Актуално В програмата

„НепознатиТЕ“ по bTV – по пътя на Лондонското Четириевангелие

Добави коментар

Британската библиотека и манастирът „Св. Павел” в Атон отварят врати за екипа на документалната поредица

Екип на „НепознатиТЕ“ измина пътя на прочутото Четириевангелие на цар Иван Александър, известно по света още като Лондонското четириевангелие. Поводът е включването на уникалния писмен паметник в списъка на ЮНЕСКО с безценните образци на световното културно наследство „Паметта на света", както и издаването на пълното му фототипно копие у нас.


Филмът от документалната поредица на bTV, наречен „Странстващото евангелие“,  ще бъде излъчен на 27 май от 12:30 ч.  Журналистът Георги Тошев, режисьорът и оператор Николай Барулов, и продуцентът Румяна Цанчева, решават да извървят част от пътя на Евангелието, за да научат повече за неговата история.

 

Исках да разбера защо и какво превръща тази средновековна книга в един от най-интересните и важни български и славянски ръкописи. И каква магия се крие в описанието – illuminated manuscript. Това ли е било за средновековния религиозен човек днешното кино, видео, телевизия“, казва авторът на поредицата Георги Тошев.

 

Добави описание


Той и екипът пътуват до Велико Търново, където се срещат с бившия ректор на Великотърновския универитет и професор по история на българския език Иван Харалампиев, и с проф. д-р Димитър Кеналов. Търново е мястото, където преди 662 години ръкописът за пръв път е представен в царския двор на Иван Александър.


В близо 200 на брой изследвания и публикации върху Четириевангелието на цар Иван Александър се правят най-различни хипотези за прототипа, от който са прерисувани неговите миниатюри – вариращи от оригинални художествени творби, на места с предренесансов характер, дело на живописци от Търновската книжовна школа; до късни копия на византийско евангелие от XI-и век от Студийския манастир в Константинопол, сега собственост на Парижката библиотека, известно като Paris grec 74.

 

 

 

„В Търновския царски дворец на Иван Александър, преди 662 години, този изключителен ръкопис вероятно е бил представен за първи път на неговия поръчител и патрон.  Учените и до днес спорят за точното място на неговото създаване – в някои от утвърдените скрипториуми на столицата Търново и манастирите наоколо или далеч от столицата, в някой от манастирите на Света гора”, споделя Тошев.

 

Добави описание


Срещата в Боянската църква е с авастрийския учен Хайнц Миклас, един от авторите на коментарното издание към пълното фототипно издание на Четириевангелието у нас.

 

Добави описание


Екипът пътува до Света гора. Прекарва дни в Атонския манастир „Свети Павел”, където е минал пътя на ценния книжовен паметник преди да стигне до Британския музей, а от 1973 г. да стане част от фонда на Британската библиотека, където се съхранява и до днес при специални условия. В Лондон Георги Тошев се среща с д-р Катлийн Дойл, главен уредник на Британската библиотека, която отговаря за илюстрованите ръкописи.

 

Добави описание

 

„Четириевангелието на цар Иван Александър е едно от най-значимите оцелели до наши дни  образци на българското средновековно ръкописно изкуство, едновременно с това е и едно от великите съкровища на Британската библиотека”, казва д-р Дойл.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: НепознатиТЕ

На 6 и 7 юни филми в памет на Кристо и Георги Парцалев

Тайните връзки на Рьорих, Дънов и Людмила Живкова в НепознатиТЕ по bTV

„НепознатиТЕ“ се завръщат с 10-ти юбилеен сезон

bTV отбелязва 85-ия рожден ден на голямата Татяна Лолова с филм в „НепознатиТЕ“

Соня Йончева, един от гласовете на 21-и век – две поредни недели в „НепознатиТЕ“