Сериали Теленовели

От обич / Por amor (1998)

1 коментар

Бразилската теленовела „От обич” се радва на огромен зрителски интерес при първото си излъчване в България и се нарежда сред любимите на аудиторията.

Бразилската теленовела „От обич” се радва на огромен зрителски интерес при първото си излъчване в България и се нарежда сред любимите на аудиторията.

Сериалът „От обич” привлича интерес с историята, която започва във Венеция. Там Елена и дъщеря ѝ Едуарда се запознават с Атилио. Двете са на почивка, след като Елена се е разделила с приятеля си, а за Едуарда това е последното пътуване преди сватбата ѝ с Марсело. Между Елена и Атилио се зараждат истински чувства.

В същото време в Рио де Жанейро Марсело се подготвя за сватбата си. Той е от богато семейство, син е на Арналдо и Бранка. Неговата бивша приятелка Лаура не може да приеме, че възлюбеният ѝ ще се жени за друга. След известни недоразумения, Едуарда и Марсело се женят. Романтичната връзка между Елена и Атилио е помрачена от Изабел – дългогодишната любовница на Атилио, който едновременно с това трябва да се справи и с опасната Бранка. Все пак Атилио и Елена се женят.

От обич / Por amor (1998)

Пътищата на съдбата са непредвидими. Елена и Едуарда раждат момченца в един и същи ден. Бебето на Едуарда умира, а лекарят разкрива на майка й, че Едуарда повече няма да може да има деца. С решителност, на каквато са способни само майките, Елена решава да вземе мъртвото бебе и да даде своето дете на дъщеря си. Единствените, които знаят за това, са лекарят и Елена.За да успокои съвестта си, Елена започва да си води дневник.

След известно време тайната ѝ е разкрита първо от сестрата на Елена, след това от бившият ѝ съпруг и баща на Едуарда.

Един сериал за майчината любов. Най-сложната, величествена и почти винаги – най-трудна от всички видове любов.

Елена (Режина Дуарте) е повече от майка: тя е и приятелка на дъщеря си Мария Едуарда (Габриела Дуарте). Историята им започва във Венеция, италианският град, познат по света с тесните си улички, канали, дворци и безгрешни хора. Двете са там по различни причини – дъщерята ще каже сбогом на живота си като неомъжена, а майката се наслаждава на свободата си, след като най-накрая е приключила дългата си връзка с алкохолика Орестес (Паулу Хосе), който е баща на Едуарда.

Елена е дизайнерка, независима жена, чувствена и сантиментална. Дъщеря ѝ Едуарда пък е крехка и не много свадлива двеойка, която смята да се омъжи за голямата любов на живота си Марсело (Фабио Асунсао), любимия син на богатите си родители наследник на крупен строителен концерн. Едуарда е много ревнива и постоянно звъни от Италия на Марсело в Рио, за огромно съжаление на свекърва си Бранка Летисия (Сузана Виейра). Тя смята, че любимият ѝ син е допуснал голяма грешка като е избрал за себе си жена от най-ниското съсловие. Марсело е постоянно преследван и от бившата си приятелка Лаура (Вививан Пазмантер), която не може да се примири със загубата му.

От обич / Por amor (1998)

Във Венеция Елена среща Атилио (Антонио Фагундес), мил, романтичен и обаятелен вдовец, макар и малко флиртаджия. Между Елена и Атилио се заражда красива любов. Светът е малък и се оказва, че Атилио работи като архитект в компанията на бащата на Марсело. Освен това, той много обича да пътува и кани Елена да пътува с него в митичния Ориент Ескпрес. Елена го изпраща до гарата и е ясно, че тяхната история не е приключила.

Междувременно в Бразилия, докато се опитва да си върне Марсело, Лаура се вмъква в колата му, а в това време му се обажда Едуарда от Венеция. Лаура взима телефона, прекрасно знаейки за ревността на Едуарда. Марсело, естествено, иска да си вземе обратно телефона и докато се борят, катастрофират. Катастрофата е много сериозна и двамата влизат в болница. Марсело е в много тежко състояние, в кома е, а Лаура, макар да е получила сериозни травми, е извън опасност. Семействата им преживяват тежко това. Родителите на Марсело решават да не казват на Едуарда за случилото се.

Семейството на Марсело никак не е идеално. Главата на семейството Арналдо е любител на хубавите жени и пиенето.

От обич / Por amor (1998)

Съпругата му Бранка е ужасна егоистка, силна жена, която постоянно се меси в чуждите животи и критикува всички. Обожава сина си Марсело, но презира другите си две деца – суетната Милена и благоразумния Леонардо, и постоянно ги унижава и оскърбява. Леонардо е по-малкият ѝ син, той е мечтатаел, добър човек, нежен и предан. Всъщност той е тайно влюбен в Лаура. А що се отнася до Милена, тя е бивш модел, която търси себе си в живота.

Едуарда се връща от Италия и като не вижда годеника си на летището, вдига скандал, а като разбира за катастрофата, изпада в ярост заради това, че Марсело е бил с Лаура. Тя скъсва с Марсело, макар той още да не знае.

От обич / Por amor (1998)

Милена среща при едно от пътуванията си красивия шофьор Нандо (Едуардо Московис) и скоро се влюбва в него. Двамата започват да излизат. И наистина светът е много малък, защото се оказва, че Нандо е син на Лидия, втората съпруга на Орестес. Едуарда е в много лоши отношения с баща си Орестес, постоянно го избягва и дори не разговаря с него. Горкият Орестес, който има и дъщеря от Лидия – Сандра, е пристрастен алкохолик и не може да си намери работа.

Бранка е тайно влюбена в Атилио от много години. Виждайки, че след завръщането си от чужбина Атилио започва да ухажва Елена, Бранка става нейн враг номер 1. А около Атилио се въртят и още цял куп жени. Той излиза с изпълнителната директорка на компанията Изабел (Касия Кис), а след това се разделя и с нея, за да се отдаде на любовта си към Елена. В него е влюбена и приятелката и съдружничка на Елена – Флавия.

След раздялата си с Атилио Изабел решава, че вече единствената ѝ цел в живота ще е богатството и решава да се събере с Арналдо, който отдавна я харесва. Тя безпощадно харчи парите му: за скъпоценности, за нов апартамент, и т.н. В крайна сметка направо го ограбва, като прехвърля голяма сума пари от неговата сметка в своята.

Връзката на Елена и Атилио след Венеция продължава и става много сериозна. Междувременно Марсело успява да си върне Едуарда. Любовта на двете двойки се сблъсква с много препятствия и поражда вълнуваща история от ревност, гняв и спорове. В крайна сметка Елена и Атилио се женят, както и Едуарда и Марсело (за нещастие на Бранка, Лаура и Изабел). След сватбата, Марсело и Едуарда отиват да живеят в дома на Бранка. Нещата между тях не върят гладко. На първо място им пречи Бранка, кояро обаче действа така хитро, че никой не може да си представи, че тя иска да разруши брака им. А освен това и Лаура се опитва да ги раздели, като използва Лео, за да се добере до брат му. И макар Едуарда да е станала по-търпелива и сдържана, това не ѝ харесва.

От обич / Por amor (1998)

Междувременно Марсело и Едуарда отчаяно искат да си имат дете. Едуарда забременява, но изгубва детето. Скоро забременява отново и то по едно и също време с майка си. Майката и дъщерята раждат в един и съши ден, в една и съща болница, под грижите на младия лекар Сесар, който е отдавна влюбен в Едуарда. Синът на Елена се ражда здрав, но Едуарда получава усложнения по време на раждането и детето ѝ умира още същата нощ. Заради усложненията лекарите изваждат матката ѝ и тя повече не може да стане майка. Елена знае, че това ще е тежък удар за дъщеря ѝ и, отчаяна, склюва сделка с лекаря, за да размени бебетата.

На Атилио Елена казва, че детето им е умряло. Едуарда отглежда малкото си братче, вярвайки, че ѝ е син, докато Атилио страда, че неговото дете е мъртво и мечтата му е била така изведнъж разбита. Единственият човек, който знае за тайната, е Сесар, който се съгласява с искането на майката, за да не страда Едуарда. Но най-много страда Елена, която е принудена да се държи като баба със собствения си син, а и вижда, че връзката ѝ с Атилио се разпада след предполагаемата смърт на детето им, макар все още да се обичат много.

Елена старателно пази тайната си и я доверява само на дневника си. Атилио скоро започва да подозира, че тя крие нещо от него. Опитва се да я призове към отровен разговор, но тя всячески избягва това. Накрая Атилио не издържа и изоставя Елена, за огромно удоволствие на Бранка, Изабел и Флавия. Последната става новата му любовница. Естествено, Елена тежко преживява изоставянето на мъжа си и предателството на приятелката, но решава, че щастието на единсвената ѝ дъщеря ѝ е по-скъпо. Тя и Атилио запазват добри приятелски отношения.

Междувременно щастието на Едуарда не трае дълго. Лаура в крайна сметка успява да съблазни Марсело и когато Едуарда научава за това, го изоставя и му забранява да вижда сина си. Двамата започват да се обижда всеки път, когато се видят. Това се харесва на Лаура и Бранка. Лаура с голямо щастие разбира, че е бременна, а още по-щастлива е, когато разбира, че ще има близнаци. Тя веднага и по най-жестокия начин уведомява Едуарда за това и впоследствие с гордост показва корема си пред всички.

От обич / Por amor (1998)

Нещастният Лео най-накрая открива щастието си до очарователната Катарина (Каролина Дикман), дъщеря на съседката на Елена. Що се отнася до връзката на Милена и Нандо, Бранка скроява ужасен номер на дъщеря си: подхвърля наркотици в чантата на Нандо и после го арестуват. За щастие, родителите на Лаура, които са добри и отзивчиви хора, успяват да разплетат тази интрига: те, заедно с Лео и Милена, намират човека, на който Бранка е възложила да подхвърли наркотиците, и така получават доказателство за невинността на Нандо. Лео и семейство Тражано (родителите на Лаура) са в шок, когато разбират кой е истинският организатор на тази история. Лео разпитва майка си за това, а в отговор тя жестоко го унижава и оскърбява. На Бранка ѝ е все едно какво и на кой ще каже, после тя сама разказва на Милена за извършената подлост без ни най-малко разкаяние. В края на краищата Лео и Катарина и Милена и Нанду се женят в един ден.

А Марсело най-накрая разбира, че животът му без Едуарда е празен и полага всички усилия, за да си я върне. Успява, Едуарда му прощава и дори му разрешава да се види с родените от Лаура близнаци (момче и момиче).

По време на един спор Бранка казва, на Арналдо, че Марсело е син на Атилио – затова и той винаги е бил нейн любимец. Марсело чува това и вдига скандал на майка си. След това казва на брат си и сестра си и те решават всички да си направят ДНК-тест.

От обич / Por amor (1998)

Тестът показва неочаквани резултати: Марсело и Милена са деца на Арналдо, а Лео е син на Атилио. Бранка изпада в истерия, не може да повярва, че любимецът ѝ не е от любимия ѝ мъж. А Атилио е щастлив, защото винаги е изпитвал особена привързаност към Лео и тя е взаимна.

А тайната на Елена започва да се разкрива пред все повече и повече хора: като начало научава сестра ѝ Вирджиния (Анжела Виейра), после Орестес, който случайно се натъква на прословутия дневник, а след това и родителите на Сесар. Всички те осъждат Елена и смятат, че тя трябва да каже на Атилио и Едуарда истината и че детето трябва да живее с родителите си. Само Елена настоява на своето, докато Едуарда случайно не обърква чантата си с тази на майка си и така попада на дневника, който съхранява тайната. Невъзможно е да се опише какво се случва с Едуарда, когато открива истината. Тя не може да прости на майка си, както не може да го направи и Атилио. Той просто ѝ изкрещява: "Кой ти е дал правото да решаваш чуждите съдби? За Бог ли се мислиш?". В началото всички се отдръпват от Елена. Но, когато страстите утихват, решават да ѝ дадат още един шанс. Атилио ѝ казва: "Ти не можеш да обичаш, но можеш да се научиш..."

