б. Уайт няма нищо изненадващо в това родители хора да решат да осиновят мишок. Нашият сладур Стюарт изглежда идеалното ново хлапе за семейство Елинор и Фредерик Литъл (Джина Дейвис и Хю Лори), които всъщност вече си имат един син – Джордж (Джонатан Липники). Докато търсят братче за Джордж в сиропиталище, те са заинтригувани от мишока Стюарт (озвучен от Майкъл Фокс), който може да бъбри неспирно, ходи наперено, облича се елегантно и прави същите пакости досущ като хорските деца.

Стюарт ЛитълИнтригата се завързва, когато ревнивият домашен любимец Сноубел решава да скрои номер на Стюарт с помощта на коварният уличен котарак Смоуки. Ефектите са тъй съвършени, че спокойно можем да кажем, че Стюарт е първият успешно компютърно-анимиран актьор. Филмът донесе феноменални приходи от над 140 млн. долара и се задържа доста месеци по екраните на кината, което е сигурен успех за филмите с говорещи животни след триумфа на “Бейб” през 1995 г. Едно от най-страхотните попадения са котките-заговорници, които освен че са озвучени с видимо удоволствие от Нейтън Лейн и Чаз Палминтери, са и сериозно постижение на компютърната анимация – те просто изглеждат съвсем като живи.

Режисьорът Роб Минкоф се прочу с най-големия анимационен хит в историята на “Walt Disney” – “Цар Лъв”, създаден през 1994 г. съвместно с Роджър Олърс. След големия успех на първия “Стюарт Литъл”, Минкоф е поканен и за втората серия, чиято премиера по кината у нас се очаква в началото на септември. След отличаването си с “Оскар” за “Турист по неволя” през 1988 г. и номинацията си за ролята на Телма в “Телма и Луиз” през 1991 г., Джина Дейвис сякаш се позагуби.

Стюарт Литъл


Последният ѝ голям хит бе от 1996 г. – “Дълга целувка за лека нощ” със Самюъл Джаксън. Хю Лори е разкошен британски характерен актьор, когото сме запомнили от безумно смешната му роля в “Разум и чувства”. Хлапакът Джонатан Липники (9-годишен по време на снимките на филма) изгря с ролята на сина на героинята на Рене Зелуегър в “Джери Магуайър”.
Стюарт Литъл

Той, както и Дейвис, и Лори, ще повтори ролята си и във втория филм. Сред другите забележителни гласови участия на комиците Майкъл Фокс и Нейтън Лейн, са съответно ролите на Майло Тач в “Атлантида: Изгубената империя” и на Тимон в “Цар Лъв”.

Номинация за “Оскар” ’99 за визуални ефекти
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Стюарт Литъл

Още по темата

Филми по Коледа 2020 Филми по Коледа 2020