Актуално В програмата

Отечествен фронт - 25 октомври

3 коментара

ВНИМАНИЕ! „Отечествен фронт” с две издания тази събота - едното е от 18:15, а другото – след 23:00 часа, съгласно изискванията на ЗРТ.
Тази събота 25 октомври Нова телевизия ще излъчи не едно, а две издания на социалния ъндърграунд „Отечествен фронт”. В обичайния си час 18:15 часа „Отечествен фронт” ще представи един разказ за слепите в страната на еднооките, а поради своята бруталност, съгласно изискванията на ЗРТ историята на последния черноморски гларус Веско Мисира ще бъде излъчена след 23 часа.

„Отечествен фронт” – 18:15 – Светът на слепците: Скалата на Спартанците

В древна Спарта децата, които са се раждали нефелни, гърчави и хърбави са ги хвърляли от една скала. Скала, известна като „Скалата на спартанците”.

Днес в България за всеки, който не може да се бори, за хората с дефекти, за инвалидите нашата прекрасна държава е организирала също така по една „Скала на спартанците”. Мястото, където изхвърлят непотребните. Мястото, където те живеят и не излизат оттам, защото навън светът ще ги смачка.

„България е общежитие за слепи! Хората, които ни водят нас, слепите, са еднооки и нечистоплътни, но ние нямаме сила да ги сменим!” – коментира Мартин Карбовски. – „Добре дошли в света на слепците! Те живеят на едно място, където вие не ги виждате. В този филм ви показваме едно от малкото общежития за слепи – това във Варна, на улица „Петко Стайнов... Те живеят на място, където ремонтът е вечната дума, обещанията са много, а тъмнината е постоянна и несменяема... Слепите са едни от последните ценители на операта, радиото и книгите. Ценители на това да можеш да излезеш навън. Ние излязохме навън! Разходката на сто метра от общежитието за слепи може да се сравни само с културния шок на човек, който за първи път излиза от кенефа на двора си и попада в лондонско задръстване... Слепите са щастливи заради едно нещо! Те не виждат мизерията около себе си. Не виждат и фалшивия блясък, с който се фукаме напоследък. Живеят на скришно така, че житейските бури да не ги застигат. Слепите винаги разчитат на някой друг. Това се отнася и до другите милиони хора у нас които имат очи – все чакат някой нещо да им помогне. Слепите живеят като всички нас. Просто ние имаме нещастието да виждаме и да се надяваме, че някой ден нещата ще се променят. А слепите знаят – тази страна е непроменима. Тя винаги ще прилича на общежитие, а хората в общежитието никога няма да знаят накъде вървят!”

 

„Отечествен фронт” след 23:00 часа – „Може винаги да сте свързвали гларусите само с идеята за женски завоевания, но не е така - гларусът е човек, на когото му става и от мъже!” – разкрива Мартин Карбовски в един научнопопулярен филм за героите на едно отминало време.

Веско МисираПоследният черноморски гларус Веско Мисира е роден преди 42 години в едно малко село близо до Албена. Той е вилнял по морето преди двадесет години, днес също се опитва да живее като гларус, но повече му се удава да живее като доставчик на ресторант. Казват му Мисира, защото бил много надарен.

„Това е научнопопулярен филм за миналото и за гларусите, в който ще чуете много некултурни слова.” – разказва Мартин Карбовски. – „Ако още не сте казали на децата си да отидат в другата стая, направете го сега!... Може винаги да сте свързвали гларусите само с идеята за женски завоевания, но не е така. Първото нещо, което разбираме ние е, че гларусът е човек, на който му става и от мъже!... Този човек, който - не се извинявам за израза - шиба по 20 жени на ден, никога не е ползвал презерватив. Това го прави колкото опасен, толкова и истински като персонаж. Внимавайте като го срещнете! Надявам се филмът ни да е наистина научнопопулярен и поучителен!


Веско МисираНай-големият гларус днес живее в селото си и чака да дойде лятото, когато може да му паднете на мушката. Той е красив, космат и приятен за разговори човек. Половин животно, половин мъж. Каквото и да казвате лошо за него, той нямаше да съществува такъв, ако вие не го поощрявахте, ако не плащахте да е такъв, какъвто го виждате. Това е героят на едно отминало време, който днес вече е сериозен културен артефакт. Или казано на езика на Веско Мисира – културата винаги ще се върти около морето и неговите трудови хора. Поздрави от Албена и си спомнете – с кого точно спахте това лято!”

„Отечествен фронт”, събота, 25 октомври 2008 г., от 18:15 и след 23:00 само по Нова телевизия.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Отечествен фронт

Приказка от долната земя в “Отечествен фронт”, събота, 12 януари 2013 година

След края на света: Близки срещи от третия вид

Приложна магия

“Отечествен фронт”: Не без сина ми

Тя, той или то... в “Отечествен фронт”