Актуално Други

Открито протестно писмо - „Да защитим честта на Поли Генова”

Добави коментар

Открито протестно писмо от Инициативен комитет „Да защитим честта на Поли Генова” към официалната Facebook група „Поли Генова - истинският победител на БГ ЕВРОВИЗИЯ”
Поли ГеноваОткрито протестно писмо от Инициативен комитет „Да защитим честта на Поли Генова” към официалната Facebook група „Поли Генова - истинският победител на БГ ЕВРОВИЗИЯ”


Уважаеми дами и господа,

На 21. Февруари 2009 година (събота) от 21:00 часа в зала 1 на НДК се проведе финала на конкурса за българска песен на ЕВРОВИЗИЯ 2009 – МОСКВА, който финал беше организиран от Българска национална телевизия, както и излъчен пряко по БНТ1 и БНТ Сат. Тогава телевизионните зрители избраха за победител песента “Illusion” в изпълнение на Красимир Аврамов със завидните 55.52%. Всичко беше добре организирано и реализирано – сцена, специални ефекти, шоу, въпреки малките гафове откъм звук. Но само дотук – всичко загуби смисъла си в момента, в който водещият – Драгомир Драгонов – обяви победителя. Тук идва и логичния въпрос – ЗАЩО?

А ето и нашия отговор:

Ние от ИК „Да защитим честта на Поли Генова” към официалната Facebook група „Поли Генова - истинският победител на БГ ЕВРОВИЗИЯ” смятаме за нелогично и неуместно човек, който през последното десетилетие е живял и работил в чужбина; човек, който не е в течение на развитието на българската популярна музика по обективни причини; човек, който не умее да пее „на живо” пред публика, което стана явно в събота по време на изпълнението си на финала за българска песен на ЕВРОВИЗИЯ 2009 – МОСКВА да представя България на европейска сцена с песен, която е спорна като качество на медиен продукт, както и с глас, който е фалшив по време на живи изпълнения. Също така смятаме и силно вярваме в тезата си, че човек със съмнителна репутация и твърде екстравагантна визия с нетрадиционен сексуален характер не трябва да бъде лицето на България в Москва през месец май.
Вторият ни аргумент в защита на искането ни Красимир Аврамов да не ни представя в Москва е съмнителният процент, с който той „спечели” в събота, а именно 55.52%. Това е доста противоречиво, гледайки и четейки хилядите коментари и статии в Интернет – форуми, блогове, видео-обмен сайтове, и най-вече – Facebook, които са с доста негативен характер към изборът на песента, изпълнителят ѝ и в голяма част към самото протичане на гласуването. Ние смятаме, както и цяла България, че изборът на песен за победител в събота е бил изцяло манипулиран. Нашите доводи за това твърдение са следните:

1.В  15-минутният прозорец за гласуване, обявен от организаторите, беше почти невъзможно гласуването – изпращат се стотици кратки съобщения (SMS), които не достигат до съответният получател, в случая номера на нашия фаворит – Поли Генова – 135 03. Или въобще не получихме обратен SMS в потвърждение на това, че вотът ни е приет и зачетен, или че изпращенето е успешно, което е доста съмнително. Или още по-фрапантното – получаваме съобщение с текст, че „получателят е отказал получавенето на съобщението”. Но в същото време съответният GSM оператор е отчел по 0.60 лева (с ДДС) за сметка на изпращача.

Ние задаваме въпроса „защо се получи така”. Едва ли е имало свръх наплив от толкова много гласове, за да не могат системите на мобилните ни оператори да приемат гласовете и да блокират, или просто е липсвало необходимият софтуер на ниво за отчитане на гласовете, но едва ли! Като страна членка на ЕС – България е покрила изискванията на Европейската комисия по далекосъобщенията, което означава, че горните предположения за случилото се с гласуването са неуместни. Тоест няма как мобилните ни оператори, като част от семейството на европейските GSM мрежи, да не могат да организират качествено обществено гласуване, посредством SMS-и и обаждания. В подобен момент всеки един нормален европейски гражданин, пък и въобще – гражданин на света, как да не си помисли, че вотът просто е бил манипулиран!!? Ние от ИК „Да защитим честта на Поли Генова” към официалната Facebook група „Поли Генова - истинският победител на БГ ЕВРОВИЗИЯ”, както и цяла България, смятаме, че вотът, съответно изборът на песента на Красимир Аврамов за победител е манипулиран и опорочен, което е обидно за всички нас, българите, от чиито данъци се издържа Българска национална телевизия.
Следващите ни доводи за твърдението, че вотът е манипулиран са следните:

2.В интервю за Канал 3 – „победителят” – Красимир Аврамов отговаря на въпроса на репортерката „Искахте ли да спечелите?” по следния начин:

„ Да, аз исках и знаех, че ще спечеля!”


