Кино

Мармадюк / MARMADUKE (2010)- всичко за филма

Добави коментар

Мармадюк / MARMADUKE (2010)- всичко за филма,продукцията, актьорите и кучетата
Мармадюк / MARMADUKE (2010)- всичко за филма


Мармадюк, най-обичаният немски дог в света, от комиксов герой (появява се в 600 вестника в повече от 20 страни) се превръща в кино звезда.
В тази семейна комедия огромният дог, на когото навсякъде му е тясно, най-накрая намира подходящо място. Вече на широко в Ориндж Каунти, Калифорния, Мармадюк помага на семейството с да се адаптира след преместването от Средния запад. Той също така открива, че да се впише сред четирикраките си приятели не винаги е лесно за двеста фунтово куче в пубертета. За щастие Мармадюк не е сам, защото доведения му брат и най-добър приятел – Карлос, руска синя котка, който неизменно му пази гърба.

Безумните планове на Мармадюк са част от непрекъснатите му усилия да помогне на семейството си да се впише в новото си обкръжение, докато той открива своята ниша сред съседските кучета. Няма да му е лесно обаче. Да си тинейджър е трудно, особено когато опитваш да се харесаш и да разбереш кой е готин (и кой не). А като си 200-фунтов дог…е, това увеличава несгодите на тинейджърския живот.

Александра филмс / Twentieth Century Fox


Ориндж Каунти изглежда обещаващо. Мармадюк със слънчеви очила и показал глава над покрива на колата, пътува по крайбрежната магистрала със стопанина си Фил, наслаждавайки се на слънцето.
Но скоро надушва предизвикателствата, които го очакват при първото му посещение на кучешкия парк. Това е мястото за срещи, където кучетата се социализират, разменят клюки и говорят по „работа”. Паркът не е нищо повече от училище…..за кучета.  Също като в човешките гимназии, кучешкия парк изобилства от групички: „Спортистите” – кучета, чиито интереси се изчерпват с ловене на фризби и срещи; „Интелигентите” – непохватните Кокер Шпаньоли; „Театралите” – тези, които обичат да играят и да се показват; „Гамените” – грубовати типове, които се размотават покрай оградата на парка; „Помиярите” – мелези с грешните гени; „Расовите” – богати и разглезени, които си мислят, че акото им не мирише.

Въпреки, че не е очарован от училищния живот в кучешкия парк – очевидно е последното място, на което би отишъл – Карлос ще направи всичко за Мармадюк, включително и да му помогне да се сприятели с расовата група, част от която „доведеният” му брат копнее да стане. Групата на расовите включва Боско, водачът на групата и настоящ шампион по сърф; приятелката на Боско, елегантното коли Йезъбел, която е и кучето на шефа на Фил и по която си пада Мармадюк; хитрите приятелчета на Боско, мини-доберман пинчерите Светкавица и Гръм.

За да му потръгне с расовите, Мармадюк  вдига купон
(само за расови, разбира се) в дома на Уинслоу, когато съвсем не по случайност семейството е заминало за няколко дни и само Карлос става свидетел на хаоса, причинени от дивата веселба, включваща свалки, скачане по масите, разкъсване на възглавници, пикаене върху дивана и куфеене на фона на музика, усилена до дупка.

Опитите на Мармадюк да се присъедини към труднодостъпната група на расовите не радват много „Помиярите”, особено мъжкараната Мейзи, която вижда в Мармадюк повече от новодошъл дангалак.
Мейзи и „помиярите”, към които се числят Рейзин и Джузепе, са първите, които се сприятеляват с Мармадюк при първото му появяване в парка. Единственият, който не принадлежи към някоя група е дивият мастиф Бъстър, от когото всички се страхуват. За митичният Бъстър се предполага, че спи върху купчина кости и никой не се осмелява да пресече пътя му. Но дори и Бъстър не е срещал нищо подобно на Мармадюк….

Взаимодействието на кучетата с хората е не по-малко завладяващо от динамиката в кучешкия парк. Когато Мармадюк не се размотава с новите си приятели, а е вкъщи с доведения си брат Карлос и семейство Уинслоу, съставено от главата на семейството – Фил, баща от Средния запад с високи амбиции, опитващ се да осигури по-добър живот на всички в Ориндж Каунти; майката Деби – спойката, сплотяваща семейството; и децата – Брайън, Барбара и Сара.   

Като маркетинг директор на калифорнийска компания за органик храни за домашни животни, Фил работи за ексцентричния Тромбли, чиято любов към кучетата стига до там, да настоява бизнес срещите му да се организират в кучешкия парк. Освен това, както отбелязва Уилям Мейси, в ролята на обсебения от любов към кучетата корпоративен великан: „Дон провежда срещите си без обувки, като се аргументира, че кучетата не носят такива.” За Фил е трудно да следва взискателния си шеф, опитвайки се да отбягва осеяното с капани минно поле от кучешки изпражнения, оставени от пухкавите посетители.

Вкъщи, съпругата на Фил се стреми новопреместилото се семейство и  домакинство да не излезе извън контрол, в това число претоварения ѝ съпруг и трите деца, които се опитват да свикнат с новата среда, и разбира се Мармадюк.

Александра филмс / Twentieth Century Fox


ЗА ПРОДУКЦИЯТА

Подборът на актьорите във всеки игрален филм е изключително важен. С МАРМАДЮК създателите на филма се изправят пред тройно предизвикателство – веднъж трябва да подберат актьори за човешките роли, след това озвучители и дресирани животни, които да пресъздадат четирикраките герои. Именно с животните започва попълването на актьорския състав.

Звездите сред актьорите животни преди всичко са Джордж – двугодишен немски дог и неговия 150-фунтов полубрат, Спирит – и двамата грабват главната роля след световен кастинг.
Заложбите и на двете кучета се допълват и заедно съживяват Мармадюк на екрана.           

Към Джордж и Спирит се присъединява цяла трупа от блестящи четириноги актьори. Това не означава обаче, че не са били необходими специални усилия. Например, животните не си падат много по прекия поглед очи в очи. Отговорника по животните и главен треньор Майкъл Александър, заедно с екипа си измисля уникално решение: „месни очила”. Те представляват рамки от слънчеви очила, снабдени със специално приложение, държащо хапка от любимата храна на кучето. Животното следи храната, закрепена на очилата и така среща погледа на този, който ги носи. Друга използвана тренировъчна техника е актьорът да държи на челото си храна, с която да нахрани кучето като по този начин окуражи животното да го гледа в очите. Не е точно Станиславски, но все пак…

Не е за чудене, че всеки снимачен ден от МАРМАДЮК буквално свършва с кучетата. В ежедневния график, първите единадесет точки винаги се отнасят за кучетата. „Дори само броят на треньорите на животни надхвърляше този на актьорите.”, удивлява се Уилям Мейси. Като цяло във филма се появяват 80 кучета и шест котки. При някои тренировките, преди започването на същинските снимки надхвърля 16 седмици.

Една от редовните реплики по време на снимките трябва да е била „На сърф!”, описваща една от основните сцени: кучешкото състезание по сърф между Мармадюк и чистокръвния Боско. Тайната при заснемането на сцената, както я представя Майкъл Александър е „Просто намери куче, което обича да е в морето!”. Кучето Джордж, порещо вълните като Биг Кахуна,  определено отговаря на това условие. Джордж тренирал върху сърф, сложен върху симулатор, възпроизвеждащ движението на вълните. Компютърно генерираните ефекти като падащия от сърфа Мармадюк са добавени на етапа на постпродукцията.

Джордж, Спирит и останалите кучета, живели на широко по местата на снимките.  Основната част от снимките са направени във Ванкувър, Британска Колумбия, Канада с няколко продължения, заснети на плажовете в Южна Калифорния. За няколко седмици във Ванкувър станало изключително горещо и за това били опънати специални тенти с климатици на местата за снимки, за да пазят кучетата от жегата. Художественият отдел построил забележителен декор на гробище за стари автомобили от ерата на 50-те и цял вълнолом.

Мармадюк / MARMADUKE (2010)- всичко за филма


ЗА АКТЬОРСКИЯ СЪСТАВ  

На български език филма е озвучен от актьорите:

МАРМАДЮК - Христо Гърбов

КАРЛОС - Николай Пърлев

МЕЙЗИ - Михаела Тюлева

РЕЙЗИН - Христо Димитров

ДЖУЗЕПЕ - Константин Лунгов

БЪСТЪР - Петър Даскалов

ЙЕЗАБЕЛ - Красимира Кузманова

БОСКО - Георги Новаков

Мълния - Явор Гигов

Гръм - Анатолий Божинов

ФИЛ - Петър Бонев

БАРБАРА - Татяна Етимова

ДЕБИ - Надя Полякова

БРАЯН - Павел Петков

ТРОМБЛИ - Стоян Алексие
в

Мармадюк / MARMADUKE (2010)- всичко за филма


ЗА КУЧЕТАТА ВЪВ ФИЛМА

Джордж (Мармадюк) 140-фунтовия немски дог прави своя дебют в киното с ролята на Мармадюк. Джордж и неговия полубрат са родом от Вашингтон. Джордж започва работа с главния треньор 16 седмици преди началото на снимките. За разлика от Мармадюк, Джордж не създава бъркотия в степента, в която Мармадюк го прави. Според главния треньор Александър, най-трудното нещо в работата с Джордж е било да го накара да „играе”, което се изразявало в гледане в определена посока и придвижване от точка А до Б и В и след това отново до А.

Хък (Мейзи) 15-месечна австралийска овчарка, който прави дебют в киното с ролята на най-добрият приятел на Мармадюк, Мейзи.
Още три овчарки изпълняват ролята. Задачите му във филма включват отваряне на гаражна врата, да взаимодейства с Мармадюк и да ходи и говори.

Аксел (Боско) е тригодишен босерон (френска овчарка), който участва и в хотел за кучета. Най-трудните номера, на които трябва да се научи в Мармадюк са да лежи на гръб и да сърфира.  

Тайлър (Рейзин) е десетгодишно куче, кръстоска между дакел и кеърнтериер. Тайлър играе в ролята на Оди в „Гарфилд” и участва в „Хотел за кучета” и последния филм „Айс Вентура”. В този филм Тайлър научава някои нови номера като да се преструва, че е настъпил кучешко ако и да си изтрие лапата в тревата.

Доли, Хари, Изи (Джузепе) са безкосмени китайски крестед, които са се снимали преди във филмите „101 Далматинци” и „Хотел за кучета”. Заложбите на всяко от тях оформят образа на Джузепе. Изи може да киха, Доли да танцува, а Хари може да играе туист и да се преструва на уплашен. Доли и Изи са от Англия, докато Хари е от Холивуд.

Бъд, Санди, Рази (Гръм) и Съни, Майк, Либи (Светкавица) са миниатюрни пинчери, които дебютират в киното с МАРМАДЮК. Санди и Съни (и двете на по три години) и Рази (на шест) са спасени от кучкарник. Тъй като не са били обучавани преди това, те започват от самото начало. Кучетета трябвало да се научат да пускат радиото в кола, да преследват голяма котка и да рият с крака.

Май Тай (Карлос) е едногодишна бирманска котка, която се появява на екран  в един епизод на „С аромат на маргаритки” (Pushing Daisies). Май Тай печели ролята сред осем други котки. За ролята си в МАРМАДЮК, Май Тай трябва да се научи да драска по хорските крака, да гледа в камерата и да се разбира с кучета, което според треньора му, Джанин Айнс е било трудно, защото тя не си пада по тях.

Блейк (Йезабел) е двегодишно чистокръвно коли, което за пръв път се снима във филм.
В МАРМАДЮК, Блейк трябва да се научи на всичко от това да стои на отбелязаното му място до целувките в любовните сцени. След снимките Блейк обича да възглавници, след като се научава да ги разкъсва за сцената с партито.

Осуалд (Бъстър) е четиригодишен 155-фунтов английски мастиф от Орегон. Осуалд изпълнява ролята на Лени в „Хотел за кучета” и играе домашния любимец в „Смешни хора” (Funny People). Той обича да лежи и да спи. Предизвикателството в подготовката му за филма била да се запази енергията му и да не се преуморява. Публикуването на този текст е без разрешение на рotv.bg
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Мармадюк

Мармадюк / MARMADUKE (2010) - премиера 4 юни 2010

Още по темата

Филми по Коледа 2020 Филми по Коледа 2020