ТВ анонси ТВ анонси

Мистерията на пирамидите на ацтеките е разгадана

Добави коментар

Мистерията на ацтекските пирамиди е разгадана в „Изгубените пирамиди на ацтеките“ – от 21 декември

Изгубените пирамиди на ацтеките

Изгубените пирамиди на ацтеките

© Viasat History

Те принасят в жертва на своите богове близо 20 000 човека на година и въпреки това – жителите на империята на ацтеките не са варвари. Макар техните воини да са легендарно известни с победите си, техните инженери, които конструират пирамиди, градове и системи от водни канали, са също толкова изумителни.

Как успяват да постигнат всичко това без метални инструменти и без да познават колелото? Това е мистерията, която екипът на документалния филм в две части „Изгубените пирамиди на ацтеките“ – от 21 декември в 20:30 часа по Viasat History – изучава и се опитва да разреши.

Изгубените пирамиди на ацтеките

Изгубените пирамиди на ацтеките

© Viasat History

Да строиш пирамиди с каменни сечива

Група експерти от този нов документален филм по Viasat History, заедно с 12 архитекти, приемат предизвикателството да изградят модел в умален мащаб, с височина 2 метра, на 20-тонна ацтекска пирамида с основа от 5 кв. м. Нещо повече – те правят това с точно същите инструменти, които са ползвали ацтеките.

Метални сечива са изключени! За да се справят, те трябва да разгадаят тайните на ацтекските архитекти. В хода на проучванията си, те стигат до извода, че за материал за градеж ацтеките са ползвали особен вид скала, която е едновременно твърда, но и лека, и така може да бъде оформена с каменни сечива.

Изгубените пирамиди на ацтеките
Изгубените пирамиди на ацтеките
© Viasat History

За да доведат до желания размер, те са ползвали ножове и други инструменти от обсидиан (естествено съществуващо в природата вулканично стъкло). И все пак въпросът си остава: как са успявали да превозят достатъчно количество, че да построят цяла пирамида, без да ползват колелото или силата на впрегатни животни.

Документалният филм по Viasat History в две поредни вечери на 21 декември и 22 декември от 20:30 часа изследва също как ацтеките успявали да осигурят стабилността на структурата и устойчивостта й на времето в продължение на векове, въпреки предимно рохката почва, поради която сградите в Мексико сити постепенно пропадат дори и в днешно време. Със специална технология, чрез която укрепвали основата на сградите в земята, те успявали да сътворят чудеса.

Изгубените пирамиди на ацтеките

Изгубените пирамиди на ацтеките

© Viasat History

Как испанците побеждават така напредналата ацтекска армия?

Ацтеките завладяват териториите на народите ноколо, изграждат свои светилища върху тези на враговете си и асимилират остатъците от армиите им. Воденето на война е важно за тях; нямало друг на континента, който да може да им се опълчи и така те властват над всички останали в продължение на два века.

Когато, обаче, испанците акостират на бреговете им в началото на 16 век, всичко се променя. Вярно, че испанците имат огнестрелни оръжия, коне и кораби, но пък ацтеките числено ги превъзхождат в такава степен, че конфликтът би завършил с тотална загуба за конкистадорите, въпреки всичките им преимущества.

Дори и успешните съюзи, които създават с враговете на ацтеките, не могат да обяснят напълно покоравянето им. Какво позволява на европейските завоеватели да повалят на колене най-напредналата войска на континента за толкова кратко време? „Изгубените пирамиди на ацтеките“ ни показва, че нещо, донесено от Европа, се оказва фатално за обществото на ацтеките, като изтребва 40% от тях.

  • „Изгубените пирамиди на ацтеките“ е по Viasat History в две поредни вечери от 20:30 часа на 21 и 22 декември.
  • „Тайните на Нил“ дебютира по Viasat History в понеделник, 21 декември, в 22:35 и продължава в четири поредни вечери по същото време.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Изгубените пирамиди на ацтеките