Питаме се ние: От къде „извира” тази самоувереност  и сигурност на г-н Аврамов, че е „знаел”, че ще е победител?! Може би от факта, че просто си е знаел предварително човекът, че ще спечели?!!

3.Искането на г-н Аврамов за подкрепа от Правителството на РБ. Може би подкрепа от него, защото спонсорите му са свършили парите, купувайки победата му.

Ние не знаем, затова искаме Вие, дами и господа от БНТ, да ни отговорите!

Твърдението на „победителя”, че цяла България го е подкрепила е доста смешно на фона, че до онзи ден никой не знаеше за него, както и на фона на хилядите негативни мнения в обществото.

Ето някои мнения именно на тези хора от обществото:

Найден Андреев – композитор:

„Краси, в твой интерес е да се оттеглиш сам. Българската публика категорично изказва неодобрение и не приема изпълнението ти. Не ни карай да се срамуваме, че сме българи. Оттегли се сам! “Евровизия” все пак е и културна проява. Мисля, че нашата култура не заслужава това твое представяне в Европа, в света и в Москва. И то в Годината на българската култура в Русия.”

Михаил Шишков-син - участвал в първоначалната селекция на песните :
„Когато чухме запис на “Illusion” на Краси Аврамов преди няколко месеца, не ни звучеше толкова зле, още повече, че там са замесени големи имена като Теодосий Спасов, Албена Вескова, Ани Лозанова. Наложи ни се да прослушаме над 80 песни, между които имаше нетърпими неща, затова и парчето на Аврамов в този момент не ни се е сторило чак толкова зле. Тук по-интересен е въпросът, защо песента бе допусната до финала - именно там трябваше да бъде спряна от журито, в което аз не участвах.
Категоричен съм, че това не беше най-подходящото парче, което България може да изпрати, а и си мисля, че е по-добре да беше човек с повече изяви у нас, името му нещо да говори на хората, както беше досега. Краси Аврамов не е популярен в България. Съжалявам, че моите фаворити, които бяха Дани Милев, Поли Генова, Графа и Мариана Попова не успяха - с тях нямаше да се срумавам, както ще ни се наложи през май. Песните им бяха сравнително равностойни и подходящи за Москва. По-лошото в случай е обаче, че това ще компрометира целия конкурс. Всички изпълнители са крайно разочаровани. Съмнявам се, че догодина някой сероизен певец ще се яви, защото хората разбраха, че всичките им усилия отиват на празно. Според мен, истинската криза в българската музика започна.”


Пианистът Ангел Заберски – член на журито на полуфинала:
„Аз не съм го пускал на финал - написах му нула, но поради факта, че гласуването е тайно, не знам кой е гласувал “за” Краси Аврамов. Не мисля, че той трябва да отиде в Москва, защото пее фалшиво - недопустимо е! Имаше далеч по-стойностни песни. А “Illusion” дори не знам как да го охарактеризирам - като музика, някаква композиция, песен ли… не знам.
Признавам, че съм в шок. Хванах се за главата като чух Драго Драганов да му обявява името, а той пък има наглостта да иска държавата да застане зад него – това е безобразие. Но нека се изложим в Москва – заслужаваме си го. Кое ни е наред в държавата, че искаме песента ни за “Евровизия” да е наред!?”


Кирил Маричков - член на журито на полуфинала:
„Потресен съм. Наистина бях в журито на полуфинала и направих каквото зависеше от мен в този момент, за да не се стигне до тук, но явно други колеги мислят различно от мен. Краси Аврамов е някакво невероятно недоразумение и не разбирам защо го наричат “човекът – глас”!? Та той пее на фалцет- това не е глас, аз мога и по-високо да пея, но не това е въпросът. Самата композиция е нелепа. Но да си призная, не гледам много серизоно на конкурса и затова не се притеснявам много от последиците, но е неприятно, така е. Като се замисля чак такива невероятни звезди не са излезнали от “Евровизия”, освен ABBA , така че моят съвет е да не гледаме много сериозно на конкурса и да не се притесняваме, да подходим с чувство за хумор.”

