Актуално Здравей, България

Репортерският сериал на „Здравей, България” показва бума на сивата икономика у нас

Добави коментар

Репортерският сериал на „Здравей, България” показва бума на сивата икономика у нас. Първите две серии са за цигарите
Екатерина АневаИдеята за сериала „Сивата икономика в България" идва след като икономически анализатори потвърдиха, че има бум на всички сектори в сивата икономика.

Първите две серии са за цигарите - може би най-мащабният бизнес „на черно" в последната година. Причината - за последните две години акцизът на цигарите скочи два пъти: веднъж през 2009 г. с 26% и сега, през 2010, с нови 36 на сто. Това доведе до рекорден бум на контрабандни цигари. И ако до преди 2 години те се продаваха в малките павилиончета и квартални кафенета, то днес търговията е пренесена директно на улицата.

Рядко се стига до осъдителна присъда, дори и да бъде задържан продавач, заради указание на прокуратурата, според което, ако иззетите количества цигари не надвишават като стойност две минимални работни заплати, обвинение не може да бъде повдигнато.

Проучване, направено и чрез скрита камера, показа, че стековете не стоят в продавачите. Те се държат на различни места, като в едно депо не се оставят повече от 200 кутии. Обикновено за складове служат изоставени постройки и леки коли,а това се оказва сериозен проблем за полицията, признава Цветомир Павлов – началник на сектор „Противодействие на икономическите измами” в 3-о РУ на СДВР.

След направената от екипа на Нова ТВ скрита камера, чиято основна цел беше не сензация, защото това че се продават цигари на улицата, не е тайна за никого, а да се покаже, че тази търговия е много мащабна, 3-то РПУ направи акция и задържа двама търговци.

В една от сериите е проследена схемата на разпространение, известна още като „Мравешка контрабанда". Тя се осъществява от много и несвързани по между си групировки, като парцелирането напомня това на разпространението на леки наркотици. Те се продават от множество обикновено зависими хора. При задържането им те казват, че носят личната доза,  а това прави разплитането на нишката изключително трудно...

При цигарите основните разпространители са ромски семейства, безработни и социално слаби, които работят по строги схеми. Печалбите са по 30-50 лв. на стек, според Центъра за изследване на демокрацията.

Друга от сериите е за търговията без касови бележки - още едно перо, което много пряко и сериозно удря по бюджета. Това, което се вижда е, че всеки втори клиент не се таксува,.. Има серия и за хората, работещи без трудови договори и тези, които взимат добри пари, но се осигуряват на минимална работна заплата. Проблем, който се разраства застрашително.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Здравей, България

Утвърдени предавания на NOVA с нов сезон през есента

„Здравей, България“ със специално петчасово издание на 24 май

„Здравей, България” на 3 март с честванията от цялата страна

„Здравей, България“ с петчасова празнична програма на 3 март

"Здравей, България" - на твоя страна, с нова рубрика от понеделник