Актуално На кафе

"На кафе" с Гала - 2 април

Добави коментар

Артистът, известен като Кейуан, и продаващ свои творби в САЩ за по 150 000 евро, на 2 април в „На кафе” ще рисува на живо...
Артистът, известен като Кейуан, и продаващ свои творби в САЩ за по 150 000 евро,  на 2 април в „На кафе” ще рисува на живо...За първи път, само при Гала гостува  световноизвестният графити художник Марко Мантовани

Артистът, известен като Кейуан, и продаващ свои творби в САЩ за по 150 000 евро,  на 2 април в „На кафе” ще рисува на живо...


Световноизвестният стрийт-арт художник Марко Мантовани, известен с артистичния си псевдоним Кейуан (http://www.kayone.it), е роден 1972 г. в Милано.

Започва да рисува на 10-годишна възраст, като за него цветните спрейове още от детството му са били най-голямото предизвикателство. Първите си опити прави върху стените на дома му в Милано, но след като вижда, че рисунките му будят интерес, е твърдо решен стрийт-арта от негово хоби да се превърне и в начин да изразява себе си, да контактува с околния свят...

Пътят му на художник минава през миланската Академия за приложно и изобразително изкуство, след което започва период на изключително успешна професионална реализация - не само в родната му Италия, но и в САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Испания, Монако, Швейцария и много други европейски държави, където този вид изкуство днес е не само сред най-масовите, но и сред най-ексцентричните и скъпо струващи. Доказателство за този факт е Кейуан, който е известен в средите като автор на най-скъпо продадените произведения в стрийт-арт изкуството.
Кейуан е известен още и с това ,че в качеството си на един от най-популярните стрийт-арт художници често дава път на способни негови колеги, с които се среща непрекъснато по време на неговите изложби по света, включвайки ги понякога като гост-артисти в своите проекти или правейки съвместни изложби с тях.

Въпреки че стрйит-арта се заражда в САЩ, главно  по нюйоркските улици и в гетата, днес европейци са сред най-талантливите и престижни художници в този жанр.

Кейуан е художник, който обича да провокира и да експериментира. Неотдавна направи пореден експеримент, представяйки своя изложба в Италия с музикален съпровод. Според него „изкуството няма ограничения и само по себе си, макар и видимо да е различно, е еднакво като усещане и възприятие, важното е обаче ангажираните с изкуство да намират допирната точка за обединението му”.

Кейуан пристига за първи път в България по покана на Италианския културен институт в София, придружаван от арт мениджъра Яна Янчева, която години наред работи и в България, и в Италия за културния обмен между двете страни.

20 платна, обявени от италианския изкуствовед Витторио Сгарби за „феноменални произведения в световното стрийт-арт изкуство”, ще покаже Кейуан в първата си изложба у нас. Тя ще се състои в рамките на втората Седмица на италианската култура в София (15-21 юни)  под наслов „Тук Италия”/Qui Italia”.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: На кафе

Гала се калява гола в чистия сняг на Пирин

Деси Банова и Росен Плевнелиев - щастливи в Атина

Три истински сватбени церемонии за първи път в „На кафе”

Стоян Алексиев посрещна рождения си ден в дома на семейство Генадиеви

Холограма на Гала ще води „На кафе”