Филми Анимация

Колите

2 коментара

2006, Анимация
2006, Анимация

Режисьор: Джон Ласитър


Прочутите създатели на “Играта на играчките”, “Феноменалните” и “Търсенето на Немо” представят високоскоростна приключенска комедия, която показва, че животът е приключение, а не пресичане на финалната линия.

Маккуин Светкавицата (на български с гласа на Ивайло Велчев), ентусиазиран състезателен автомобил-новак, преследващ успеха, открива, че в живота най-важно е пътуването, а не пресичането на финалната линия - когато неочаквано попада в сънливото градче на Радиатор Спрингс, разположено на прочутото шосе 66.

На път през страната за шампионата за купата Пистън в Калифорния, където ще се състезава с опитни професионалисти, Маккуийн ще се запознае с няколко чудати образа – сред тях Док Хъдсън (Хорнет Хъдсън от 1951 с мистериозно минало, озвучен на български от Антон Радичев), Сали Карера, блестящо порше от 2002, (Василка Сугарева) и Матю, поръждясъл, но внушаващ доверие камион-влекач - Вълчо Камарашев) – които му помагат да разбере, че има и по-важни неща от трофеите, славата и спонсорството. Сред актьорите, озвучаващи филма на български език, са още и Стоян Алексиев, Марин Янев, Любомир Фърков, Нели Монеджикова, спортният коментатор Витомир Саръиванов и други .

КОЛИТЕ е най-амбициозният и предизвикателен проект на Pixar досега. Студиото, което успешно и убедително е вкарало кинозрителите в света на бръмбърите, таласъмите, рибите и супергероите, сега създава един напълно достоверен и реалистичен свят, населен единствено от коли!

КОЛИТЕ е много лична история за Джон Ласитър. Като момче, отраснало в Уитиър, Калифорния, той обичал редовно да ходи в местния магазин на Шавролет, където баща му работел в отдела за резервни части, а след като навършил 16 години сам често работел в склада.

Според Ласитър, “Аз винаги съм обичал колите. В половината ми вени тече кръвта на Дисни, а в другата половина – моторно масло. Представата, че някога ще съчетая тези две страсти в моя живот – колите и анимацията – беше неустоима. Когато с Джо (Ранфт) за първи път започнахме да говорим за този филм през 1998, идеята беше просто да направим нещо, в което героите да са коли. Някъде по това време гледах един документален филм, наречен ‘Разделните магистрали’, в който се разказваше за това как новите междущатски магистрали са се отразили на живота в малките градчета по пътищата. Филмът ни развълнува и започнахме да мислим какво става с градчетата, които големите магистрали са заобиколили. Тогава започнаха и проучванията ни за Шосе 66, но все още не ни беше ясно каква точно ще е историята във филма. Като дете аз често пътувах по Шосе 66, когато посещавахме родителите на баща ми в Сейнт Луис”.

Тогава съпругата на Ласитър, Нанси, го убедила да си вземе отпуската, от която отдавна имал нужда, през лятото на 2001. Ласитър си спомня, “Нанси ми каза, че ако не намаля темпото и не започна да обръщам малко повече внимание на семейството си, децата ще отидат в колеж без да съм ги опознал и че ще пропусна голяма част от живота на семейството си. И тя беше права!”

Семейството оборудвало своеобразна къща на колела, и поело на двумесечно пътуване с намерението да се топнат краката и в Тихия и в Атлантическия, но без да пътуват по големите междущатски магистрали. ”Всички мислеха, че за толкова време непрекъснато заедно в караваната, накрая ще си прегризем гърлата”, отбелязва Ласитър, „но стана точно обратното. Когато се върнах от пътуването, аз бях по-близък със семейството си както никога досега – а това е сред най-важните неща в живота. И внезапно осъзнах, че знам какъв трябва да бъде филмът. По време на това пътуване открих, че самият живот е наградата. Чудесно е да постигаш разни успехи, но когато това стане, трябва да имаш до себе си семейство и приятели, за да празнувате заедно. Джо хареса идеята ми и нашата история тръгна оттук. За нашата главна кола, Маккуийн Светкавицата, най-важнвото е да е най-бърз. Той не се интересува от нищо, освен от шампионата. Това беше идеалният образ, който да поставим в обстоятелства, които да го принудят да намали темпото, така както направих аз със моето семейно пътуване. За първи път в професионалната си кариера намалих темпото - и се почувствах страхотно! Уникалното във филмите на Pixar е, че историите в тях винаги идват от сърцата ни. Те винаги са лични и вълнуващи за нас. Това придава особена емоционалност и смисъл на филмите”.

