Архив Жените с Марта Вачкова

Кристина Патрашкова и графиня Малина Трашлиева обсъждат истинските дами в „Жените’

1 коментар

Кристина Патрашкова и графиня Малина Трашлиева обсъждат истинските дами в „Жените’
Темата на 19 февруари, четвъртък, в предаването на Марта Вачкова по БНТ1 е има ли истински дами в България.Темата на 19 февруари, четвъртък, в предаването на Марта Вачкова по БНТ1 е има ли истински дами в България.

Какво всъщност означава да си дама;
защо в миналото момичетата от малки са обучавани на етикет и на изтънчени обноски, а сега на това възпитание не се отделя достатъчно внимание и жените стават по-скоро мъжкарани?

Трудно ли е да си дама в България; достатъчно ли е една жена са носи дамски обувки и да използва дамската тоалетна, за да се нарече дама? Това са само част от интересните въпроси, които ще зададе водещата днес на гостите в студиото на дамското токшоу: Кристина Патрашкова, Мира Лазарова – журналист, графиня Малина Трашлиева – водеща по ВТВ.

„За да си дама трябва да не си комплексарка, да не се поддаваш на някакви феминстични идеи и да не се правиш на мъжкарана”, отбелязва журналистката и тв водеща Кристина Патрашкова и заявява, че любовта ѝ към футбола не в противоречие с това да бъде дама.

Според екстравагантната любителка на изкуството най-популярните момичета у нас, менекенките, не могат да бъдат дами, тъй като за много от тях се твърди, че имат ценоразпис. „Една дама не може да бъде купена.

Дамата трябва да разпалва въображението на мъжа, а фолкпевиците не оставят нищо на въображението му – те си показват всичко!”, категотрична е безкомпромисната журналистка. Тя е на мнение, че бизнес дама не може да се нарече някоя жена, която е получила от мъжа си за подарък фризьорски салон.

„Невена Коканова беше истинска дама – аристократичност и лека дистанцираност. Другата истинска дама – Стоянка Мутафова – независимо кога и как посреща гости – тя има наниз перли около шията. Това при нея е възпитано, идва отвътре и затова изглежда естествено”, разказва Кристина Патрашкова и твърди, че е „много скъпо да бъдеш дама в България”

Според нея динамиката на ежедневието и еманципацията убиват дамата в жената. Патрашкова е на мнение, че една дама може да оцелее много трудно, ако около нея няма джентълмени.

Журналистката Мира Лазарова мисли, че всяка една жена носи в себе си таланта да бъде дама, но от друга страна жената не може да бъде едновременно хулиганка и дама. Мира обяснява, че през 1929 г. в Пловдив е създадено първото училище за дами, където обучават жените да бродират, плетат и нареждат приборите на масата.

Оказва се, че във Великобритания и сега има много престижни училища за дами и домакини „В нашата ориенталска действителност една изискана дама би изглеждала смешно. Но можем да направим поне едно нещо – това да възпитаваме момчетата си да уважават жените”, споделя Лазарова за която учителите са много важни, тъй като биха могли да служат като образец на децата.

Графиня Трашлиева, чийто съпруг е с руско аристократично потекло, обяснява какво означава дама според тълковния речник – образование, възпитание, добро облекло. „Ако нямаш добро сърце, не си истинска дама!”, убедена е тя. Според графинята единствената дама в България е царица Маргарита.

„Всяка жена може да бъде дама за 20 минути, но само по облекло. За да еистинска дама една жена, е важен вътрешният ѝ мир”, заявява графинята.

За финал в предаването на Марта Вачкова днес Евгени Минчев ще обясни, че „дама” е титла, която обществото дава.


Женското ток-шоу по БНТ1 с водещ Марта Вачкова се излъчва от понеделник до четвъртък от 11:00 часа преди обяд.
Текст от potv.bg
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Марта Вачкова , Жените

Марта Вачкова: „Аз нямам проблем с килограмите си!”

Черно-бял филм от цветни спомени за Григор Вачков

Мира Добрева няма да се върне в БНТ

Попфолк певицата Теодора коментира лесните жени в предаването на Марта Вачкова утре

"ЖЕНИТЕ” за героизма на обикновените хора