Актуално В програмата

„Искрено и лично” на 2 декември

Добави коментар

Измами с фирми-посредници за работа в чужбина - 2 декември, вторник в "Искрено и личнo"
Измами с фирми-посредници за работа в чужбина - 2 декември, вторник в  "Искрено и личнo"
„Искрено и лично” на 2 декември
Вторник, 10:00 ч., „Нова телевизия”
Темата: "Измамиха ме"

Все повече българи търсят работа в чужбина. Оказва се обаче, че е трудно да откриеш коректната фирма-посредник, която да ти осигури работа по специалността, а и да зачитат правата ти и в чужбина. Доста от заминалите вече са опарени...

Мая Генадиева е икономист. Тя решава да работи в Кипър и се обръща към фирма, която да ѝ намери търсената работа. За услугата ѝ искат банков превод на 260 евро. Дават ѝ копие от договор и тя отпътува към новия си работодател.

Пристига в Кипър и разбира, че е станала жертва на измама. Събира багажа си и се връща в България. Кой и как ще ѝ се реваншира и какъв е начинът да няма други излъгани?

И Дарина Кирова, инвалид по болест, е търсила работа в Гърция и се е сблъскала с много неуредици. Тя обаче посетила „Европейски ден на труда” във Велико Търново и разбрала за сътрудничеството между Европейската комисия и българите, търсещи работа в Европа.

Оттам научила, че предварителни такси не се събират, докато кандидат и работодател не се договорят за работата. „Българите не са защитени, въпреки че има международни правни защитници. Причината най-често е незнанието на езика или посреднически фирми, които не дават пълна информация на кандидатите.”

За специалните списъци на Министерството на труда и социалната политика с имената на оторизираните посреднически фирми, предлагащи работа на българи в чужбина, ще разкаже юристът Пеньо Грозев.

Какви са най-често срещаните измами, кой има право да прибира личните документи, какво може да се случи на търсещия работа и как той да се защити.

Какви са рисковете при отиване в чужбина, трафика на хора, склоняването към проституция, как се примамват жертвите, какво да правим, ако ни задържат някъде насила, ако останем без пари и документи в чужда страна и т. н., за всичко това ще ни инструктира Цветко Ялъмов, експерт по сигурността, председател на Международната асоциация по самозащита, лична охрана и сигурност.
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Миглена Ангелова , Искрено и лично

"Мис свят на количка" в "Искрено и лично" на 5 юни

TV7 прекратява излъчването на “Искрено и лично”

Братя Ранкови: Направихме си собствен театър!

Елен Колева лее сълзи пред Миглена Ангелова в „Искрено & лично”

Миглена Ангелова щастлива, че не влязла във "ВИП Брадър"