КОЛИТЕ-ЗВЕЗДИ И ТЕХНИТЕ ГЛАСОВЕ:

Филмът е дублиран на български език.

МАККУИЙН СВЕТКАВИЦАТА
– Мечтаещ да стане най-младият автомобил, печелил някога шампионата за купата Пистън, този състезател-новак има в главата си само две мисли – победата и славата, която идва с нея. Но когато се отклонява и попада в забравеното градче Радиатор Спрингс, където трябва да се оправя сам, скоро ще осъзнае кои са истинските ценности в живота. Оуен Уилсън - Ивайло Велчев (“Bottle Rocket,” “Shanghai Noon,” “Meet the Fockers,” “Wedding Crashers”) е гласа на наперения състезателен автомобил, който научава, че в живота главното е пътуването, а не пристигането.

ДОК ХЪДСЪН – На пръв поглед скромен провинциален механик с мистериозно минало, този Хъдсън Хорнет от 1951 година е ключова фигура в Радиатор Спрингс -- и освен това изпълнява функцията на градски съдия. Уважаван и обичан от цялото население, Док е немногословен автомобил, който не се впечатлява особено от появата на новопристигналия в града – Маккуийн Светкавицата. Вманиаченият по скоростта новак подценява Док – за него той е просто един престарял автомобил-дядо. Но скоро ще открие, че старецът все още крие няколко трика под предния си капак. На английски го озвучава легендарният актьор, носител на Оскар®, Пол Нюман. Нюман е записан и в книгата на рекордите на Гинес, като най-възрастният автомобилен състезател, печелил професионално утвърдено автомобилно състезание (1995 в Дейтона). На български език почетното МПС е озвучено от Антон Радичев.

САЛИ КАРЕРА
– Тази спортна кола Порше 911 от 2002 г. се е уморила от живота в бързата лента на пътя и е открила ново начало за себе си в Радиатор Спрингс. Като собственик на местния мотел и една от най-оптимистичните личности в града, тя се надява един ден Радиатор Спрингс отново да се върне към предишната си слава, отнета му, защото е останал встрани от новопостроената магисгтрала и да „се върне на картата”. Тя е незабавно привлечена от Маккуийн Светкавицата, и му помага да открие правилната посока. Мулти талантливата актриса/режисьор Бони Хънт (“Животът на бръмбарите,” “Таласъми ООД,” “Деца на килограм”)- Василка Сугарева представя Сали с точната смес от чар, интелигентност и остроумие.

МАТЮ – Това добро, старо камионче-влекач може и да е малко поръждясало външно, но има най-бързата лебедка в областта Карбуратор и е винаги готово първо да се притече на помощ. Мил и лесно прощаващ грешките на другите, Матю се сприятелява с Маккуийн и като негов нов най-добър приятел пръв забелязва потенциала му, въпреки многото му недостатъци. Самообявилия се за “най-добрият шофьор в света на заден ход” Матю мечтае един ден да лети с хеликоптер, но стои твърдо на земята с ежедневната си работа в “Матю – изтегляне и спасяване”. В ролята на Матю Вълчо Камарашев е едновременно смешен и вълнуващ.

ФИЛМОР – Местното хипи в Радиатор Спрингс е бус Фолксваген, от 1960 г., който си приготвя собствено органично гориво и проповядва многобройните му предимства. Всеки, който желае, може сам да пробва качествата на производството му. Филмор е твърдо убеден в конспиративните действия на петролните магнати. Неговият най-близък съсед е Серж, но независимо от постоянните им спорове, те не могат да живеят един без друг. Легендарният комик Джордж Карлин е гласа този проповядващ мир бус.