Едуарда и Марсело взимат за уикенда близнаците и заминават с тях в Ангра. Лаура, възмутена, че още не са се върнали с децата й, се качва на един самолет, пилотиран от Нандо, и лети за Ангра. По пътя самолета получава авария и пада във водата. Спасителите изваждат Нандо жив, но така и не намират Лаура. Марсело и Едуарда взимат близанците при себе си и дори решават да си осиновят още деца.

Краят на сериала е трогателен: Елена с Атилио и Марсело с Едуарда се разхождат в парка, а малкия им син бяга между тях и ги хваща за ръка...

Производство: 1997 – 1998 г.
Компания: Globo
Държава:  Бразилия
Брой серии: 190
Режисьори: Рикардо Вадингтон; Алешандре Аванчини; Едсон Спинело 
Сценаристи:Винисиус Виана; Летисия Дорнелес; Маноел Карлош

 • Елена Виана  (Режина Дуарте)

Разведена, има една дъщеря – Мария Едуарда, която е възпитала старателно с много внимание. Пътува често, работи като декораторка в ателие, което притежава заедно с партньорката си. Елена е независима, чувствена жена, която приема предизвикателствата и знае как да се справи с трудностите, но слуша повече сърцето си, отколкото разума. Интелигентна, интуитивна, ще преживее голямата любов с Атилио.

 • Атилио Новели  (Антонио Фагундес)

Вдовец без деца, успешен архитект и голям чаровник. Смятан е за творец сред колегите си. Той обича да пътува, образован е, интелигентен, ценител на доброто хапване и хубавото вино. В началото на сериала има връзка с Изабел, секретарка в компанията, където работи. Ще се раздели с нея, за да се ожени за Елена.

 • Мария Едуарда Виана Греко (Габриела Дуарте)

Дъщеря на Елена и Орестес. Красиво, но несигурно младо момиче с крехко здраве. Зарязала е университетра заради годеника си Марсело, за когото се омъжва в началото на сериала. Не поддържа връзка с баща си от срам.

 • Марсело де Барос Мота (Фабио Асунсао)

По-големият син на Арналдо и Бранка. Инженер, той е дясната ръка на баща си в компанията. Красив, устремен, преди две години е скъсал с Лаура и след това се влюбва в Мария Едуарда, за която се жени в началото на сериала. Мачо, мечтае за син, който да носи неговото име.

 • Уилсън де Соуса Грант (Паулу Сесар Гранде)

Син на бразилка и швед, той притежава ресторант във Vila Santa Rita de Cassia, близо до ателието на Елена. Живее с Марсия, чернокожа скулптурка. Той е мъж, пълен с предразсъдъци, и агресивен.

 • Бранка Летисия де Барос Мота (Сузана Виейра)

Съпруга на Арналдо, с когото имат стабилен, но лицемерен брак вече повече от 25 години. Забавна е, добра приятелка на приятелите си, но е жестока с тези, които не харесва. Има скромен произход и силен характер и тя стои зад издигането на съпруга си в бизнеса.

 • Лаура Сабоя Тражано (Вививан Пазмантер)

Дъщеря на Мег и Тражано. Красива и проблемна, страстно влюбена е в Марсело, от когото няма да се откаже до края на сериала. Не се интересува от учението и помага в семейния бизнес без никакъв интерес, предизвиквайки някои провали.

 • Фернандо Гонзага (Едуардо Московис)

Син на Лидия от първия ѝ съпруг, който е починал. Той е тих, дискретен младеж, който има успех сред жените. Шофьор на такси е, но има по-големи професионални стремежи. Ще се запознае и влюби в Милена при един курс с таксито.

 • Милена де Барос Мота (Каролина Фераз)

Дъщеря на Бранка и Арналдо. Красива, чаровна, свободна и ревностно пази свободата си. Има нестабилна връзка с лекаря Франк. Винаги, когато може, ходи до Angra dos Reis, използвайки услугите на една таксиметрова компания. При едно от тези пътувания се запознава с шофьора Нандо, в когото се влюбва.

