Лица ТВ водещи

Интервю с Кени Белай

Добави коментар

Кени Белай е световен шампион по траял колоездене. Той е продуцент и водещ на новата поредица по Extreme Sports Channel - „Kenny Belaey’s Big Time”, с която надниква в сърцето на световната траял сцена.

Кени БелайКени Белай е световен шампион по траял колоездене.Кени  Белай продуцент и водещ на новата поредица по Extreme Sports Channel - „Kenny Belaey’s Big Time”, с която надниква в сърцето на световната траял сцена.

1. Как и какво те накара да започнеш да се занимаваш с траял колоездене? Кога осъзна, че интересът ти към спорта е сериозен?

Всичко е благодарение на баща ми, който се занимаваше с мототраял. Когато бях на девет години, на едно състезание, в което той участваше, видях другите деца да карат велосипеди и много скоро и аз получих един, както и брат ми Уесли. Беше страхотно забавление, когато карахме двамата.

2. Разкажи ни повече за първите ти години, прекарани с траял колелото.


През първите години се занимавах едновременно с футбол и траял, харесвах много футбола, но определено не съм отборен играч. Предпочитам индивидуалните спортове и когато бях на 11, за пръв път участвах в състезание и станах трети. Оттогава на практика съм на почетната стълбичка на всяко състезание, в което съм карал...

3. Имал ли си моменти на пълен застой в карането и как успяваш да ги преодолееш?

Какво е това застой?

4. Имаш ли спомени от първите ти състезания? Сподели ни нещо за тях.

Освен факта, че станах трети, помня, че носех страхотна каска, която получих от баба ми, защото се страхуваше, че ще падна по лице.

5. Според теб може ли траялът да стане почти толкова популярен, колкото футбола, баскетбола и т.н.?

Не смятам, че ще стане толкова популярен, колкото тези спортове, защото е много по-лесно да си купиш топка, например, и да отидеш на игрището. Но съм убеден, че траялът ще става все по-популярен с всяка изминала година. Ако стане толкова разпространен, ще бъда горд, че съм допринесъл поне малко това да се случи.

Кени Белай


6. Има ли достатъчно условия за практикуването на този спорт и какво трябва да се направи, за да се създадат такива условия?


Мисля, че на първо място, трябва да има повече специални терени по целия свят и те да бъдат изградени в големите градове... нещо като скейт паркове, но за траял. Когато това се случи, спортът автоматично ще придобие популярност и в природни условия, и постепенно навсякъде по света...

7. Моля те дай няколко съвета за по-младите и начинаещите райдъри.

Карайте колкото е възможно повече (и не забраявйте да учите ) и най-важното – никога не се отказвайте, особено в началото. Трябва да знаете, че траялът е труден спорт, но ако вярвате в себе си, ще успеете. И още един добър съвет: гледайте видеоклипчетата ми на уебсайта на Extreme Sports Channel и YouTube, за да научите някои движения.

8. Колко често тренираш и в какво се състои тренировката ти?

Карам всеки ден през сезона, около 4 часа на ден. Освен това правя много упражнения за сила и издръжливост, за да съм във форма. Това е работа на пълно работно време.

9. Кой ти е любимият трик или комбинация от трикове?


Обичам да правя оли от кикър (малък камък, например) и да качвам  високо препятствие. Обичам също да карам възможно най-гладко.

Кени Белай10. Имаш ли идол?

Да. Сезар Каняс е моят герой от детството ми.

11. Райдърите в света не са много. Ти как мислиш има ли приятелство между вас или по-скоро спортна злоба?


Зависи коя сцена наблюдавате. Например в моята категория 26 инча, в която аз се състезавам с френските райдъри понякога конкуренцията е сериозна, защото всички искаме да победим, но в края на краищата знаем, че споделяме една и съща страст. На улицата е малко по-различно, тъй като там колоездачите не се състезават, а го правят за забавление и затова атмосферата е различна... Да речем, че имаме нужда от конкуретно отношение и амбиция да се развиваме, но винаги трябва да уважаваме опонентите си. Това е философията ми.

12. Сменил си много видове колела, но кое ти е било най-удобното?

Имам два байка – градски, с който карам в града и един за състезания. Единият е по-добър за движения по време на демонстрации, като side hops (високи странични скокове), а другият – за трикове като manuals или tailwhips (завъртане на колелото със задната част). Харесвам и двете, но мисля, че мога да правя много повече на състезателното колело...

13. Сега караш за едни от най-големите в бранша - MONTY. Какво е настроението в отбора, няколко думи и за колелата?

Като всеки, и моето първо колело беше Monty, но когато бях на 18 го смених с Koxx за пет години. Завръщането ми към Monty е огромна чест за мен, защото мога да им помогна да развият моделите 26 инча, досега фокусът им беше върху 20-инчовите. Да карам редом със Сезар Каняс и Дани Комас под испанското слънце.. какво повече ми трябва. Чудесно е От Пи да бъде мениджър на тима!

14. А твоето мнение за колелата KOXX?

Koxx наложиха стила в този спорт и всяка година са революционни. Това е страхотена марка, която е помогнала страшно много на траяла през последните няколко години! Много харесвам и времената, когато карах Koxx.

Кени Белай


15. Защо все пак избра 26” пред 20”?

Когато взех участие в състезанието в Грац през 2002 г., исках да спечеля в клас 20 инча, тъй като се бях подготвял за това в продължение на цяла година. Реших, обаче, да се включа и в клас 26 инча просто за забавление без да се напрягам много. Случи се така, че станах 4-ти в клас 20 инча, а по-късно в същия ден спечелих в клас 26 инча... Оттогава тренирам само на 26 инча и според мен тези колела са много по-добри в сравнение с 20-инчовите. Дават възможност да „караш” повече върху даден обект, вместо да правиш side hops…

16. Идеята за предаването “Kenny Belaey’s Big Time” е страхотна. Как стигна до нея и как успя да намериш точните хора, с които да я реализираш?

Винаги мисля за нови начини да популяризирам траяла. Всеки голям спорт е представян по телевизията и си зададох въпрос – защо не и траяла. Прекарах много часове в офиса, обмисляйки сценария, отидох при спонсорите и те харесаха идеята. Осъществихме я благодарение на Extreme Sports Channel, които за първи път представят масов проект за траяла...

17. Какви са новите ти планове и идеи за 2010 или ще ги запазиш в тайна?


Да тренирам усилено и да се опитам да спечеля световния шампионат отново. Да промотирам спорта, да направя няколко фотосесии и няколко нови видеоклипа. Този телевизионен проект е само началото на много нови идеи, върху които работя.

18. Extreme Sports Channel отпразнува 10-тия си рожден ден. Как виждаш себе си и този спорт след още 10 години?

Знам със сигурност, че най-добрите райдъри ще бъдат истински професионалисти, спонсорите ще проявяват интерес към спорта и ще има още повече големи състезания, отразявани по телевизията в целия свят. Спортното ниво ще продължи да се развива, а байковете ще станат ултра леки, така че ще скачаме още по-високо.

19. Кажи няколко думи на всички траял любители в България.

Здравейте, български траял колоездачи, искам да ви помоля да ми помогнете в популяризирането на този страхотен спорт и не забравяйте да карате, колкото можете повече. Победителите никога не се отказват, пораженците никога не побеждават!

 

 

 

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Кени Белай , Kenny Belaey’s Big Time

Extreme Sports Channel с ново предаване „Kenny Belaey’s Big Time”