Лица Други

Интервю с Пол Даулинг, изпълнителен продуцент на „Съдебни медици”

Добави коментар

Прекарвайки времето си предимно в САЩ, но пътувайки по света често, за да направи поредицата “Съдебни медици” толкова успешна, Zone Reality успя да зададе няколко въпроса на Пол за поредицата и за мнението му за криминалния жанр.
Пол Даулинг е Изпълнителен продуцент на “Съдебни медици”.Пол Даулинг е Изпълнителен продуцент на “Съдебни медици”. Прекарвайки времето си предимно в САЩ, но пътувайки по света често, за да направи поредицата “Съдебни медици” толкова успешна, Zone Reality успя да зададе няколко въпроса на Пол за поредицата и за мнението му за криминалния жанр.

“Съдебни медици” е увлекателна криминална поредица за истински случаи, показваща как загадъчни престъпления се разрешават с помощта на съдебната наука. Разкажете ни какво могат да очакват зрителите.

Зрителите ще видят престъпления, в които извършителите смятат, че са изпипали всеки детайл, така че да не бъдат заловени. Но всеки от тях оставя някаква следа след себе си. Въпросът е “Ще я открие ли следователят?” Дали би могла да бъде изследвана или анализирана? Може ли да бъде свързана със заподозрян? Ще разкажем някои невероятни истории за това как престъпници са били хванати по най-необичайни начини.

Кой е най-запомнящият се случай, представен в шоуто?


Личният ми фаворит е един австралийски случай. Двадесет и пет жители на малко градче в Тасмания се събуждат и откриват един от съседите си пребит до смърт пред къщата му. Съдебният лекар констатира, че убийството е било извършено предишната нощ. Полицията идентифицира заподозрян, но той разполага с алиби за голяма част от вечерта, което не им дава право да го арестуват.

По време на аутопсията патологът установява, че жертвата е имала пейсмейкър, съдържащ нещо необичайно за това време – апарат за запис на събитията под формата на компютърен чип. Паметта на чипа била рутинно изтрита и използвана отново, като съществувала опасност доказателствата да са вече изгубени. Данните бързо били прехвърлени на компютър и анализирани. По чудо те показали точното време на събуждане на човека, точното време на нападението и точното време, в което сърцето му спряло да бие. Заподозреният нямал алиби за този период от време, когато е било нападението.

Удивително.

Поредицата на канал Zone Reality „Съдебни медици” прави възстановки на местопрестъплението. Как се случва всичко?

Когато правим предаване за автомобилна катастрофа, не използваме специални ефекти, за да я симулираме, каквато е практиката на повечето телевизионни програми. Всъщност ние купуваме превозното средство и ангажираме каскадьори да изиграят катастрофата. Ние правим всичко необходимо, за да опишем детайлно и акуратно как се е случило престъплението. Изпепелявали сме автомобили, използвали сме експлозиви, за да ги взривим, трошили сме лодки, подпалвали сме сгради и сме детонирали малки самоделни бомби!

Предизвикателството на сериала е да пресъздаде престъплението, оповавайки се на и съгласувайки всичко със съдебните доказателства, снимките от местопрестъплението и начина, по който прокурорът представя случая на съдебните заседатели.

Вниманието ни към детайлите понякога ни води до заключения, че криминалните деяния не са били извършени, точно както са установили прокурорите, но разликите обикновено са незначителни.

Как си осигурявате пълен достъп до тези случаи?


Пол Даулинг е Изпълнителен продуцент на “Съдебни медици”.За това е необходимо съдействието на полицията, прокурорите, съдебните учени, които са работили по случая, семейството на жертвата, журналистите, отразили случая и понякога – извършителя. Ако продуцентът няма доверието и уважението на тези хора, те, съвсем просто, ще му откажат достъп.

Хората, които искаме да интервюираме често гледат предаването, за да проверят как „Съдебни медици” работи по тези случаи. Те разговарят с колегите си и ни проверяват преди да се съгласят да се покажат пред камерите.

Ние сме и в тясно сътрудничество с организация, наречена „Родители на убити деца”, защитаваща жертвите в САЩ. Тази група е добре запозната с огромния принос на съдебните патолози и желае този принос да бъде признат и по телевизията – стига нуждите и интересите на жертвите и техните семейства да са уважени и защитени.

Поредицата на Zone Reality показвала ли е случаи, в които са замесени знаменитости или популярни членове на обществото?


Правили сме истории за американски политици, писатели, филмови режисьори и модели, но тези истории не са били избрани, защото жертвите са изключително известни, а заради сериозната роля на съдебната медицина при разрешаване на случаите.

Защо съдебномедицинските телевизионни предавания са толкова популярни?

