ТВ анонси ТВ анонси

Нова поредица хвърля светлина върху „Тайните на Нил“

Добави коментар

„Тайните на Нил“ - забележителната поредица ще покаже огромната роля, която свещената река играе в израстването на Древен Египет.

Тайните на Нил

Тайните на Нил

© Viasat History

„Тайните на Нил“ в четири части по ТВ канал Viasat History от 21 декември, понеделник, се гмурка – във всякакъв смисъл на думата – в историята на една от най-дълголетните и впечатляващи цивилизации на планетата.

Река Нил ражда една изумителна древна цивилизация. Но как точно се случва това? Чрез най-нови технологии, някои от които се ползват за пръв път в Египет, тази забележителна поредица ще покаже огромната роля, която свещената река играе в израстването на Древен Египет.

Използвани са LiDAR скенери и подводни дронове. LiDAR определя разстоянието до наблюдавания обект като измерва колко време отнема пулсът инфрачервена светлина да отскочи обратно. Снимки с дронове и фотограметрия се използват, за да се направи карта на части от реката.

  • Как се е развил Нил през вековете? Какви последици е имало от тези промени?
  • Каква система от пристанища и канали са създали древните египтяни?
  • Защо има толкова много архитектурни чудеса под водата?

Това са някои от въпросите в поредицата в четири вечери от 22:30 от 21 декември, понеделник.

В първи епизод изследваме невероятната история на два древни потънали града при устието на Нил. Единият от тях е Танис, където е открито голямо погребално съкровище, може би най-важното след гробницата на Тутанкамон.

Вторият епизод изследва влиянието на наводненията върху дневноегипетската цивилизация, а подводни дронове ще хвърлят светлина върху изумителната пирамида Хавара – чудо на архитектурния дизайн, скрито под водите на Нил.

Третият епизод ни показва Луксор и ни отвежда на пътуване сред големите му паметници: комплекса Карнак, храмът на Дендера и хилядолетният дворец на Рамзес II. А в последния епизод проследяваме водолази, които се отправат към водите около остров Elephantine, за да открият най-стария Нилометър.

Тайните на Нил
Тайните на Нил
© Viasat History

Това е структура, която измервала чистотата на Нил и нивото на водата по време на ежегодния период на прииждането на реката.

Един важен въпрос намира своя отговор в последния епизод: как древните египтяни са пренасяли камъните, с които са построили архитектурните чудеса на Древен Египет?

  • „Тайните на Нил“ дебютира по Viasat History в понеделник, 21 декември, в 22:35 и продължава в четири поредни вечери по същото време.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Тайните на Нил