Архив Жените с Марта Вачкова

„Жените” за проблема с чистотата

Добави коментар

В четвъртък, 26 февруари, гостите в женското предаване по БНТ1 с водещ Марта Вачкова ще се опитат да дадат отговори на въпроси, свързани с чистота у нас.
Марта Вачкова

В четвъртък, 26 февруари, гостите в женското предаване по БНТ1 с водещ Марта Вачкова ще се опитат да дадат отговори на въпроси, свързани с чистота у нас.

Защо е толкова мръсно в България; държавата или отделният гражданин са по-отговорни за чистотата; какви трябва да бъдат санкциите; какви са те в момента?

Как в други страни регулират проблема с чистотата; колко доходен бизнес е този с боклука? Как да научим децата си да пазят чисто; има ли българинът изобщо градска култура или е в манталитета му да изхвърля фасовете на улицата?

Участници в дискусията за чистотата ще бъдат - Надежда Чипева, фотограф във вестник „Капитал”; Вяра Ганчева – социолог; Веска Георгиева – директор на Столичния инспекторат по чистота; Албена Чобанова от Асоциация за родителска активност и Криси Боянова от партия „Зелените”.

Въпреки отблъскващата миризма, понякога бунищата вдъхновяват и изненадващо се превръщат в стимул за изкуство. Фотографката Надежда Чипева открива най-красивите и абстрактни картини в боклука на едно предприятие.

Албена Чобанова разказва, че е трудно да се възпитат у децата навици за чистота при условие, че попадат в училище, където съществува модел на леко мутренско поведение - да се изхвърлят отпадъците извън предназначените за това места.

Директорът на Столичния инспекторат по чистотата Веска Ганева призовава зрителите и гостите на „Жените” да изчистят грозното в душите си. Тя разглежда статистиката, че бюджетът за чистота през 2008 г. е 64 млн. лева, докато в Будапеща е 100 млн. евро.

Дамата разкрива факта, че в кв. „Овча Купел” има истинксо бунище и освен това из цялата страна съществуват нерегламентирани сметища. Оказва се, че през месец януари са глобени 120 строителни фирми, застрашили чистотата в София. И въпреки че януари е студен месец, печалбите от боклука са много добри поради целогодишното строителство.

В женското токшоу на 25 януари ще стане ясно защо в София не се преработва боклукът и не се прави електричество от него, също така зрителите ще разберат санкциите или стимулите са по-резултатни.


Ганева ще обясни какво означава понятието „контейнерни водолази”. Това е начин на живот и израз на граждански протест срещу свръх консуматорството. „Водолазите” се оказват хора, които ровят в боклука, търсейки предмети, които все още могат да бъдат използвани.

Женското ток-шоу по БНТ1 с водещ Марта Вачкова се излъчва от понеделник до четвъртък от 11:00 часа преди обяд.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Марта Вачкова , Жените с Марта Вачкова , Жените

Марта Вачкова: „Аз нямам проблем с килограмите си!”

Черно-бял филм от цветни спомени за Григор Вачков

Мира Добрева няма да се върне в БНТ

"Жените с Марта Вачкова", 29 април от 11:00 часа по БНТ1

"Жените с Марта Вачкова", 10 февруари от 11:00 часа по БНТ1