Предавания Исторически

Памет българска

Добави коментар

Предаването "Памет българска" се излъчва всяка събота от 11:15 часа по БНТ1. Продължителност 45 минути.
Предаването "Памет българска" се излъчва всяка събота от 11:15 часа по БНТ1. Продължителност 45 минути.

Памет българскаТематиката на предаването е историческа.
Според създателите му единствената база, на която със сигурност можем за поставим основите на националното ни самочувствие е историята ни – богата и, за съжаление, трагична! И неизвестна. За правилното разбиране на много от днешните ни проблеми е необходима ясна и точна представа за ония исторически и съвременни, обществени и геополитически фактори, които по един или друг начин са определяли и все още определят съдбата ни. Едва когато разберем и изучим историята си, ние ще разберем настоящето и ще си съставим визия за бъдещето. Това неизбежно ни се налага, ако не искаме да останем пасивен политически субект.

Припомнянето на исторически истини , събития и факти, тяхното критично преразглеждане не означава призоваване на призраци от миналото, а търсене на пътища към бъдещето. Авторите искат само да дадат своя скромен принос за осветляване на неизвестните, забравени или старателно скривани факти от нашата история. Защото мнозина, затворили в клише представите си за приятели и врагове, за добро и зло, за ”наши“ и “чужди”, с ужас ще трябва да се разделят с някои стереотипи, набивани в главите ни от поколения.

Всеки брой е посветен на определена историческа тема. Събеседник в студиото е гост, компетентен по темата. Пряка телефонна връзка със зрителите позволява те да участват и да задават своите въпроси на госта и на водещия. Така намират частично своя отговор и големите въпроси: Опитваме ли се да разбираме историята си? Не рискуваме ли да продължим прочита на настоящето си без да сме наясно с миналото? С онова, което ни корени в тази земя и ни прави такива, каквито ще бъдем утре. Без значение дали искаме или не искаме да живеем като българи – ние сме такива до смъртта си.

Водещ: Доктор Божидар Димитров

Водещ: Доктор Божидар Димитров – Директор на Националния исторически музей


Режисьор: Константин Чакъров

Редактор: Мария Райчева

Оператор: Аспарух Язаджиев

Асистент режисьор: Росица Анчева

Директор на продукция: Нели Станоева

Сценаристи: Б. Димитров, К. Чакъров
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Памет българска