СЕРЖ – Този патриотичен армейски джип Уилис от 1942 WWII държи оръжейния магазин в Радиатор Спрингс, Серж често обича да превръща поляната пред дома си във военен плац. Въпреки че постоянно се оплаква от живеещия в съседство бус Фолксваген, той знае, че животът е много по-интересен, когато Филмър е наблизо. Актьорът Пол Дули (“Breaking Away,” “Desperate House wives”) озвучава този военен автомобил, който ръмжи страшно, но не хапе.

РАМОН – притежателят на „Дома на Рамон за Бодиарт”, шевролет Импала от 1959 е истински магьосник на автобояджийството, но никой не се е възползвал от услугите му от години. Докато чака появата на някой платежоспособен клиент, той ежедневно пребоядисва себе си и се надява, че Маккуийн ще се съгласи да му позволи да го „разкраси”. Комедийният актьар Чийч Марин колоритно изпълнява ролята на колата-автобояджия.

ФЛО
– Омъжена за Рамон, и собственичка на ”V-8 Кафе при Фло”, тя е съобразителна и дръзка изложбена кола от 1950. Предлагаща “най-финото гориво в 50 щата”, кафенето й е популярното място за срещи, където местните се събират за глътка моторно масло, малко клюки и някой полезен съвет от самата Фло. Това между нея и Рамон е любов от пръв поглед, при първото им пътуване през страната, когато тя е била едно от ефектните момичета на Motorama. Дженифър Люис е “Фло”.

ЛУИДЖИ
– с голямо сърце, общителен и ентусиазиран, този Фиат 500 от 1959 държи местния магазин за гуми „Луиджис каза дала тирес”, който и “Домът на Наклонената Кула от Гуми.” Със своя приятел мотокара Гуидо, който е винаги до него, Луиджи е ненаситен фен на автомобилните състезания (особено пристрастен към марката Ферари. Бизнесът му не върви добре от години, затова винаги можете да получите чифт нови гуми с добра отстъпка от веселия търговец. Тони Шалоуб (“Big Night,” “Monk”) вкарва много кжомедийни акцетнти в изпълнението си.

ШЕРИФ
– Експертът по магистрала 66 Майкъл Уолис осигурява гласа в английската версия на тази полицейска патрулна кола Меркюри от 1949 г., заклела се да пази реда в Радиатор Спрингс. Винаги нащрек за нарушители, които превишават скоростта в рамките на града му, Шерифа обич да разказва истории за Майката на всички пътища и да подремва край градското табло за обяви.

КРАЛЯ
– Този Плимут Супербърд от 1970 е състезателна легенда, печелила шампионата за купата Пистон повече от всяка друга кола в историята. Независимо от цялата си слава, той е скромен автомобил, който знае, че истинският шампион трябва да притежава нещо повече от трофеи. Той вярва в упоритата работа, отборната игра и винаги отделя време за жена си, г-жа. Краля. Готвещ се да се оттегли от състезанията в края на сезона и да преотстъпи спонсорството на Dinoco, Краля е обект на завист от страна на всички млади състезатели. Гласът е на легендарният състезател Ричард Пети, седемкратен шампион в NASCAR. Съпругата му Линда е г-жа Краля.

ЧИК ХИКС – този състезател ветеран е безмилостен конкурент, успял с катастрофи и измами да си проправи пътя до повече втори места, от която и да е друга кола. Винаги в сянката на Краля, той е вечният вицешампион и няма да се спре пред нищо, за да получи трофея и спонсорството на Dinoco. Убеден, че идва “ерата на Чик”, той не може да позволи на Маккуийн Светкавицата да застане между него и мечтата му за спечелването на купата Пистон. Разностранния Майкъл Кийтън (“Батман” “Хърби: Зареден до дупка”).

МАК – Никой филм на Pixar не е готов преди в него да се включи с гласа си Джон Ратценбергер -- в “КОЛИТЕ” популярният актьор озвучава автовоза от 1985, Мак Сурер-лайнър. Като довереният шофьор на Маккуийн, той е готов да прекрачи границите на здравия си разум и нуждата от сън, за да услужи на знаменития си работотдател. Луксозната ергенска квартира на Маккуийн е напълно оборудвана с фиброоптика, ТВ, кресло за масаж и други екстри.
На български героят е озвучен от Цветан Ватев Всичко по темата вижте в potv.bg
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър