Актуално В програмата

Нов канал от БНТ

2 коментара

Близо десет години след закриването на `Ефир 2` БНТ ще има нова национална програма, съобщи генералният директор Уляна Пръмова.
Близо десет години след закриването на 'Ефир 2' БНТ ще има нова национална програма, съобщи генералният директор Уляна Пръмова. Пускането на втория канал е замислено да съвпадне с олимпиадата в Пекин, която се открива на 4 август. Така БНТ ще има възможност да покаже на зрителите всички програми, за които има права, но няма време да бъдат излъчени по Канал 1. Освен олимпийските игри такива са и всички големи спортни събития в България, за които правата са на БНТ. 'Ние снимаме тези състезания, подаваме сигнала към чуждите оператори, а реално българските зрители няма как да ги проследят', обясни Пръмова.

Освен спортните събития по втората програма ще вървят популярни детски предавания и сериали, като 'Дързост и красота' например. Въпреки че се излъчва по Канал 1 вече повече от 10 години и беше преместена в часовете преди обед, прочутата сапунена опера продължава да държи твърд рейтинг от 6-7%.

Новата програма, чието име засега не е уточнено, няма да се излъчва в ефир. Тя ще върви по кабелната мрежа, защото няма свободни национални честоти. 'Все още не сме внесли документите в Съвета за електронни медии (СЕМ), но се надявам, че няма да имаме проблеми с регистрацията', заяви Уляна Пръмова. Според нея създаването на втората програма е особено важно за затвърждаването на БНТ като една от водещите телевизии в България, особено след старта на цифровизацията. Според тв директорът държавната медия дори трябва да получи един от трите национални мултиплекса, които ще бъдат изградени по време на първия етап от дигитализацията. Само така БНТ няма да е зависима от частни преносители на сигнала, както се получава сега след приватизацията на БТК, мотивира се Пръмова. Освен това, ако Канал 1 се излъчва чрез частен мултиплекс, телевизията ще плаща за преноса на програмата си, а държавата няма да си върне парите, инвестирани в производство.

Идеята един от трите национални мултиплекса да бъде държавен подкрепя и председателят на парламентарната медийна комисия Иво Атанасов.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър