Кино

Изключителен Джефри Ръш в новата лента на Джузепе Торнаторе „Най-добрата оферта“

Добави коментар

Изключителен Джефри Ръш в новата лента на Джузепе Торнаторе „Най-добрата оферта“
Филм за изкуството на любовта и за любовта като произведение на изкуството, „Най-добрата оферта“ е новата творба на майстора Джузепе Торнаторе, за която отново си партнира с гениалния композитор Енио Мориконе. Роденият в Палермо режисьор е носител на „Оскар“ за чуждестранен филм за превърналия се в кинокласика „Ново кино „Парадизо“. Сред най-успешните и обичани негови филми у нас са също „Малена“ и „Легенда за пианиста“.


В новата си лента, на която отново е и сценарист, Торнаторе привлича талантливия австралиец Джефри Ръш („Карибски пирати“, „Речта на краля“) за ролята на Върджил Олдман - самотник, отдаден на изкуството и колекционерството. Негови екранни партньори са Доналд Съдърланд („Игрите на глада“, „Италианска афера“), холандката Силвия Хьокс, която печели награда за изгряваща млада актриса на Берлинале 2011, и Джим Стърджис („Облакът Атлас“, „Винаги в същия ден“).


В „Най-добрата оферта“ Върджил Олдман (Джефри Ръш) компенсира нежеланието да се обвързва с други хора, особено  жени, с упорита работа като търговец на антики, от която е почти обсебен. Никога през живота си той не е изпитвал близост към друго човешко същество, дори към единствения му приятел Робърт - млад, но талантлив реставратор на механични устройства от различни епохи. В деня, в който навършва шестдесет и три, Върджил получава телефонно обаждане от млада жена (Силвия Хьокс), която го моли за съдействие при оценката и продажбата на семейни произведения на изкуството.


Съгласявайки се да направи оглед и опис на антиките, Върджил си уговаря среща с нея, на която тя така и не се появява. Неведнъж, провокиран от нейното несериозно отношение, Върджил се изкушава да се оттегли от ангажимента, който все повече му изглежда като обикновена и досадна бъркотия. При всеки опит мистериозната млада жена, затворена в собствения си натрапчив свят от зависимости, успява да го убеди да продължи.


Неочаквано и за самия него, тя обсебва мислите му. Животът му приема още един обрат, когато приятелят му Робърт (Джим Стърджис) го обнадеждава и му показва, стъпка по стъпка, как да спечели сърцето й. Запленен от тази интригуваща игра, Върджил скоро се отдава на страстта, която ще преобрази монотонното му съществуване завинаги.


Енио Мориконе има дългогодишно и непрекъснато сътрудничество с Тронаторе, за когото е създал едни от най-вълнуващите си творби през последните 25 години. През 2007г. Мориконе получава за „великолепния си и разностранен принос към изкуството на филмовата музика“ почетна награда „Оскар“. Той създава саундтрака към „Най-добрата оферта“ четири години след последната му филмова композиция за „Баария“, отново филм на Торнаторе.

Премиерата на „Най-добрата оферта“ у нас е на 26 юли в кината. 
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Най-добрата оферта , Джефри Ръш