Филми Документални

Пътят на човешката цивилизация

Добави коментар

ТРАКИТЕ документален филм от поредицата „Пътят на човешката цивилизация“ на автора и режисьор Стилиян Иванов 24 май, 15.30 ч., bTV
Режисьорът Стилиян Иванов разказва историята на траките в деня на българската култура по bTV

ТРАКИТЕ документален филм от поредицата „Пътят на човешката цивилизация“ на автора и режисьор Стилиян Иванов 24 май, 15.30 ч., bTV

ТРАКИТЕ „ТРАКИТЕ“ е пълнометражен документален филм oт поредицата на режисьора Стилиян Иванов „Пътят на човешката цивилизация“ с включени възстановки и анимация, който разказва за обичаите и вярата на народа населявал Балканите от III хил.пр.Хр. до началото на новата ера.

Филмът продуциран от Dodofilm представя не само „визитната картичка“ на траките – златото, но и много скрити до този момент артефакти, които доказват, че наред с елинизма в основата на европейската цивилизация стои и тракийската култура. Продуцентът Деян Неделчев изтъква, че лентата е изключително ценна и с още нещо - съдържа непоказвани кадри с покойния археолог Георги Китов, който задочно отправя едни от най-сериозните предизвикателства към своите наследници – траколози и археолози.

„ТРАКИТЕ“ съдържа не само история, но и много любопитни факти.
Изучавайки стотици страници древни текстове и съвременни теории, екипът на филма се шегува, че траките поставили основите на корупцията по нашите земи, защото нищо в древните им общества не можело да стане без подаръци! Траките не смятали прелюбодейството за грях - мъжете и жените наравно се отдавали на плътски удоволствия по време на пировете... Във филма ще видим как траките се татуирали - правели са си цветни изображения в прослава на богинята Майка и бога Слънце. Според Платон пък, когато някой от тях се разболеел, лекували първо душата му, а след то­ва тялото, добавя режисьорът.   

Пред камерата на оператора Мирослав Евдосиев застава най-възрастната актриса /80 годишна/ в тази продукция - Дора Маркова и най-младата - едномесечната Йоанна. Заснетата сцена с бебето е свързана с един от ритуалите на траките, които оплаквали новороденото заради злините, които тепърва му предстоят. Затова пък се радвали на погребение, защото умрелият „отива при пълно щастие", така пише Херодот.

В деня на телевизионната премиера на филма е и DVD-премиерата на първите четири серии от филмовата поредица: „Месопотамия – следи в пясъка“, „Траките“, „Орфей“ и „Анатолия – земя на богинята майка“.
През юни своя DVD-премиера и представяне по tvart ще имат и другите две серии: „Анатолия – земя на Слънцето“ и „Анатолия – земя на гробници“. Поредицата, която в своето DVD-издание е двуезична (на български и английски език) и с дизйнерска опаковка – един изключително луксозен видео-продукт реализиран с помощтта на ЗАД „Армеец“ и „Технополис“ - ще бъде разпространена в книжарниците и в магазините на музеите в страната и зад граница.

„Пътят на човешката цивилизация“ на Стилиян Иванов е документална поредица стартирала през 2007 г. със снимки в Индия, Египет, Сирия, Турция, Гърция, Италия, Швейцария, Германия и разбира се – България. Филмите са прожектирани на три континента. През тази година предстоят снимки на следващи две серии.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Траките , Пътят на човешката цивилизация