Кино

Киномания презарежда в София от 11.11.2011 г.

Добави коментар

Престижният филмов фестивал стартира в София на 11.11.2011 г. и във Варна на 18.11.
Престижният филмов фестивал стартира в София на 11.11.2011 г. и във Варна на 18.11.

Киномания презарежда в София от 11.11.2011 г.В програмата на събитието, освен дългоочакваните прожекции на „Полунощ в Париж”, „Учебник по любов", „Изпепелени от слънцето 3: Цитаделата” и "Кожата, в която живея”, се включват още много заглавия, които впечатляват ценителите с престижни кино награди, известни имена и позитивни критики.

Американският хит „Новаци” (Beginners), е с участието на Юън Макгрегър (Оливър), Кристофър Плъмър (Хал) и Мелани Лоран (Ана). Цитат от Милан Кундера – „Не говори в клишета”, ръководи режисьора Майк Милс, който разказва съкровено за вечните теми като загубата, любовта и новото начало. Филмът е до голяма степен автобиографичен и пресъздава усещанията на Оливър, който губи баща си Хал (в ролята Кристофър Плъмър). В него научаваме как на едва 75 години и на прага на смъртта си, Хал заявява публично своята хомосексуалност. В паралелна сюжетна линия Оливър среща французойката Ана, избухлива и лишена от илюзии актриса, с която започва връзка, в която разкрива себе си. Голяма част от дрехите и декора, използвани в „Новаци“, са личен архив на режисьора и допринасят за автентичния стил на филма.

3 награди „Гоя” – за оригинален сценарий, монтаж и звук спечели през 2010 г. филмът „Погребан” (Buried). Режисьорът Родриго Кортес е заснел гениален минималистичен трилър, който има големи шансове да се превърне в класика. Впечатляващото начало на филма осветява брадясалата и мръсна физиономия на затворен в правоъгълен ковчег човек. Годината е 2006-та. Човекът е Пол Конрой (Райън Рейнолдс) – американски цивилен шофьор на камион, претърпял същия ден катастрофа в Ирак. Пол е погребан жив от неизвестен похитител, без видими шансове за спасение. Единственият му шанс е мобилен телефон, който има батерия с по-малко от 90 минути живот. Впечатляващ факт е, че за филма са построени 17 различни ковчега в студио в Барселона, а камерата не напуска обсега им нито веднъж. Извън новаторската форма, съдържанието също предлага невъзможно интригуващ прочит на една възможна ситуация.

Колко оплетена може да стане една история на брат и сестра от две майки-лесбийки, заченали със семенната течност на един и същ донор, който се появява в живота им след 18 години? Отговор дава филмът на Лиса Холоденко „Децата са добре” (“The Kids Are All Right”). Тази наглед семейна комедия всъщност преобръща всички клишета на 180 градуса. Най-малкото, защото се оказва, че мъжът вкъщи… е жена. Анет Бенинг получава ролята на глава на нетипичното семейство и съвсем заслужено печели с ролята четвъртата си номинация за „Оскар”. Тя и Джулиан Мур се оказват една от най-правдоподобните екранни двойки за 2010 г. И въпреки хомосексуалната тематика на филма – деликатният сценарий успява да придаде универсалност на историята. Защото всяко семейство се е срещало с проблеми като липса на сигурност, изневери, трудности във възпитанието на децата. Оригиналният разказ и впечатляващата игра на звездите в него носи многобройни награди на филма: Берлинале ’10 – Наградата „Теди”, 2 награди „Златен глобус” – за най-добра комедия и комедийна актриса на Анет Бенинг, „Независим дух” за сценарий.

Друг много награждаван филм, който можете да видите на Киномания 2011, е „Големият полицай от малкия град” (The Guard). Ирландското чувство за хумор и серията от абсурдни на пръв поглед ситуации, в съчетание с добрата игра на Брендън Глийсън, Дон Чийдъл и Марк Стронг правят филма великолепно изживяване. Глийсън играе ролята на сержант Джери Бойл – полицай в малък град, който се вълнува главно от първокласни наркотици, руска литература, проститутки и плуване. Но намирането на 2 трупа го кара да прояви повече заинтересованост към причините за появата им… Филмът печели „Сънданс” ’11 – Международен игрален конкурс, Сараево ’11 – Наградата на публиката и 3 награди на Фестивала на британското кино в Динар (Франция) – „Сребърен Хичкок”.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Полунощ в Париж , Учебник по любов , Изпепелени от слънцето 3: Цитаделата , Кожата, в която живея , Новаци , Погребан , Децата са добре , Големият полицай от малкия град

Филми и концерти в празничната програма на БНТ

В програмата: