Актуално Други

Оригиналният документален сериал на HBO "В ума на убиеца" с премиера на 21 юни

Добави коментар

Оригиналната документална поредица от шест части на HBO “В ума на убиеца“, режисирана от 37-годишната Нанфу Уанг („В същото време“ на HBO) и продуцирана от Vox Media Studios, дебютира в HBO Max с първия си епизод във вторник, 21 юни. Всеки следващ вторник, в стрийминг платформата ще бъде достъпен нов епизод.

© HBO Max

„В ума на убиеца“ описва странната и психологически сложна история на шестима души, осъдени за убийството на 68-годишна Хелън Уилсън, извършено през през 1985 г. в град Беатрис, Небраска. Случаят е известен като „Шестте от Беатрис“. Пет от лицата, които първоначално признават за престъплението, биват оневинени чрез ДНК доказателства през 2009 г. Този неочакван обрат става повод за разделение в градчето и гневен отпор от страна на семейството на Хелън Уилсън. Създателите на филма проследяват случая от момента на убийството, през разследването му, съдебния процес, оневиняването и двете граждански дела. Филмът показва как през тези етапи променящите се перспективи към случая замъгляват истината – заплита се история, която претендира да е истина, но изглежда като измислица. Това повдига важни въпроси за надеждността на признанията и достоверността на спомените на разпитваните в стресови ситуации.

Поредицата на HBO изследва феномена на „възстановените спомени“, които от своя страна могат да доведат до фалшиви признания на вина и разглежда неортодоксалните методи на служителите на правоприлагащите органи. Сериалът също така разкрива нагласите на подсъдимите, някои от които са емоционално и психически податливи на психологически внушения. Пралелно с това хвърля светлина върху некоректностите при разследването и криминалистични грешки, на базата на които журито отсъжда, че подсъдимите са виновни. Трети аспект е желанието на органите да се представят добре и да удовлетворят искането на хората от малкия град престъпленията да се разкриват бързо, а виновните – да са наказани.

Текст от potv.bg

Днес, повече от 35 години по-късно, в град Беатрис продължава да има емоционални последици от това брутално престъпление, както и финансови последици от объркването в разследването. След резултатите от ДНК експертизата „Шестте от Беатрис“, които общо са излежали 70 години в затвор, получават обезщетение от 28 милиона долара. Това рефлектира като данъчната тежест, наложена на града, реално покривана от гражданите му. Въпреки множеството и убедителни доказателства, много от жители на града все още вярват във вината на „Шестте от Беатрис“, включително една от обвиняемите, която казва, че все още ярко си спомня подробности от участието си в престъплението.

С поглед към изкуплението и изцелението на емоционалните травми, режисьорът мотивира театралната група в града да продуцира и изиграе пиеса за общността. Сценарият на постановката е базиран на информация от действителните съдебни протоколи, протоколи от разследвания и записи от полицейски разпити. Местните актьори влизат в ролите на хора от правоприлагащите органи, на психолог, на представители на семейството на жертвата и на самите шестима обвиняеми. Въпреки съпротивата на жителите на града и дори лични заплахи, представлението става факт. Това предизвиква болезнен, но освобождаващ момент на разплата за общността и членовете на семейството на Хелън Уилсън.

Текст от potv.bg
© HBO Max

“В ума на убиеца“ включва невиждани досега архивни кадри, включително оригиналните видеоклипове от полицейски разпити и разкриващи нови интервюта, включително с членове на семейството на жертвата на убийството Хелън Уилсън, част от обвиняемите, полицаи, бивши окръжни прокурори, специални следователи, наказателни и граждански адвокати, бивш главен прокурор на Небраска, както и жители на град Беатрис.

Известният режисьор Уанг използва това десетилетно дело за убийство, за да обърне прожектора към възможността в полицейските и съдебни процедури да се допускат грешки. Една разтърсваща истинска криминална история се превръща в трамплин, от който да се изследва природата на истината, гъвкавостта на спомените, както реални, така и възстановени, и тежестта на погрешните присъди върху всички нас.

Текст от potv.bg
© HBO Max

Поредцата е продукция на HBO Documentary Films и Vox Media Studios. Режисьор е Нанфу Уанг, а изпълнителни продуценти - Марк Смерлинг, Нанфу Уанг, Макс Хекман, Чад Мум, Марк У. Олсен. Изпълнителни продуценти от страна на HBO са Нанси Ейбрахам, Лиза Хелър и Сара Родригес.

За Нанфу Уанг:

Нанфу Уанг е родена през 1985 г. в провинция Дзянси, Китай. Тя е режисьор и продуцент, известна с документалните филми Врабчето хулиган / Hooligan Sparrow (2016), Роден в Китай / Born in China (2019) и В същото време / In the Same Breath (2021).

Филмът й от 2021 година с HBO - В същото време - влиза в дългия списък с номинации за Оскар през тази година. Лентата проследява зараждането и разпространението на новия коронавирус от животинските пазари в Ухан до нашествието му през Съединените щати. Разгледани са паралелните кампании за дезинформация, проведени от американското и китайското правителство, както и катастрофалното им отражение върху живота на милиони жители на планетата. В същото време е достъпен за гледане в HBO Max.

Текст от potv.bg
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Стрийминг , HBO MAX

Нов трейлър на третия сезон на “Вещерът”

Брайън Кокс не е гледал финала на “Наследници"

Дисни работи по "Фокус-мокус 3”

Какво се случи в първия епизод на скандалния нов сериал на HBO - “Идолът”

Apple представи завладяващ трейлър на най-новия филм на Мартин Скорсезе