Филми Документални

Животът при Наполеон

Добави коментар

Неговото име е символ на власт и сила. Той е сред най-великите предводители в историята на човечеството, самопровъзгласил се за император на Франция и владетел на цяла Европа.
Документален филм - Германия

Животът при НаполеонНеговото име е символ на власт и сила. Той е сред най-великите предводители в историята на човечеството, самопровъзгласил се за император на Франция и владетел на цяла Европа.

Бил е обаче и много повече от това – не просто военен, но и политик в истинския смисъл на тази дума. Извършеното от него променя света. Той отделя църквата от държавата, дава на Европа ново законодателство и въвежда обща метрична система от мерки. Осъществените от него мащабни реформи преобразуват ежедневието на хората на Стария континент. Постиженията му са от значение и днес.

 Този забележителен документален филм е пълен с изумителни исторически подробности и включва впечатляващи драматични възстановки, като проследява издигането на Наполеон на власт и последващото му падение въз основа на исторически свидетелства от онази епоха от цяла Европа и показва как по време на неговото управление животът на хората се променя, представяйки реалната гледна точка на гражданите в империята му – ковачи, войници, фермери, дисиденти, жени домакини, свещеници и благородници.
  • КАКВО НИ Е ОСТАВИЛ НАПОЛЕОН:
МЕТРИЧНАТА СИСТЕМА – въвежда всеобща система от мерки (метър, литър и килограм), чрез която се извършва стандартизация на мерките в Европа и истинска революция в търговията. На реформата се противопоставят единствено британците.

ВСЕОБЩОТО ГРАЖДАНСКО ПРАВО
– „Кодексът на Наполеон”, ново стандартно законодателство, е въведен във всички френски владения; включва гражданско процесуално право, търговско право, наказателен кодекс и углавно-процесуален кодекс. Днес това законодателство е в основата на много европейски правни системи.

РЕГИСТЪРЪТ НА РАЖДАНИЯТА, БРАКОВЕТЕ И СМЪРТНИТЕ СЛУЧАИ
днес може да бъде видян във всяко едно кметство, защото основните събития в живота на човека вече не се отбелязват в църковния регистър. В наши дни общинските власти са отговорни за изпълнението на редица задачи, някога съставлявали прерогатив на свещениците – включително и сватбените церемонии.

РАЗВОДИТЕ са легализирани по времето на Наполеон - както и браковете между представители на различни социални прослойки.

КОНСЕРВИРАНА ХРАНА – Наполеон обичал да казва, че „армията марширува, когато стомахът е сит” и обявил, че ще даде 12 000 франка на този, който измисли ефикасен начин за съхраняване на хранителните продукти за неговата Велика армия. Наградата е изплатена на някой си Никола Апер, на когото му хрумнало, че храната може да бъде консервирана в херметично затворени контейнери. С парите Никола построил първия в света бутилиращ завод.

СЪБИРАНЕТО НА БОКЛУКА
– били въведени нови правила за градската чистота, според които отпадъците вече не можело да бъдат изхвърляни на улицата, а в специални боклукчийски колички.

ГРОБИЩАТА– ближните вече не били погребвани в дворовете на градските църкви, а вместо това в специално създадени гробища далеч извън градските стени.

СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ
нямаше да могат да опазят своята новоизвоювана независимост и вероятно щяха да бъдат победени от британците във войната през 1812 година, ако Наполеон не бе заплашил, че ще нахлуе на Британските острови, в резултат от което британските войски са изтеглени от Америка обратно към Европа, макар вече да били влезли във Вашингтон.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Животът при Наполеон