Стоян Янкулов и Елица Тодорова – победители в „БГ Евровизия 2007”:
„Ще бъдем честни, но това е пълен абсурд за нас! Нещо е станало с гласовете, което е пълна подигравка. Иначе истинският фаворит на тазгодишната „Евровизия” беше и ще бъде Поли Генова! Единствено нейната песен имаше реакции в залата такива, каквито имаше тогава, когато ние самите представяхме България. Нейната песен беше с най-много положителни реакции в залата. Ние дори се просълзихме, докато Поли беше на сцената!”

Лили Иванова – гранд-дама на българската музикална сцена:

„Не вярвам на вота за БГ Евровизия!”

Васил Василев – София:
“Това нещо не е нормално - и не може да се случва за втори път в тази държава - срам ме от това как някои хора се опитват да манипулират цял един народ и това да минава безнаказано - първо бяха Слави и Софи, а сега и Поли...”

Евелин Илиев – Монтана:

“Гласовете на публиката не се отчитаха от системите на мобилните оператори по една или друга причина. При пуснати 17 СМС-а от моя страна - нито един дори не беше отчетен, което намирисва на "задкулисни" игрички на гърба на талантливата Поли.”

Лилия Василева – София:
„Красимир Аврамов е поредния смешник, който се мисли за човека "глас"... Tо не е смешно, а просто трагично! Поли се представи на ниво и заслужаваше победата.”

Александър Хаджимитов – София:
„Бях в залата и видях кого подкрепиха най-шумно хората с ръкопляскания, това беше ПОЛИ ! Видях и как всички демонстративно напуснаха НДК след като обявиха "победителя" без дори да изчакат повторното му появяване и писъци. Аврамов помоли правителството да го подкрепи, явно е свикнал да го подкрепя някой ,но не разбира се и този, който трябва. Искаме ЕвроРЕвизия ! Дори и да замине за Москва смятам, че тази „Евровизия” беше последния писък на Аврамов в България.”

Татяна Иванова – Видин:
„Песента на Поли Генова беше единствената песен, достойна да ни представя в Москва – блестяща музика, великолепен текст и безупречно изпълнение, докато избраната песен е пълно музикално безумие и за пореден път ще станем за смях пред милиони хора.”


Олга Николаевна – Москва:
„Поли беше най-добрата! Отзивите тук, в Русия, хич не са от най-добрите за тъй наречения „победител”. Колегите ми коментират и желаят Поли Генова да слушат и на живо през май в Москва.”

Магдалена Петрович – София:
“Още на полуфиналът на конкурса се видя, че "победителят" няма гласови данни , а още по-малко и на сцена-LIVE. Мисля, че всички можем да чуем и да изберем ИСТИНСКИЯТ победител, а именно Поли Генова. Да направим това за България – представяйки я чрез този избор в Москва. Успех!!!”

Гергана Сулинаджиева – Смолян:
„Очевидно се повтаря случая с нагласен победител, както преди няколко години с група “Каффе”. Иначе защо участниците в “Евровизия” знаеха още преди 2 месеца името на печелившия - Красимир Аврамов?!?”

Димитър Ярков – Пазарджик:
„Май сме точно това, което се избра от БНТ на “Евровизия” - грачещи,фалшиви и продажни. България не заслужава да бъде представена така. България заслужаваше да бъде представена от Поли. Защото тя е истинския победител.”

Наталия Бондаренко – София:
„Песента на Поли е една от най-хубавите български песни, която съм чувала някога, а Поли я очаква бляскава световна кариера. Жалко, че в България не се подкрепят талантливите. Убедена съм, че в Москва щяха да харесат песента и руснаците също щяха да гласуват за нея. Поли не се отказвай, продължавай да бъдеш номер #1, а този смешен батко нека да отиде и да види колко е жалък и го призовавам, аkо е мъж на място да се откаже от нагласената си победа и да даде път на талантливите като теб.”

Соня Васи – певица:

„Ако бях в България, щях да отида и да протестирам пред сградата на БНТ!”

Мирослав Костадинов (Миро от „КариZма”) – певец:

“ЕВРОВИЗИЯ ми развали настроението ! И кучешко ЛАЙНО да бях изял , пак щях да имам по добър вкус в устата !”

