Музика Концерт

Перкусионното шоу Percossa - Rebels of Rhythm за първи път в София

Добави коментар

Перкусионното шоу Percossa - Rebels of Rhythm за първи път в София на 5 октомври в зала 1 на НДК от 19:30 ч.

Перкусионното шоу Percossa - Rebels of Rhythm за първи път в София на 5 октомври в зала 1 на НДК от 19:30 ч.

 Перкусионното шоу Percossa
Перкоса(Percossa) е група от четирима музиканти, които носят ритъма у себе си, а театърът е втората им природа. Шоуто на Перкоса е единствено по рода си, защото съчетава акробатика, илюзионизъм, танц, мимика, игра на сенки и всякакъв вид перкусия - но не самоцелна, а като звуков израз на техния театър без думи, пълен с универсален хумор и необуздана енергия. Перкоса са оригинални, щури и много забавни.

Групата се сформира в края на 80-те години на ХХ в. и първите им изяви са из градовете на Южна Франция по време на летните открити фестивали.
Десет години по-късно те вече имат много добре оформена театрална програма Rhythmix, с която се представят в Холандия за първи път през февруари 1998 г. при небивал успех. През следващите години в сътрудничество със Сезар Зардовейк те поставят  Hitmen, Pulse и From Holland, като с последната програма взривяват залите в Тайван. Всяка тяхна програма задълбава все повече и повече в театъра и когато през 2008 г. представят юбилейния си спектакъл Ten Years Off The Streets, Перкоса вече са се оформили като театър без думи. Групата е желан гост на множество фестивали и театри по света.

Перкоса е перфектно смазан механизъм както в артистично, така и в техническо отношение
. Впечатляващ декор, красиви костюми, импозантни светлини и динамична игра - от едва доловим шепот до бум, който можете да усетите в стомаха си. Изпълнение на огромни японски барабани се редува с такова на миниатюрни предмети, увлекателна самба прелива в оглушителна тишина, невероятно смешни скечове биват последвани от нежни баладични мелодии.

Изпълнителите търсят вдъхновение буквално навсякъде в света на перкусията. Музика, танц, театър, изкуство, цирк, вариете - всичко, което ги вълнува, учудва ги и ги кара да настръхнат претворяват в своя спектакъл.

Перкоса постоянно работят върху изобретяването на нови неща и вдълбаване и доусъвършенстване на стари умения и техники. При подготовката на ново шоу, Перкоса първоначално имат грижата да се спрат на режисьор, с когото да споделят общи идеи за това как трябва да изглежда магичния спектакъл с точния баланс между помпозност и простота, напрежение и отпускащи моменти, музика, театър и много хумор. В следващия етап се дават отговори на въпросите какво трябва да види, чуе и усети публиката, а режисьорът сглобява предложенията в работа форма, за да може да се пристъпи към изграждане на цялостния спектакъл. В този период специално избран треньор работи най-малко три месеца върху физическата подготовка на изпълнителите от Перкоса. Когато вече шоуто е готово се правят поредица от генерални репетиции и се доизглаждат нещата, за да се стигне след един шестмесечен период до премиерата на ново шоу.

Шоуто е като устремен водопад от емоции - от сълзи до смях, с впечатляващи ефекти и разтърсваща музика.
Описанието на използваните инструменти и атрибути в един спектакъл на Перкоса би заело цяла страница, но е важно да се спомене, че те свирят на японски одайко барабани, пандейро, вибрафон, маримба, лира, калимба, уду дръм, сурдус(барабани, коите са сърцевината на всяко самба изпълнение), клаве(кубинска перкусионен инструмент), диджериду, укулеле, беримбау(бразилски струнен инструмент), болеадорас(дървени топки на въжета) и още много други неща. Това е спектакъл, който увлича зрителя още в първата минута и го държи така до края.

Официален сайт на спектакъла Percossa - Rebels of Rhythm

Билети за перкусонното шоу Percossa - Rebels of Rhythm който ще бъде представен на 5 октомври в зала 1 на НДК в София от 19:30 ч. може да намерите в мрежата на  ticketplus.bg ,на касата на НДК и в “Дюкян Меломан”, както и във веригите магазини "Ориндж", "Техномаркет", "Пикадили", "Фотосинтезис". Цените на билeтите са от 30 до 60 лв. Текст от potv.bg
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Перкоса