ТВ анонси Da Vinci Learning

Приносът на жените в науката и технологиите – по Da Vinci на 8 март

Добави коментар

Тази година за Международния ден на жената канал Da Vinci представя жени, оставили следа в природните науки и проправили пътя за следващото поколение учени, инженери, математици, лекари и много други! От двойната носителка на Нобелова награда Мария Кюри до откривателката на комети Каролин Хершел - в специалните предавания по Da Vinci ще научите за работата на изключителни жени учени – на 8 март от 16.45 до 22.00 ч.!

В „Изумителни постижения“ Мария Кюри – една от най-известните жени учени на всички времена – разказва как изследванията ѝ на невидими лъчи са помогнали да се разчупи представата за жените, затворени вкъщи. Това дава шанс на всички да оценят жертвите в името на науката и равенството.

В „Абсолютно гениално с Дик и Дом“ водещите ще запознаят зрителите и с Делия Дербишир - иноватор в модерната музика, допринесла за създаването на музиката на „Доктор Кой“. После Дик и Дом ще представят експерта по храни Елиз Уидълсън, помогнала въвеждането на хранителни политики и за изготвянето на хранителни дажби във Великобритания през Втората световна война - по време на нейната „диета“ Великобритания е била по-здрава от всякога. Ще научите и за Каролин Хершел - първата жена астроном, видяла един от най-мистериозните обекти в слънчевата ни система – комета, а след това е открила още много такива… Разбира се, геният на Мария Кюри също ще бъде представен в „Абсолютно гениално с Дик и Дом“.

Можете да последвате Доктор Кей, която ще демонстрира някои смайващи научни експерименти в „Направи ме супергерой“! Например тя и Неш се опитват да овладеят неуязвимостта като спрат куршум и чук, използвайки законите на физиката, или пък с помощта на Еврика и талантливите учени и инженери от Сингапур търсят начини да направят вълна в опит да контролират водата…

Възможностите пред всяко момиче са безкрайни, стига да следва мечтите си и да се бори за тях. Можете откриете програмиста в себе си с Али в „Да поговорим за наука“ или да се потопите в света на космическата роботика с Мади в „Знаете ли че?“ .

Когато става дума за повече нови възможности пред младите жени, канал Da Vinci дава идеи за бъдещето на всяко момиче - вижте какво бихте могли да работите, докато Микаела проучва вълнуващи технологични професии в специалната поредица „Когато порасна“, който ще представи различни необичайни професии, изненадващо избирани от жени - от инженер по роботика до космически инженер… Микаела посещава компютърна лаборатория, за да се срещне с Фотини - учен по компютърни науки, специализирал в изкуствения интелект, който ѝ показва как роботите се учат. Ученият Стела пък ѝ как работят програмите за лицево разпознаване. За да научи повече за професията на тоноператора например Микаела влиза зад кулисите, за да разбере всичко за обработването на звука за телевизията и киното. Тоноператорът Клер споделя някои съвети от занаята и двете заедно се забавляват се със звукови ефекти и с дублаж и разбират колко много се променя една сцена според използваните звуци. А ако искате да научите повече за професията космически инженер, можете да се присъедините към малката тв звезда при срещата ѝ с две жени, които са се посветили на тази професия – Натали и Кристин – космически инженери, създаващи уреди за ползване на други планети. Микаела научава, че гравитацията на другите планети повлиява върху дизайна, и тества роботизирана ръка за поправка на сателити в Космоса...

Не пропускайте тематичния 8 март по Da Vinci, посветен на жените в науката и технологиите - от 16.45 до 22.00 ч.!

 • 16:45 Когато порасна – Тоноператор
 • 16:55 Когато порасна – Лесничей
 • 17:05 Когато порасна – Учен по изкуствен интелект
 • 17:15 Когато порасна – Космически инженер
 • 17:30 Изумителни постижения – Мария Кюри - невидимите лъчи
 • 17:55 Знаете ли че? – Рентген и чорап
 • 18:10 Знаете ли че? – Мади, Космосът и ти – Космически роботи
 • 18:30 Направи ме супергерой – Спри куршум и овладей неуязвимостта
 • 18:55 Направи ме супергерой – Яхни вълната и овладей водата
 • 19:20 Да поговорим за наука – Създателят на мобилния телефон
 • 19:40 Да поговорим за наука – Момичета програмисти
 • 20:00 Абсолютно гениално с Дик и Дом – Дербишир и Доктор Кой
 • 20:30 Абсолютно гениално с Дик и Дом – Дажбите на Уидълсън
 • 21:00 Абсолютно гениално с Дик и Дом – В космоса с Каролин Хершел
 • 21:30 Абсолютно гениално с Дик и Дом – Мария Кюри и избухналата барака
Текст от potv.bg
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър