По пътя на пивкото вино водещата ще запознае зрителите с интересни и предприемчиви хора, които пазят традициите в лозаро-винарството наследени от траките чак до днес.
От срещата си с винар от Ямбол, тя ще научи всичко важно и любопитно за сортовете стари лозя, които се отглеждат в този край. Ще стане ясно какво е „терлар“ и какво е значението му за качественото винопроизводство. Разказът му за местния сорт „Шевка“ и за голямата амбиция от миналото да се състезаваме с френските вина, истински ще впечатли водещата.
В съботния епизод, зрителите на „Вкусът на България“ ще посетят „Безистена“ - една от най-впечатляващите запазени сгради в Ямбол, строена още по времето на Османското владичество. „Покритият базар“ пък ще накара Мария да усети историята за бита на българина и желанието му да се развива. Неслучайно днес „Покрития базар“ се е превърнал в своеобразна емблема на града.
Вдъхновена от виненото приключение и всичко и всеки, с който се срещна в този толкова интересен регион на Сливен и Ямбол, Мария ще приготви за зрителите своя интерпретация на класическия чийзкейк, но със сладко от десертния сорт грозде „Велика“.
Гледайте „Вкусът на България“ в събота, 29 април, от 11:00 ч. по bTV.
от Kocetoo • 29.04.2023