Сериали Документални

Кой си мислиш, че си?

Добави коментар

Поредицата ни запознава с фамилната история на някои от най-обичаните британски знаменитости. Ще научим изненадващи, необикновени и често изключително вълнуващи случки с техни предци. В същото време, документалният филм има и по-всеобхватна цел: предлага един различен начин на възприемане на историята на съвременна Великобритания - като история на нейния народ.
Оригинално заглавие: Who Do You Think You Are?

Сезон: 5

Държава: Великобритания

Година: 2008

Жанр: документален филм

Поредицата ни запознава с фамилната история на някои от най-обичаните британски знаменитости. Ще научим изненадващи, необикновени и често изключително вълнуващи случки с техни предци. В същото време, документалният филм има и по-всеобхватна цел: предлага един различен начин на възприемане на историята на съвременна Великобритания - като история на нейния народ.Епизод 13
Дейвид Сушей. Актьорът, известен най-вече със забележителното си превъплъщаване на телевизионния екран в образа на великия детектив от романите на Агата Кристи - Еркюл Поаро, напряга своите „сиви мозъчни клетки" в опит да разплете една много по-непосредствена загадка, свързана със собственото му потекло. Все още има голям брой въпроси, останали без отговор: кога и защо името на неговата фамилия е сменено от Сушедовиц на Сушей? От коя част на Европа произлиза семейството му? Дейвид се заема първо да проучи английските прадеди на баба си по майчина линия, след което се отправя към Париж в търсене на студиото "Айфеловата кула", което предтечата му твърди, че е притежавал в модната френска столица. Последната спирка в пътешествието на Дейвид е Литва, където се обръща за помощ към местен специалист по генеалогия и посещава родния град на семейството си – Трискяй.


Епизод 12
Борис Джонсън.
Родословието на кмета на Лондон е почти толкова разнородно, колкото е населението на столицата. Още в детството си Борис научава любопитната история за произхода на бащините му родители. Неговата баба Бътър с удоволствие го забавлявала с разкази за нейните аристократични прадеди, фамилията де Файфел. Дядо му Джони обаче не продумвал и дума относно загадъчните обстоятелства, при които умира баща му - турски журналист и политик на име Али Кемал. Решен да научи повече, Борис заминава за Истанбул, Турция, където открива множество сходства между кариерата на своя предтеча и собствената си кариера.


Епизод 11

Някои хора биха били обзети от вълнение, ако научат, че семейното им дърво включва и предтеча – престъпник. Това обаче не се отнася до английската актриса и бивша певица Патси Кензит, прочута с трите си брака със знаменитости, сред които и с вокалиста на „Оазис” Лиам Галахър. Покойният баща на Патси – Джими Кензит, е бил истински злодей, свързан с най-известните лондонски гангстери от 60-те години на миналия век. Реги Крей, например, е кръстник на брата на Патси, Джейми. Макар и изпълнена с лоши предчувствия относно какво може да открие, Патси иска да научи повече за съмнителното минало на своя баща и да се опита да разбере какво е оформило неговата престъпна натура.

Епизод 10

Въпреки че е прекарал по-голямата част от живота си в Америка, телевизионният водещ Джери Спрингър е роден в Голдърс Грийн, Лондон, през 1944 г. Родителите му са евреи, избягали от нацистка Германия едва три дни преди началото на Втората световна война, но и двете баби на Джери загиват по време на холокоста. Заедно с тяхната смърт се изгубва и цялата информация за по-ранните му предтечи, затова Джери се заема да установи дали ще може да проследи фамилните корени на Спрингър още по-надалеч в миналото. Първо посещава град Горзов в Полша, където някога баща му притежавал печеливш магазин за обувки.

Епизод 9
Бившата манекенка Джоди Кид е правнучка на легендарния вестникарски магнат лорд Бийвърбрук, който е бил член на правителствения кабинет във Великобритания по времето и на двете световни войни. Този забележителен праотец е бил винаги в центъра на всички истории, свързани с генетическото ѝ наследство, но Джоди отдавна е надушила нещо съмнително в семейната сага. Прадядо ѝ по майчина линия – корабостроителят Роуланд Ходж, също е почитана историческа личност. Твърдо решена да научи повече за този загадъчен мъж, постигнал всичко в своя живот с цената на собствения си труд, Джоди се отправя към неговия роден град Нюкасъл, откъдето проследява успешното му издигане от скромен чиновник до собственик на преуспяваща корабостроителница в Тайнсайд.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Кой си мислиш, че си? , Кой мислиш, че си?

Да се потопиш в реалността

Кой мислиш, че си? - Who Do You Think You Are series 6

НОВ СЕЗОН: Кой мислиш, че си? (6 сезон)

СПЕЦИАЛНО СЪБИТИЕ: Кой мислиш, че си?

НОВ СЕЗОН: Кой мислиш, че си? (5 сезон)