Актуално Други

Най-големият кабелен оператор “Близу” в спор за цени с Нова ТВ

2 коментара

Най-големият кабелен оператор “Близу” в спор за цени с Нова ТВ

 
Спор за цени между медийната компания Ем Ти Джи, собственик на програмите с марката “Диема” и “Нова”, и най-големия кабелен оператор “Близу” може да лиши хиляди семейства от популярни предавания. Най-големият кабелен оператор “Близу”  в спор за цена с Нова ТВДвете страни още не могат да се споразумеят каква цена да плаща операторът за програмите на “Нова броудкастинг груп”. Собствениците на Нова телевизия настояват за по-висока месечна такса, която щяла да бръкне в джоба на крайния потребител най-много с 4 ст.

“Причините за минималното увеличение на таксата, което искаме, са икономически. Значително са завишени разходите за създаване на качествено съдържание и атрактивни телевизионни програми. А увеличението на цените за разпространение е по-малко от това за разходите за създаване на програмите”, заявиха от Нова. Срокът двете страни да се договорят е краят на месеца. Ако това не стане, абонатите на “Близу” ще останат без “Календар”, “На кафе” с Гала, “На четири очи ” с Цветанка Ризова, “Сделка или не” и т. н. Футболните маниаци няма да могат да се наслаждават на мачовете от Шампионска лига, нито пък на феноменалните голове на Димитър Бербатов в английската Висша лига.

Двете страни не казват колко е месечната такса, която плаща операторът, “защото е търговска тайна”, пише в-к Труд. Но от “Нова броудкастинг груп” уточниха, че парите за таксата, която им плащат операторите, са едва 5% от сумата на месечния абонамент на техните абонати. При 30 лв. такса излиза, че става дума за 1,50 лв.

Освен това операторите имали възможност да закупят право за разпространение на всеки канал на “Нова броудкастинг груп”, но цената за пакета от програми била много по-изгодна за тях. Според запознати и по неофициално потвърдена информация “Близу” плаща месечно на “Нова броудкастинг” “шестцифрена сума, но сега искали повече”.

В официалното становище на “Близу” по въпроса се казва, че “телеком операторът ще защити интереса на потребителите си в преговорите за излъчване на каналите”. От “Близу” не искали да вдигат цените и да товарят клиентите си, но това ще е невъзможно, ако се вдигне стойността на пакета на Ем Ти Джи.

Според мениджмънта на “Близу” исканото увеличение за излъчване на програмите е необосновано и не съответства на икономическите реалности по време на криза. “Близу” не приема подхода и условията на Ем Ти Джи”, се казва в становището.

На сайта на кабелния оператор се появи съобщение, че излъчването на програмите на Ем Ти Джи може да спре след 15 януари, ако не се подпише нов договор между спорещите страни.
От компанията обаче се надяват да не се стига дотам. От “Близу” предупреждават, че ще използват всички законови средства, за да защитят потребителите си.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър