Актуално Други

Мърдок подготвя bTV за продажба

Добави коментар

Компанията “Нюз корпорейшън“ на Рупърт Мърдок подготвя българския телевизионен канал bTV за евентуална продажба.

Компанията “Нюз корпорейшън“ на Рупърт Мърдок подготвя българския телевизионен канал bTV за евентуална продажба.

Това съобщи агенция Ройтерс, която допълва, че “Нюз корп“ е наела инвестиционната банка “Лемън Брадърс“ за оценка на състоянието и преглед на стратегически опции за три телевизионни станции в Източна Европа. Източници на Ройтерс, запознати с процеса, разкриват, че става дума за България, Сърбия и Латвия.

Причината за тази стъпка на Мърдок бил интересът, проявен от няколко кандидати. Засега не са започвали никакви формални преговори, допълват източниците на Ройтерс. И “Нюз корп“, и “Лемън Брадърс“ не са коментирали новината.

Рупърт Мърдок отдавна гледа на Източна Европа като на място за доходоносни инвестиции във времена, когато пазарите на Запад отчитат забавяне на растежа.

През май “Нюз корп“ купи изцяло TV Riga, излъчваща на руски език латвийска ефирна телевизионна станция, в която доскоро държеше само част. Компанията притежава и развлекателния канал LNT. В България официален собственик на bTV е “Нюз корпорейшън“. Същото е и за сръбската Fox Televizija.

Източникът на Ройтерс допълва, че въпросните канали се представят добре и “Нюз корп“ решила да наеме “Лемън Брадърс“, само защото имало настойчиви запитвания от кандидати. Може да се реши и да не ги продаваме, уточнява източникът, който не разкрива колко са кандидатите.

Не всичко е розово за Мърдок в Източна Европа - полският канал Puls TV, в който той държи 35%, съобщи в сряда, че ще съкрати всичките си репортери. Източник от Puls TV посочва, че идеята за ликвидирането на новинарския екип дошла от хората на Мърдок с цел пестене на разходи в момент, когато аудиторията ѝ намалява бързо.
Информацията е на Dnevnik.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър