ТВ анонси Da Vinci Learning

Музика на мозъка

Добави коментар

Музиката влияе на развитието ни от утробата до гроба. Този документален филм разглежда ролята, която играе музиката в развитието на човешкия мозък.

Неделя, 17 ноември 2013 г. от 21 ч.

Музиката влияе на развитието ни от утробата до гроба. Този документален филм разглежда ролята, която играе музиката в развитието на човешкия мозък. Той проследява влиянието на музиката върху недоносени пеленачета в отделенията за интензивни неонатални грижи и върху растящи деца (като обсъжда и Моцартовия ефект) и изследва ролята на музикалната терапия при болнични пациенти и възрастни хора.

Уникални ли са хората в музикално отношение? Други животни издават красиви и сложни звуци. Но птиците например пеят през определени сезони в определено време от деня, което е свързано с определени хормонални промени и служи за специфична функция за защита на територия и привличане на партньор. Мнението на хората за музиката е много по-различно.

Данни от образна диагностика сочат, че хората могат да реагират на музиката от своята култура, дори да не са изучавали музика. От антропологична гледна точка всички хора във всички общества по света участват в художествени изяви чрез музика.

Преди да се научим да говорим, участваме в музикални модели на поведение, например като гукаме. Ние развиваме говорни умения в ранна възраст и имаме капацитета да развием и музикални. Но има една разлика. Ако не сте изложени на влиянието на силна музикална среда, може да не развиете уменията си до същото ниво.

В някои други култури разликите в музикалните постижения между отделните индивиди са много по-малки, отколкото в западните страни с развита промишленост. Музиката улеснява груповата или социална кохезия в малки племена. Това обяснява защо може да сме развили музикални способности. Съществува и изследване на развитието на малките деца, което показва, че за майките е естествено да пеят на децата си.

Текст от potv.bg
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Музика на мозъка