Актуално В програмата

„непознатиТЕ“ разкриват тайния свят на гейшите

Добави коментар

Георги Тошев влиза в строго охранявания свят на най-красивите японки

В продължение на столетия Япония се развива в самоналожена изолация, вглъбена в собствените си традиции, обгърната в тайнственост и недостъпна за чужденците. Една от най-строго пазените тайни на страната на изгряващото слънце е животът на гейшите. Тази неделя от 12:30 часа в „непознатиТЕ“ по bTV за първи път български екип влиза в затвореното общество на най-красивите японки, за да разбере повече за този загадъчен свят.

„Гейшата е образ, който разпалва еротичното въображение и запленява със своето изящество“, споделя Георги Тошев. Заедно с японски екип, той се среща с най-известната японска гейша в момента – Сузуме сан, която живее в Токио. За тази среща чакат 5 месеца.

„Този свят е затворен за външни хора. Наричат го “Свят на цветята и върбите”. В контраст с традиционния за Япония патриархален ред, тук властва абсолютен матриархат. Животът е подчинен на вековни традиции и строга йерархия.

Обитателките му се пазят от любопитните погледи – обикновено пъстрите им силуети могат да бъдат зърнати само за миг, преди да изчезнат със ситни стъпки зад непристъпните за обикновения посетител луксозни чайни и ресторанти, където гейшите работят. В техния свят се допускат само най-богатите и овластените, разказва Тошев.

Филмът „Светът на гейшата“, който той създава заедно врежисьора Ема Константинова, представя това тайнствено общество, в което гейшата извайва своя образ с артистична прецизност. Тя самата е жива творба на изкуството, олицетворение на перфектната жена, въплъщение на японската култура и рафинираност. Всеки неин жест се корени в пластиката на древните японски ритуали.

Георги Тошев влиза в строго охранявания свят на най-красивите японки

„Всеки ден започвам към 11:00 сутринта и до към 14:00-15:00 часа следобед имам уроци по танци, упражнявам чайната церемония и свиря на традиционен японски барабан “тайко”“, разказва Сузуме сан. Тя споделя, че мечтата й е днес хората  да знаят повече за професията и традициите на гейшите. „Това е много специална работа за една жена. Вярвам, че нашата специфична култура е важна не само за Япония, но и за целия свят.“

Какви тайни крият гейшите от модерното общество, зрителите на bTV ще видят в неделя от 12:30 часа в „непознатиТЕ“ по bTV.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: НепознатиТЕ

На 6 и 7 юни филми в памет на Кристо и Георги Парцалев

Тайните връзки на Рьорих, Дънов и Людмила Живкова в НепознатиТЕ по bTV

„НепознатиТЕ“ се завръщат с 10-ти юбилеен сезон

bTV отбелязва 85-ия рожден ден на голямата Татяна Лолова с филм в „НепознатиТЕ“

Соня Йончева, един от гласовете на 21-и век – две поредни недели в „НепознатиТЕ“

В програмата:

06:00 18.01.2021
Тв програма БНТ 1
Денят започва сутрешен блок с Христина Христова