Кино

“Спасяването на мистър Банкс“ с Том Ханкс и Ема Томпсън ще закрие Лондонския филмов фестивал

Добави коментар

“Спасяването на мистър Банкс“ с Том Ханкс и Ема Томпсън ще закрие Лондонския филмов фестивал

С европейската премиера на комедията на Disney „Спасяването на мистър Банкс“ на 20 октомври ще бъде закрито 57-то издание на Лондонския филмов фестивал, който ще се проведе между 9 и 20 октомври в английската столица. Филмът проследява удивителната и неразказвана досега история за това как една от най-обичаните истории –  на Мери Попинс - изминава пътя от книжните страници до големия екран.

“Спасяването на мистър  Банкс“ с Том Ханкс и Ема Томпсън ще закрие Лондонския филмов фестивал

Под режисурата на Джон Лий Ханкок (сценарист на отличения с “Оскар“ “Невидима зона“), носителката на две награди „Оскар“ Ема Томпсън се превъплъщава в ролята на живеещата в Лондон авторка на „Мери Попинс“ П.Л. Травърс. Ролята на легендарния Уолт Дисни изпълнява Том Ханкс, също награден два пъти от Филмовата академия. Във филма участват още Колин Фарел („В Брюж“), Пол Джамати (Sideways) и Рут Уилсън („Самотният рейнджър“). Продуцент е британката Алисън Оуен, а съсценарист на филма е Кели Марсъл, която в момента работи и по екранизацията на „50 нюанса сиво“.

Алисън Оуен споделя: „„Спасяването на мистър Банкс“ е до голяма степен история за противопоставянето на английските нрави и американските ценности в лицето на Памела Травърс и Уолт Дисни, които спорят за правата върху Мери Попинс. Поради тази причина е много подходящо, и за нас е истинска чест, че последната гала прожекция на Лондонския филмов фестивал тази година ще бъде и европейската премиера на филма. Заснехме лондонските сцени на улицата, на която е живяла Памела Травърс, и която се оказа изходна точка едновременно за пътуването на Мери Попинс, и за нашия филм. Имаме усещането, че сме започнали от правилното място и се надяваме, че Памела Травърс би одобрила от сърце действията ни.“


Историята в „Спасяването на мистър Банкс“ започва, когато дъщерите на Уолт Дисни го молят да направи филм по любимия им роман “Мери Попинс“ на П.Л. Травърс, а той им дава обещание, чието изпълнение чака цели двайсет години. В стремежа си да получи правата Уолт се сблъсква с упоритата и безкомпромисна писателка, която няма никакво намерение да допусне нейната любима бавачка вълшебница да бъде осакатена от машината на Холивуд.

Когато продажбите на романа спират и парите свършват, Травърс с неохота се съгласява да отиде в Лос Анджелес и да изслуша плановете на Дисни за екранизация. По време на тези две кратки седмици през 1961 година, Уолт Дисни пуска в ход всички средства. Въоръжен с изработени с голяма фантазия сценарни табла и звънливи песнички, създадени от талантливите братя Шърмън, Уолт осъществява масирана атака срещу Травърс, но високомерната авторка не се поддава. Той наблюдава с безпомощност как Травърс става все по-несговорчива и как правата върху филмирането на романа все повече се отдалечават от него.

Едва когато се обръща към собственото си детство, Уолт успява да разбере истината за призраците, които преследват авторката и двамата заедно освобождават Мери Попинс, за да се стигне до един от най-умилителните филми в историята на киното.

 

Официалната българска премиера на „Спасяването на мистър Банкс“ е на 24 януари 2014 г.

Текст от potv.bg
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Спасяването на мистър Банкс

Том Ханкс и Ема Томпсън на премиерата на "Спасяването на Мистър Банкс" в Лондон

Световната премиера на филма "Спасяването на Мистър Банкс"