ТВ анонси Da Vinci Learning

Опасна наука – Джон Мейнард Кейнс и кейнсианството

Добави коментар

Живеем в тревожни времена. Страните от целия западен свят се люшкат на ръба на банкрута.
Живеем в тревожни времена. Страните от целия западен свят се люшкат на ръба на банкрута. Безработицата расте, банките фалират, хората излизат на бунт по улиците. Политиците и големите банкери възлагат надеждите си на икономистите. Икономистите и техните идеи никога не са имали толкова голямо значение, както в сегашното време на криза. Но, дали теориите им са верни? Този остроумен и провокационен сериал ще Ви поднесе важни идеи по забавен и достъпен начин.

Опасна наука
Кейнс е първият икономист, добил световна слава. Името му става известно по време на най-лошата икономическа криза, която светът е преживял – Голямата депресия. Икономиката не е люлка, казва той, която преминава последователно от състояние на разцвет към състояние на рецесия и обратно, а по-скоро прилича на асансьор, който може да заседне във всяко от тези две състояния, и може да бъде изведена оттам само с помощта на средства от държавата. Неговите радикални идеи са доста противоречиви. Враговете на Кейнс го упрекват, че атакува капитализма и личната свобода. Но, в най-новата ни история, станахме свидетели на това как и Барак Обама, и Гордън Браун наляха пари в раздираните от трусове американска и английска икономика.

В условията на все още бореща се икономика, американското правителство отделя три четвърти трилиона долара в опит да извади страната от кризата. А Британия харчи билиони за ускоряване на растежа, дори при наличието на правителство, решено да намали заемите. Дали това  е правилният път, който трябва да се поеме? След катастрофата през 2008 година светът започва да изпитва недостиг на пари. Но, вместо да се ограничат, някои правителства похарчиха огромни суми пари, с каквито не разполагаха. Каква е причината да постъпят така? Всичко опира до необикновените идеи на Кейнс. Кейнс вярва в капитализма. Но, оставен на самотек, той може да поеме в грешна посока. Това налага намесата на правителствата, за да се върне икономиката в релси.


Опасна наука – Хайек и свободният пазар
Неделя, 17ти февруари 2013 година, в 22:00 часа


Опасна наука – Карл Маркс и Марксистката икономика
Неделя, 24ти февруари 2013 година, в 22:00 часа Текст от potv.bg
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Опасна наука