Предавания Поредици

Съдебни медици

Добави коментар

Увлекателна поредица за истински криминални случаи, разкриваща как следователите разрешават заплетените случаи с помощта на съвременната съдебномедицинска наука.
Увлекателна поредица за истински криминални случаи, разкриваща как следователите разрешават заплетените случаи с помощта на съвременната съдебномедицинска наука.

Съдебни медици

Зрителите ще се запознаят с престъпления, в които извършителите вярват, че са пресметнали всеки детайл, за да се предпазят от разкриване. Но всеки от тях оставя някаква улика след себе си.

Въпросът е: „Дали следователите ще я открият?”

Уебсайт: http://www.forensicfiles.com/


Съдебни медици


„Съдебни медици”: Съдебният екип

При съдебните разследвания се използва науката за изследване на доказателствата и уликите, и за разкриване на престъпленията. Членовете на следователския екип използват различни научни дисциплини, за да открият различни видове улики, които да представят в съда. Определянето на извършителя на дадено престъпление е продукт на съвместните усилия на следователите и учените. Те работят заедно, за да разбулят цялата история на престъплението, кой го е извършил, как го е извършил, кога, къде и защо.

 • Патолог
Патологията е клон на медицината, която определя вида и протичането на една болест, като анализира тъкани и секрети. Анатомопатолозите извършват аутопсии и анализират тъканни проби от пациенти. Клиничните патолози диагноситицират болести като измерват нивата на различни показатели в кръвта, костния мозък, урината и други телесни течности. Съдебният медик обикновено е първият съдебен специалист, който изследва престъплението. Той решава дали е необходимо да се извърши аутопсия и разследва смъртните случаи вследствие на насилие, злополука, самоубийство или други подозрителни обстоятелства.

 • Фармаколог
Фармакологията е дял от науката, който се занимава с взаимодействието между химичните вещества и живите тъкани. Фармакологът изучава как химичните вещества се абсорбират от тялото, как му влияят, къде действат вътре в тялото, как се обменят в процеса на метаболизма и как се изхвърлят.

 • Токсиколог
Токсикологията е науката за отровите, за начина, по който въздействат на живия организъм и как се откриват след смъртта. Токсикологът често работи в тясна връзка с фармаколога, за да намери и изучи отровни вещества или медикаменти в телесните течности и тъкани. Той е и химик, и двете дисципли вървят ръка за ръка в „Съдебния екип” като Отдел „Химия/Токсикология”.

 • Серолог
Серологията е науката за телесните течности на хората и животните. През 1970-те са идентифицирали елементи в кръвта и телесните секрети, което им позволило да свържат проба, открита на местопрестъплението, с тези от тесен кръг от хора. По-късно учените разработили начин да извличат ДНК от човешките клетки и да я свързват с конкретна личност.

 • Психиатър/Психолог
Съдебният психиатър или психолог събира информация за даден случай като я превръща в портрет на възможния заподозрян. Този психологически профил или профил на престъпника прави предположение за расата, религията, етническата принадлежност, семейството, образованието и мотивите за извършване на престъплението на заподозрения.


„Съдебни медици”: Съвети за безопасност


 • Ако сте призован/а да спрете колата си от автомобил със мигащи светлини зад вас, НЕ спирайте, докато не стигнете добре осветено, публично място. Полицията ще се отнесе с разбиране към вашето нежелание да спрете през нощта, в тъмнината, на пусто място.

 • Внимавайте за инциденти тип „катастрофа и кражба” – шофьори, които съвсем съзнателно блъскат нечия кола, за да я принудят да спре, а след това извършват обир. Ако това ви се случи, не спирайте да обменяте лична и застрахователна информация, докато не стигнете сигурен, добре осветен район.

 • Огледайте вътре, около и зад колата си бързо преди да влезете. Ако има някакъв проблем с вашия автомобил, не приемайте помощ от някой случаен човек, стоящ наблизо. Може би самият той е саботирал колата ви.

 • Ако спукате гума или ви се повреди колата през нощта или на отдалечено, пусто място, останете в колата си с вдигнати и заключени прозорци. Обадете се да повикате помощ или ако някой ви предложи да ви помогне, го помолете да се обади на полицията или на пътна помощ.

 • Не спирайте да помогнете на други шофьори. Повикайте полиция.

 • Дръжте винаги резервно количество гориво в колата си. Винаги трябва да имате пари за такси или автобус.

 • Никога не отваряйте входната врата на жилището си на човек, когото не познавате или на когото нямате пълно доверие. Първо използвайте шпионката, за да видите кой стои отвън.

 • Не позволявайте на деца да отварят вратата. Те са по-непредпазливи.

 • Ако детето ви вдигне телефона, не трябва да издава, че е само вкъщи. То трябва да отговори, че „(човекът, когото търсите) не може да говори в момента” и да приеме някакво съобщение.

 • Когато се качвате в асансьор, стойте близо до бутоните, натиснете копчето за желания от вас етаж, след като останалите са направили това. Ако някой от останалите буди подозрението ви, слезте от асансьора незабавно.

 • Ако някой ви изпраща, го помолете да изчака, докато влезете вътре в сградата или докато запалите колата си и потеглите.

 • Ако планирате среща с непознат, като например, някой от Интернет или на когото нямате пълно доверие, уговорете срещата на публично място. ВИНАГИ си осигурявайте „ангел-хранител” – приятел, който знае името/адреса и телефонния номер на човека, с когото имате среща. Уверете се, че човека, с който се срещате, е запознат с това.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Съдебни медици

Нов сезон: Съдебни медици

д-р Лари Куарино

Интервю с Макс Хук

НОВ СЕЗОН: Съдебни медици (7 сезон)

Интервю с Ейми Мишад