 • Леонардо де Барос Мота (Мурило Бенисио)

Искрен и интелигентен младеж, по-малкият син на Бранка и Арналдо, смятан е за "грозното пате" в семейството. Отхвърлен е от майка си, която се съмнява дали не е било по-добре изобщо да не го ражда. Леонардо е влюбен в Лаура, бившата приятелка на брат си, която го използва, за да е близо до Марсело.

 • Катарина Батала Перейра (Каролина Дикман)

Флиртаджийка и посредствена ученичка, тя е най-чаровната от момичетата в квартала с привлекателна естественост. Страда от държанието на баща ѝ спрямо нея, но има подкрепата на майка си и баба си. Мечтата ѝ е да е модел и актриса. Ще осъществи целите си с помощта на Родриго. Флиртува с ревнивия Марсио.

 • Орестес Греко (Паулу Хосе)

Бивш съпруг на Елена и баща на Мария Едуарда. Женен е повторно за Лидия, от която има дъщеря – Сандриня. Преди е бил хубав мъж, но с алкохолизма настъпва упадък в живота му. Няма работа и жена му го издържа. Страда от отхвърлянето на по-голямата му дъщеря.

 • Лидия Гонзага (Режина Брага)

Вдовица и настояща съпруга на Орестес. Борбена, измъчена, спечелила е финансовата си независимост с много работа. Притежава салон за красота в Нитерой, където живее със семейството си. Решителна е, практична, опитва се да скрие чувствителността и нежността на чувствата си, за да е силна, компенсирайки по този начин слабостта на съпруга си.

 • Вирджиния Виана Фонтес (Анжела Виейра)

Сестра на Елена, чаровна и със щастлив брак. С наследството, което е получила от баща си, подпомага кариерата на съпруга си в стоматологията. Обикаля всички най-шик и скъпи места в Рио.

 • Маргарида Сабоя Тражано – Мег (Франсоас Фортон)

Тя е част от новопоявилия се елит в Бар ду Тажука. Както всички новоиздигнали се, тя е забогатяла с много усилия и работа. Забавна жена, която знае как да живее. Винаги, когато може, се включва в социални кампании. Омъжена е и има две дъщери.

 • Магнолия Роса де Лима (Елизанжела)

Красавицата на града. Омъжва се за пенсионер, който постоянно е уморен. Невярна по природа, тя изневерява на съпруга си с градинаря Дженезо и дори не изпитва вина.

 • Сандра Гонзага Греко (Сесилия Даси)

Дъщеря на Орестес и Лидия. Учи в държавно училище. Кръстница ѝ е Елена, която постоянно я обсипва с подаръци. Интелигетна, весела в невиността си и обича много баща си. Понякога показва нетипична зрялост за възрастта си.

 • Арналдо Барос Мота (Карлос Едуардо Долабела)

Съпруг на Бланк. Много е богат и никак не е изтънчен. Обича да си кани много гости вкъщи. Консервативен, женкар, с предразсъдъци и безскрупулен в бизнеса. Посредствен инжинер, той е получил от баща си, който е бил фермер, наследство, с което започва да гради империята си.

 • Флавия Ногера Дантас (Мария Зилда Бетлем)

Чаровна декораторка, партньорка на Елена в ателието за декорации. Обича да флиртува, непостоянна, пълна с енергия, започва да се интересува от Атилио по същото време, когато и Елена, и в един момент решава да започне връзка с него, изправяйки се срещу съдружничката си.

 • Изабел Лафайет (Касия Кис)

Красива, поема инициативата, служителка на семейство Мота. Такава професионалистка е, че Арналдо, шефът й, казва, че е добра колкото мъж. Обича Атилио, но не повече от работата си. Никога не е искала деца, за да не пречат на професионалния ѝ живот.

 • Родриго Виана Фонтес (Анжело Паес Леме)

Син е на Вирджиния и Рафаел. Учил е право, но се отказва от тази кариера, защто се интересува от филми и реклама. Макар да не е необходимо, работи в рекламна агенция, в творческия отдел. В тази среда се запознава с Катарина, в която се влюбва. Смята баща си за отчужден сноб, а майка си – за безличен човек.

Текст от potv.bg
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: От обич

„Зона без футбол” по bTV Lady