Филми Документални

Операция „Холивуд"

Добави коментар

Този увлекателен документален филм анализира противоречивите отношения между Пентагона и Холивуд, показвайки по какъв начин кинотворците спестяват милиони долари, получавайки достъп до истински военни съоръжения, оборудване,....
Документален филм - Франция

Операция „ХоливудТози увлекателен документален филм анализира противоречивите отношения между Пентагона и Холивуд, показвайки по какъв начин кинотворците спестяват милиони долари, получавайки достъп до истински военни съоръжения, оборудване, информация и територия, а Пентагонът си спечелва мощен съюзник за популяризиране на войната и „редактиране” на историческите събития.

Още от първите дни на филмовата индустрия американските военни са наясно с това колко важно е да насърчават производството на кинотворби за въоръжените сили, войната и бойните действия. През 20-те години на миналия век Военното министерство на САЩ дори създава специална служба за контакти с развлекателната индустрия.

Обещавайки на филмовите продуценти сериозни финансови облекчения, военните получават възможност да поддържат един идеализиран образ на войната и въоръжените сили, тяхното поведение, възгледи за света, както и една също толкова идеализирана представа за превъзходството на патриотизма, който демонстрират военните, и за причините, поради които воюват.


ОПЕРАЦИЯ „ХОЛИВУД” прави преглед на над стогодишната история на Холивуд и проследява по какъв начин различните войни през миналия век – от Първата и Втората световни до тези във Виетнам, Персийския залив и срещу тероризма – са отразени в холивудските филми, с или без помощта на Пентагона.

За да получи разрешение за ползване на скъпоструващи военни съоръжения, един филмов продуцент трябва да представи за одобрение от Пентагона пет екземпляра от сценария, след което да приеме и въведе в текста всички предложени от Пентагона промени, да заснеме творбата точно по одобрения от Пентагона сценарий, както и да направи предварителна прожекция на окончателния вариант на филма пред официални лица от Пентагона преди пускането му на екран. Картината тук е напълно черно-бял : или „пълно сътрудничество”, или „никакво сътрудничество”.
 

ПЪЛНО СЪТРУДНИЧЕСТВО                   НИКАКВО СЪТРУДНИЧЕСТВО

„В тила на врага”                                 „Взвод”
„Топ Гън”                                              „Апокалипсис сега”
„Патън”                                                 „Пълно бойно снаряжение”
„Пърл Харбър”                                      „Аленият прилив”


 

Документалната лента включва интервюта с филмовите режисьори Едуард Зуик („Последният самурай”, „Кървав диамант”) и Фил Нойс („Тихият американец”, „Реална опасност”), с отговарящият за връзките с развлекателната индустрия към министерството на отбраната на САЩ Фил Стръб, с историка Лорънс Суид, както и с Джо Тренто – писател и президент на антивоенния Обществен образователен център.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Операция „Холивуд"