Актуално В програмата

„НепознатиТЕ” тази неделя, 11 октомври по bTV

Добави коментар

Първият български филм за тибетските бежанци ще бъде излъчен в „НепознатиТЕ” тази неделя, 11 октомври по bTV
Първият български филм за тибетските бежанци ще бъде излъчен в „НепознатиТЕ” тази неделя, 11 октомври по bTV  

«Тибет в изгнание»Тибет възниква като могъщо Будистко кралство през VII - IX век. През XIII век попада под монголско управление, а през XVIII в. е в ръцете на китайската династията Манчу. В началото на 50-те години на ХХ век Китайската Народна Освободителна Армия нахлува в Тибет и си го връща.

«Тибет в изгнание» на журналиста Георги Тошев и режисьора Мария Арангелова е първият български филм, който разказва за потъпкването на човешките права в Тибет. В основата му е разказа на британския писател Матю Тур, който напуска Лондон, за да преподава английски език на тибетски бежанци в Дарамсала, свещения град в долината Кангра в Индия.

«Тибет в изгнание»


Филмът ще срещне зрителите с един от доверените монаси на Далай Лама Ноа Кин Кен, с монахинята Чики и с полски психотерапевт, който лекува бежанците от травми. За да бъдат допуснати до личните истории на тибетските изгнаници, Георги Тошев и екипът на предаването живеят две седмици с тях. 

«Тибет в изгнание»„Това е един от най-трудните опити като журналист да убедя героите да говорят. Травмата им е още жива. Страхът, че терорът може да се повтори, че отново могат да преживеят униженията, на които ги подлагат китайските военни, ги кара да мълчат на хиляди километри от Тибет. Екипът извървя труден път към нашите герои, но личните истории, които записахме са вълнуващи. Едва ли първият министър председател на Индия Джавахарлал Неру е знаел какъв голям жест прави, подслонявайки Далай Лама и неговото тибетско правителство в изгнание в малкия северен град Дарамсала. Дали в началото на 60-те години на миналия век някой е предполагал в какво важно място за новата история на Тибет ще се превърне планинското градче в Хималаите.”, разказва Георги Тошев.

Какво се случва днес с тибетските бежанци в Дарамсала ще разкаже филмът „Тибет в изгнание”, тази неделя от 12:00 часа в новата научнопопулярна поредица на bTV  „НепознатиТЕ”.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: НепознатиТЕ

На 6 и 7 юни филми в памет на Кристо и Георги Парцалев

Тайните връзки на Рьорих, Дънов и Людмила Живкова в НепознатиТЕ по bTV

„НепознатиТЕ“ се завръщат с 10-ти юбилеен сезон

bTV отбелязва 85-ия рожден ден на голямата Татяна Лолова с филм в „НепознатиТЕ“

Соня Йончева, един от гласовете на 21-и век – две поредни недели в „НепознатиТЕ“