Джак Изкормвача все още е вълнуващ образ, доказващ, че мистериозните убийства винаги ще будят интерес не само в телевизията, но и в книгите и игралните филми. Телевизионните мистерии за убийства като „Пери Мейсън”, „Елъри Куин”, „Куинси”, „Убийство по сценарий” продължават да са актуални десетилетия след като са се появили.

Предаванията за съдебна медицина са просто истории за загадъчни убийства, към които са добавени съвременните технологии на криминалистиката.

Модерната технология превръща ли традиционните полицейски методи в отживелица? Микроскопът и ДНК пробата ще заместят ли напълно събирането на сведения от врата до врата, например?


Категорично не. Добрата полицейска работа е нужна за идентифициране и събиране на съдебни доказателства. Небрежността в това отношение може да доведе до повреждане и изгубване или напълно пропускане на доказателства. Според мен науката никога няма да замени изключително ценната човешка интуиция и преценка при разследването на криминални деяния.

Поредицата на Zone Reality показва как се използва технологията за раздаване на правосъдие. Съществува ли риск от грешки в разкритията, които да доведат до съдебна грешка?

Разследвали сме многобройни случаи, в които такива грешки стават причина за несправедливи присъди. Няколко от тях бяха за хора, погрешно обвинени в запалване на пожар, за който по-късно се доказва, че е причинен от нещо друго. Но моята любима история е за случай със следи от ухапване, епизодът носи заглавието „Едно ухапване”.

Рей Кроун, бивш служител на военновъздушните сили без криминално досие, често посещавал бар във Финикс, Аризона. Управителката на бара била брутално убита, а на гърдите ѝ - открити следи от ухапване, за които следователите били убедени, че са оставени от убиеца. Кроун бил разпитан заедно с всички останали редовни клиенти на заведението. Той имал алиби за нощта на убийството и с охота дал пробен отпечатък от долните и горните си зъби. Според съдебния одонтолог зъбните отпечатъци на Кроун съвпадат със следите от ухапване по гърдите на жертвата. Той бил арестуван, обвинен и осъден за убийството, и получил смъртна присъда.

Кроул прекарал десет години в затвора за престъпление, което, както твърдял, не бил извършил. Тогава научил за нов ДНК тест, чрез който може да се сравни неговата ДНК с тази от слюнката, намерена около следите от ухапване по жертвата. Той подал молба до съда за ДНК тест и получил разрешение. ДНК на Кроун НЕ съвпаднала с тази от слюнката, но ДНК от слюнката по жертвата съвпаднала с тази на друг човек – Кенет Филипс, който по-късно направил самопризнания.

Десет години след като бил осъден, Рей Кроун излязъл от затвора като свободен човек. Епизодът ще покаже забележително интервю с Кроун, който ще ни представи уникалната си гледна точка за смъртната присъда.


В миналото техниките за разкриване на престъпления чрез сравнение на пръстови отпечатъци и ДНК проби бе изключително технологично научно откритие. Какъв ще е следващият голям напредък?


Съмнявам се, че ще станем свидетели на нещо толкова новаторско като ДНК теста, докато сме живи, но има множество нови разработки в криминалистиката.

Учени в университета „Лайсестър” са открили начин да визуализират пръстов отпечатък, оставен върху метална повърхност, дори след като е бил почистен или измит със сапун и гореща вода.

Абсолвент в университета в Окланд е намерил начин да определи дали клетъчни проби, взети за ДНК тест, са от кожата, устата или друга част на тялото, като например от вагината. Защо е важно това? Сега учените могат да разберат дали даден обект, например бутилка, е използван като инструмент при сексуално насилие или просто е бил докоснат от жертвата.

Поредицата „Съдебни медици” по Zone Reality е високо ценена от експерти в областта. Комисарят на американското министерство на правосъдието, Тони Хамънд, я нарече „Най-добрата поредица за съдебна медицина, която съм гледал.” От какво значение е за вас да имате съдебното общество на своя страна?

От огромно значение е за нас, както за наша гордост, така и за работата ни. Ако един учен не смята, че представяме научната информация по ясен, прецизен и отговорен начин, той/тя няма да участва в нашето предаване.

Това има и други предимства за нас. Често, по време на интервю, учените споделят „Имам един друг случай, който може да ви заинтригува...” и така самите те стават източник на много от казусите, разгледани в „Съдебни медици”. Текст от potv.bg
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Съдебни медици , Пол Даулинг

Нов сезон: Съдебни медици

д-р Лари Куарино

Интервю с Макс Хук

НОВ СЕЗОН: Съдебни медици (7 сезон)

Интервю с Ейми Мишад