Актуално В програмата

Специално студио „Три морета“ с водещ Габриела Наплатанова

Добави коментар

bTV ще излъчи специално предаване, посветено на срещата на високо равнище от глобалната инициатива „Три морета“, на която Българя е домакин – този четвъртък от 13:30 с водещ Габриела Наплатанова.

През октомври 2020 г. в Талин президентът Румен Радев прие от естонската си колега Керсти Калюлайд домакинството на инициативата за регионално сътрудничество „Три морета“. България поема процеса на координация на инициативата, която обединява 12 европейски държави, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море.

Всяка година инициативата събира 12 държави – Естония, Латвия, Литва, Полша, Република Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Румъния и България. Целта е чрез съвместни проекти между държавите да се насърчи сътрудничеството за инфраструктурна, дигитална и енергийна свързаност за постигане на устойчивост, икономически растеж и ускорено социално и икономическо сближаване. Българското домакинство ще се фокусира върху консолидиране и задълбочаване на инициативата във всички нейни аспекти.

Специалното студио на bTV ще предложи на зрителите интересни събеседници, топанализатори и преки включвания от мястото на събитието – срещата на върха в НДК.

Регионът на трите морета е с най-висок икономически растеж в ЕС преди пандемията от Covid-19. Той представлява почти една трета от площта на ЕС и 22% от населението на съюза. За достигане на нивото на инфраструктурна свързаност на Западна Европа обаче, са необходими над 1 трилион евро, изчисляват експертите.

Екипът на bTV е подготвил детайлни презентации на българските инфраструктурни проекти, които могат да получат финансиране от инвестиционния фонд за „Три морета”, ексклузивни коментари и реакции на стратегическите въпроси, които ще обсъждат лидерите за развитието на района наречен "триморие".

Публикуването на този текст е без разрешение на рotv.bg
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър