Актуално В програмата

Родопската приказка във „Вкусът на България“ продължава

Добави коментар

С втория епизод на новото кулинарно предаване на bTV „Вкусът на България“ приключението из вкусния свят на Родопите ще продължи.

На 1 октомври от 11:30 ч. Мария Жекова – последният победител в MasterChef, ще отведе зрителите по поречието на най-голямата и живописна река в Родопите – Арда. Самата Мария ще се запознае с тънкостите при ловенето на най-хитрата риба – балканската пъстърва, а местен рибар ще обясни защо е важно да поддържаме популацията й и защо е важна тя за живота на реката.

Кулинарното пътешествие ще отведе зрители и в с. Смилян – едно от най-старите родопски селища и родно място на известния смилянски фасул. Мъж от селото ще разкаже как се отглежда една от най-емблематичните за България храни, а майка му ще представи на Мария някои от типичните ястия за района и традициите, които ги придружават.

Вдъхновена от „нежните, но много задълбочени вкусове на с. Смилян“, Мария ще се запъти към близкия каньон „Горло“. Там, направо на скалите, тя ще приготви чудна балканска пъстърва с дребен смилянски фасул, девисилова майонеза и горски ягоди.

Финалната спирка ще е на по чаша от най-плътното „въртяно кафе“ на пясък в Златоград. Зрителите ще разберат, че тайната му се крие в арабската рецепта пренесена от изтока от стари времена и щипката ръж, добавена в него. Водещата ще чуе и легендата за Дельо Хайдутин, който се смята, че е роден именно в този край.

Текст от potv.bg
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Вкусът на България

Компасът на Мария Жекова във „Вкусът на България“ ще сочи в северозападна посока

​Градински вкус и кулинарни произведения на изкуството във „Вкусът на България“

Народен вкус и живопис във „Вкусът на България“ по bTV

​Забравените села в района на Ивайловград в новия епизод на „Вкусът на България“

Уникални родопски кътчета, герои и рецепти в новия епизод на Вкусът на България