Актуално Други

Сбогуването на Мърдок с Източна Европа

Добави коментар

"Сбогуването на Мърдок с Източна Европа" - вестник "Ди Пресе" описва битката между bTV и кабелните разпространители на програмата й.
Сбогуването на Мърдок с Източна ЕвропаСбогуването на Мърдок с Източна Европа - под това заглавие австрийският всекидневник "Ди Пресе" се опитва да обясни на читателите си, на какво се дължи вълната от продажби на български частни телевизии.

В началото на статията под заглавие "Сбогуването на Мърдок с Източна Европа" вестник "Ди Пресе" описва битката между BTV и кабелните разпространители на програмата й.

Исканата от бTV такса за разпространение по кабел среща съпротива. 12 от кабелните разпространители в Югозападна България изпълниха заплахата си и спряха да излъчват бTV, отбелязва австрийският всекидневник. Той припомня, че кабелните разпространители отхвърлиха опита на BTV за помирение с обяснението, че става дума за "чисто изнудване". Причината: те се опасяват от това, че в бъдеще лицензионни такси ще поискат и другите две часттни телевизии Нова ТВ и ТВ2. Българският телевизионен пазар бушува, отбелязва "Ди пресе".

"Средата на юли News Corporation на Мърдок обяви, че продава двете си телевизии в България BTV и GTV заедно с всички източноевропейски канали, които са тяхна собственост. Според най-новите информации на новинарския канал New Business BTV би трябвало да бъде продадена до края на годината за 1,1 милиарда евро. Интерес се проявява от страна на финансови инвеститори като Warburg Pincus Investment Fund, Advent intenational и GMT Communikations Partners, както и стратегическите инвеститори от Сеntral European Media Enterprises /CME/ на американския милиардер Роналд Лаудер. Обявата за продажбата на BTV раздвижи значително българския телевизионен пазар. Само седмица по-късно нови собственици имаше не само втората по големина частна телевизия Нова ТВ, но и излъчващата едва от ноември миналата година ТВ2, отбелязва "Ди Пресе" и припомня, че американският милиардер Лаудер закупува 80 процента от ТВ2 и спортния канал Ринг ТВ, като плаща 110 милиона евро на българската групировка Top Tone Media Holding.

"Ди Пресе" пише: "В Top Tone Media Holding думата има Красимир Гергов, водеща фигура в рекламния бизнес. Той превърна ТВ2 в четвърти национален телевизионен канал, закупувайки целенасочено 27 регионални лицензи, които обедини. Действията му бяха твърде оспорвани на бълграската медийна сцена, тъй като Съветът за електронни медии блокираше години наред пускането лиценз за трета частна телевизия." Текст от potv.bg
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър