В предишните издания всеки от кандидатите за титлата MasterChef на България и за голямата награда от 100 000 лева се представяше самостоятелно пред авторитетното жури. Сега градусите на напрежението се вдигат и хоби-готвачите ще влязат в директен сблъсък. Групирани по двама, трима или четирима според ястието, което искат да покажат и разделени в различни кулинарни категории - риба, свинско, десерти, специалитети от чуждестранната кухня и др., талантите ще се борят помежду си. Най-добре представилият се във всяка група ще получи одобрението на Chef Андре Токев, Chef Петър Михалчев и Chef Силвена Роу и ще си тръгне с мечтаната бяла престилка, която ще му осигури място в състезанието.
Във вторник вечер познания, умения и въображение в кухнята ще покажат фотографка, касиерка, учителка, програмист, маркетинг специалист и дори 18-годишен ученик. На кастинга ще се явят и кулинарни инфлуенсъри, които мечтаят да надградят способностите си и да получат професионално признание. Всеки от тях ще разкаже вълнуваща история, която го е довела в „МasterChef“ и ще покаже какво може, подкрепян от близките си.
Седмият сезон на кулинарното шоу ще изправи всички одобрени участници пред предизвикателства, които ще ни отведат на пътешествие към далечни и екзотични дестинации, до които не можехме да се докоснем през последната година.
Всяка вторник и сряда вечер по bTV хоби-готвачите ще представят разбирането си за храната като удоволствие, чрез което различните национални кухни изразяват себе си. „Гид“ в първокласното пътешествие из разнообразни култури, традиции и региони ще бъдат ястия от Швеция, Египет, Русия, Япония, Мексико и много други държави. Заедно с хоби-готвачите зрителите ще опознаят чуждестранни продукти и подправки, ще открият непознати вкусове и ще преживеят нови емоции.