Архив VIP Brother

Пътеводител на социалистическия стопаджия

Добави коментар

Vip Brother “Образцов дом” изготвя речник на основните понятия от времето на соца

Vip Brother “Образцов дом” изготвя речник на основните понятия от времето на соца

Социологическо изследване на НЦИОМ показва, че младите не познават историческия период на комунизма.

„“Гулаг” е търсачка в интернет”
„На 9-ти септември България се освобождава от турско робство”
„“Свободна Европа” е лозунг, а „кулак“ - природно бедствие”….

Цитатите са от последното социологическо проучване на НЦИОМ за това какво знаят младите за комунизма като исторически период.

Над 80% от запитаните не знаят какво е пакта Рибентроп - Молотов, „Гулаг“ и “Солидарност”. 70% не познават понятието “желязна завеса”, а 50% от запитаните не свързват с нищо Берлинската стена и Аушвиц.

Въпреки, че според същото изследване,  50% от младите получават знанията си от телевизията, VIP Brother няма амбициите да наваксва пропуските в образователната система през новия си сезон. Единствената цел на шоуто е по лек и забавен начин да повдигне “желязната завеса” на незнанието, като въведе и младите в образцовия си дом.

Подготовката започва един месец преди старта на предаването. VIP Brother e изготвил за всички нуждаещи се прост и неизчерпателен речник на първите 10 основни понятия:

Пътеводител на социалистическия стопаджия

1. Физзарядка - задължителен ежедневен 10-минутен “фитнес”, провеждан без уреди и без желанието на трениращите в непосилно ранните часове на деня, преди началото на сутрешната смяна в училище. Действа като “червено на бик” (да не се бърка с популярна енергийна напитка) на всички учащи се.

2. КТБ  (да не се бърка с определена банка) - част от часовете по “Трудово обучение”, наречена “Комунистическа техника и бит”, в която младите с голи ръце сглобяват никому непотребни вещи, които да берат прах на секцията в хола под изпълнения с гордост поглед на родителите.

3. Лексикон -  соц прародителя на Facebook. Обикновено тетрадка голям формат с твърди корици, в която с толкова правописни грешки, колкото и днес “постваш” любимите си групи, парчета, филми, актьори и пр. Ако се добереш до снимки на същите - вече си “номер 1”.

4. Робот от цигарени кутии на западни марки - арт инсталация, направена от соц дете, с което да покаже две неща - че произхожда от технологично напредничаво семейство с баща, пушещ западни цигари.

Пътеводител на социалистическия стопаджия

5. “Кореком” и “Показен магазин” - единствените два типа бутици по времето на соца - единият за дрехи и вещи, другият с гурме изкушения. Разликата е, че наличието на пари не е достатъчно, за да пазаруваш в тях. За Кореком са нужни “връзки” - най-малкото на ниво леля, която е продавачка там, а за показния магазин е нужно време - поне един цял работен ден, прекаран на опашка пред него докато “колежките” те покриват в службата.

6. Дънки “Рила” и маратонки “Ромика” - най-cool аутфита на соца. В идеалния случай върху дънките “се работи” допълнително - избелват се с разредена белина във ваната и етикета им се подменя с такъв на Levis или Wrangler, купен “на черно” от по-отворен съученик, чиито родители имат достъп до Кореком (вж. по-горе).

Пътеводител на социалистическия стопаджия

7. “Москвич” - по принцип означава човек, който е роден и живее в Москва, но също така дълги години се подвизава и като превозно средство тип автомобил, притежаван с гордост от най-заклетите привърженици на режима. Практически москвичът прекарва много повече време неподвижен, отколкото в движение и е повод за чудесни социални сбирки на паркинга пред блока в неделните следобеди, когато собственикът му лежи под него с омазан анцуг и гаечен ключ в ръка, а съседите са го наобиколили и го чакат с табла и бира, за да “разцъкат” последните клюки и вицове.

8. “Алтай” - като географско понятие е планина в Азия, но по времето на соца е много по-известна като правилния еквивалент на най-популярната американска газирана напитка. Задължително условие за консумацията ѝ е да се сервира топла, което завишава и без това уникалните ѝ вкусови качества.

9. КПП - Контролно-пропускателен пункт. Изключително важен “градивен” елемент на соца, който може да бъде намерен по граници, входове на казарми, почивни станции и пр. По същество представлява вишка, съоръжена с въоръжено лице, което повече контролира и по-малко пропуска желаещите.

10. Абревиатура - съкращение от началните букви или срички на сложни думи или понятия. Целият соц речник е изпълнен с важни абревиатури като ЦУМ, ГУМ, ХОРЕМАГ, НАРКООП, ТКЗС, КПП, ТКВ, СССР, ВОСР, СОФЖИЛФОНД, КОРЕКОМ, ТЕКСИМ, ТАБСО, СИВ, КДС, ДКМС, АБПФК, АОНСУ, ПУЦ и пр. Какво се крие зад тях VIP Brother оставя на любознателните читатели да разберат.

Продължението на речника следва. Какви още понятия от соца оживяват във “Образцовия дом” на VIP Brother - гледайте през септември по Нова.

Текст от potv.bg
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: ВИП БРАДЪР , VIP BROTHER

VIP Brother 2017 стартира с любовни драми

Наско е големият победител във VIP Brother 2018

Големият финал на VIP Brother е днес

Ваня напусна Къщата на VIP Brother

Съквартирантите в мисия с благородна кауза