Мариана Попова – трета в класирането на БГ ЕВРОВИЗИЯ 2009:
„Няма въобще да коментирам! Този път институциите и прокуратурата ще си свършат работата...”

Това са само част от мненията на известни и не чак толкова известни българи, сред които и някои чужденци. Има и много други като Стоян Петров, Лазар Кисьов, Весела Бонева, Владимир Ампов – Графа, музикални и телевизионни експерти и много други.
Във Facebook вече има няколко групи, които са против „победителя” да ни представя в Москва с общ брой на членовете от над 5 000 души и това само от неделя насам. Всеки ден стотици нови хора, дори хиляди, се присъединяват. Също така погледнете и в официалният сайт на „Евровизия” колко негативни коментари има по повод „победата” на г-н Аврамов. И смеете да твърдите все още, че 55.52% от българите са застанали зад човек, когото дори не познават?! Ако е така, то се лъжете, уважаеми дами и господа в БНТ!
Ние от ИК „Да защитим честта на Поли Генова” към официалната Facebook група „Поли Генова - истинският победител на БГ ЕВРОВИЗИЯ” питаме и следното, а именно защо 31 минути след изтичането на определените от Вас 15 минути за гласуване обявихте кой печели? Защо и искаме адекватен отговор!

Нашите искания са следните:
1.Да бъде дисквалифициран победителя - Красимир Аврамов, поради грозната му композиция и на негово място да застане вторият от класирането - Поли Генова или да бъде анулирано съботното гласуване (изразяващo всичко друго, но не и обществената нагласа) като се проведе отново финал, тъй като очевадно имаше манипулация и шашма на вота на зрителите!

2.БНТ1 да обяви официално тв рейтингите на финала на "Българската песен на Евровизия 2009" от събота за съответните таргет групи в слота - 20:59-23:11, както и шеъра и пазарния дял на БНТ1и БНТ Сат за същата вечер от 20:00-24:00.

3.БНТ1 да обяви публично и статистиките от телевота на българите от трите мобилни оператора и БТК, предоставяйки точни цифри за всеки един от участниците, както и абсолютния брой на подадени гласове от MTel, GLOBUL и vivatel, а в това число и от БТК.
4.Проверка, целяща да установи защо хиляди SMS-и или не са били приемани от операторите, или не им е било отговорено с потвърждение за успешно подадения вот.
5.БНТ1 да обърне внимание на хилядите българи и мнението им затова, че не Красимир Аврамов трябва да ни представя в Москва през май.
6.Българската национална телевизия е обществена телевизия и следва да действа като такава. От позицията си на организатор на конкурса „Българска песен на Евровизия” – БНТ трябва в най-кратки срокове да излезе с адекватно предложение за разрешаване на гореописания проблем.

В момента се провежда и онлайн петиция, организирана от колегите от Facebook групата „ПЕСЕНТА НА КРАСИМИР АВРАМОВ НА ЕВРОВИЗИЯ Е ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ!” – група с над 5 000 члена-привърженици и на нашата теза, а именно, че лицето Красимир Аврамов няма място в Москва през май, със следната обосновка за провеждането й:

“Изразяваме възмущение от грозното фиаско, на което станахме свидетели при провеждането на финала на конкурса за “Българска песен на Евровизия 2009”.
Излъчването на Красимир Аврамов с песента "Illusion" като неуспорим победител в конкурса е откровена гавра с труда на българските музиканти, с музикалната традиция на България, но най-вече - гавра с музикалния усет и здравия разум на българските граждани.
Считаме, че предвид изключително слабите и непрофесионални изпълнения на Аврамов на полуфинала и на финала на конкурса, зашеметяващият му успех с 55.52% от зрителския вот няма как да бъде приет за легитимен. Убедени сме, че българската общественост е жертва на поредната манипулация.
Заявяваме, че ако в едно демократично общество се каже, че който поиска може да гласува чрез SMS, а в последствие се окаже че много от SMS-ите или не са приемани или не са били удостоявани с отговор за потвърждение за успешно гласуване, то този вот следва да бъде обявен за нелегитимен.
Заставаме твърдо зад позицията, че Красимир Аврамов не трябва да представлява Нашата България на конкурса за песен Евровизия.”

Уважаеми дами и господа от БНТ, Вие сте на ход!
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Евровизия 2009

Миро ще представлява България на Евровизия 2010

Евровизия 2009

Красимир Аврамов излиза под номер 11 на Евровизия