Филми Ужаси - фантастика

Нещото

Добави коментар

Изследователски екип работи на отдалечена база на Антарктида, където се натъква на замразено тяло на извънземно. Занесено в базата, съществото се стопля и започва да избива хората един по един.

The Thing, САЩ, 1982
Фантастика-ужаси

Режисьор: Джон Карпентър
В ролите: Кърт Ръсел, Уилфорд Бримли, Т. К. Картър, Дейвид Кленън

При премиерата си по кината през 1982 г. римейкът на Джон Карпентър на класическата фантастика на Крисчън Найбай от 1951 г. – “Нещото от друг свят”, успява да разяри феновете на оригинала, които считат че новият филм се отдалечава твърде много от филма на Найбай и освен това прекалява ненужно със спецефектите. Всъщност Карпентър съзнателно отбягва отдаването на почит към филма от 1951 г. и по-скоро прави собствена екранизация на първоизточника – новелата на Джон Кембъл от 1938 г. “Кой отива там?”. Той запазва основната тема на сюжета, правейки от извънземното създание същество, способно непрекъснато да мени формата си и да копира до съвършенство всичко живо. Изследователски екип работи на отдалечена база на Антарктида, където се натъква на замразено тяло на извънземно. Занесено в базата, съществото се стопля и започва да избива хората един по един. Потенциално недостоверната ситуация е спасена от чудесния актьорски състав, който прави чудеса, за да накара зрителя да се почувства съпричастен с трагедията. Специалните ефекти, въпреки че будят по-скоро отвращение (нормално според нормите на жанра), са твърде новаторски за времето си.

2 номинации от Академията за научнофантастични, фентъзи и филми на ужасите – за най-добър филм на ужасите и специални ефекти.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Нещото