Актуално Други

Интервю с Кандис Олсън - Божествен дизайн

2 коментара

Интервю с Кандис Олсън, водеща на „Божествен дизайн” по Zone Club.

Топ специалистът по интериорен дизайн Кандис Олсън се завръща на екрана през този месец с шестия сезон на поредицата „Божествен дизайн”, която се излъчва всяка събота и неделя по канал Zone Club от 13.00 и 20.00 часа. Кандис представя поредицата си като част от октомврийската тема на Zone Club „Гуру на интериорния дизайн” и разказва откровено какво всъщност е да преобразяваш домовете на хората, да бъдеш заета майка, както и да правиш свои собствени дизайнерски линии.

Интервю с Кандис Олсън - Божествен дизайн

Здравей Кандис, много ти благодаря, че ни отдели от времето си. С какво се занимаваш в последно време?

Здравейте, всъщност точно се връщам от Ню Йорк, където посетих текстилно изложение, срещнах се и разговарях с хората за моите продукти и пуснах някои нови линии. Беше доста натоварено! Прибирам се, за да видя децата си и когато си легнат, започвам да работя по новите продуктови линии, по завършването на дизайнерски проекти. Страшно съм заета, но обожавам всяка една минута от работата си!

Уау, изглежда наистина си много заета... а ние ще гледаме шести сезон на „Божествен дизайн”, част от темата „Гуру на интериорния дизайн” на Zone Club през октомври. Разкажи ни какво да очакваме в този сезон на поредицата.

Струва ми се, че най-значимата за мен история бе тази на млада двойка от Ню Орлиънс, която вложила огромно количество пари и време за цялостно обновяване на кухнята си точно преди урагана Катрина. Можете ли да си представите двойка млади хора, инвестирали време и пари в ремонт на кухнята си и след седмици ремонтни работи и мръсотия, кухнята е завършена в петък вечер. На следващата сутрин ураганът Катрина унищожава целия им дом, а те дори още не са изпробвали творението си. Затова те вземат последните финансови средства (които никак не са много) и се преместват в Торонто, за да започнат да строят буквално отначало дома си и живота си.

Интервю с Кандис Олсън - Божествен дизайн

Когато чух за тяхното преживяване, „Божествен дизайн” се намеси и в общи линии помогнахме за повторното изграждане на живота им, а първата стъпка за това бе купуването на нова къща. Те не можеха да си позволят същото, което са имали в Ню Орлиънс, затова ние направихме най-доброто от това, което те успяха да купят. Направихме промени, съобразявайки се с техния вкус и начин на живот - имаха малко пространство, но ние го „отворихме”, защото те обичат да се забавляват. Използвахме и някои специфични детайли от стила на Ню Орлиънс, за да се почувстват като у дома си. Наехме удивителен художник от Ню Орлиънс, който наистина успя да добави този фантастичен полъх в дома им. Беше невероятен успех, а ние бяхме изключително щастливи, че помогнахме.

В поредицата участваше и една двойка, която искаше в дома да се усеща стар „европейски дух”. Как интерпретираш и изпълняваш такава молба?
Специално при тази двойка и двете половинки са големи почитатели на Европа и са пътували много. И двамата изпитваха споделена романтична носталгия към това да израснеш в тези прекрасни къщи в Европа, затова моята задача бе да пресъздам историята със съвременен поглед. Знаех, че искат модерна разходка из европейския стил, и аз го направих с тапет с исторически мотив, но със стъклена украса отгоре. След това добавихме моя диван „Кандис Олсън „Пайпър”, който има красива висока облегалка, много семпъл, но напомнящ за миналото и за английския стил и прибавихме изключително съвременни, ексцентрични детайли. Лампи и маси със специични крачета... Идеята беше всичко да напомня за традиционния европейски стил, но много нов и изискан.

Интервю с Кандис Олсън - Божествен дизайн

Ти преобразяваш много мазета и тавани в „Божествен дизайн”, защо според теб това са толкова често срещани поръчки?

Добър въпрос! Имайки предвид ужасно високите цени на имотите в целия свят, хората искат да използват пространството, с което разполагат, в максимална степен и да го усвояват колкото е възможно повече, така че то да „работи” за тях. Те осъзнават, че преразглеждането на функцията на таванските помещения и мазетата означава, че могат да имат допълнителна стая за игра на децата, за учене и дори за spa. Понякога тези помещения се оказват най-трудни за ремонтиране и промяна, тъй като хората искат да ги направят мултифункционални. Едно от най-добрите ми дизайнерски преобразявания беше точно на един таван – той беше в окаяно състояние, но ние го превърнахме в наистина красив оазис. Това бе перфектното уединено място, където можеш да избягаш от забързаното ежедневие. Много хора обожават идеята да си имат свой собствен спа център в дома си или да пригодят банята си по този начин, което е сравнително лесно да се постигне, и това ще те кара с нетърпение да очакваш да се прибереш у дома.

Интервю с Кандис Олсън - Божествен дизайн

Има ли място някъде по света, което си посетила, и си останала впечатлена от дизайна?

Нали знаете, често неочакваните, неподозирани местенца, могат да се окажат открития и да покажат най-зашеметяващия дизайн. Аз и моето семейство пътуваме до Европа и най-често натоварваме багажа в колата и докато караме, разглеждаме какви изненади можем да открием. В Баден-Баден в Германия в сърцето на Шварцвалд се намира стар естествен спа комплекс „Фридрихсбад”. Там има термални извори и истински стар прекрасен спа комплекс. Термалните спа бани са невероятни и това е може би най-впечатляващият такъв комплекс, който съм посещавала.

Като пример за истински лукс бих посочила хотел “Мандарин Ориентал” в Ню Йорк – поразителен симпатичен малък хотел.

Ако трябваше да преобразиш дома на някоя знаменитост, коя би била тя?

О, несъмнено с удоволствие бих реновирала апартаментите на Доналд Тръмп в Ню Йорк!

Смятам че, тъй като НюЙорк е финансов център и имайки предвид  всички тези новини, че фалират инвеститорски банки, че хората губят работата си... , би трябвало да има по-малко показност, поне за известно време. Всички търпим последствията от кредитната криза и мисля, че ще има тенденция към ограничение във всички направления. Това разбира се означава, че и дизайнът ще бъде засегнат, което ме навежда на мисълта, че склонността към претенциозната и показна визия, всичкото това злато и провокиращият стил ще бъдат и трябва да бъдат преосмислени.

Макар че си вдъхновение за много хора, особено благодарение на телевизионните ти изяви, имаш ли икона в света на дизайна, която те е вдъхновила теб самата?

Дороти Дрейпър, която вече не е сред нас. Възхищавам ѝ се – тя бе грандамата на дизайна. В момента стилът на Дороти Дрейпър се възражда, а тя е работила през 50-те и 60-те години. Обичам да пренасям нейната визия в съвремието, по малко тук и там, и определено тя е икона и вдъхновение за мен.

Интервю с Кандис Олсън - Божествен дизайн

В какво според теб се изразява добрият дизайн? Здравият разум, популярна марка, достъпност с авангардно докосване...?

Добрият дизайн според  мен означава формата да следва функцията. През цялото време, когато съм с клиентите си, аз задавам въпрос и вземам предвид всичко - кой живее на това място, начина му на живот, сваля ли си небрежно обувките пред вратата, как всъщност иска да живее във всекидневната си... Материите, завършващите детайли и осветлението се обмислят в зависимост от лайфстайла на клиентите. Ако една двойка прекарва по-голямата част от деня си на работното място и се прибира вкъщи единствено вечер, тогава мислим как да пригодим стаята за вечерно осветление. Моето мнение е, че една стая трябва да бъде функционална... нали всички ние искаме да скрием всекидневните вехтории и боклуци.

Затова доброто решение е, не просто да претворим снимките от списанията – те не винаги са удобни за живеене. Ничий свят не е перфектен, затова не бива да очаквате да живеете на перфектното място. Също така трябва да имате предвид и практичната страна на нещата, бюджетите, къде да инвестирате пари... Добрият дизайн отнема време и пари, той трябва да е най-добрата инвестиция. Но трябва да се има предвид, че един дизайн, въпреки че е модерен днес, трябва да се променя и да се развива... Всеки път, когато се запознавам с нов клиент, правя малка презентация, показвайки гарнитура за трапезария от 60-те, всичко пасва. Десетилетие по-късно семейството не може да я понася! Въпреки че дървото е добро или материята все още е чудесна, вкусовете се променят и развиват, както  и ние самите. И всъщност всичко е свързано с необходимостта от заменяне на нещата, използването на нещо ново и изхвърляне на старото...

Моята формула започва със здрав разум – стаята не е само за гледане, а за живеене.

Ти винаги задаваш на собствениците един и същ основен въпрос: “По какъв начин искаш домът ти да ти е полезен?” Моля те дай ни твоя отговор на този въпрос.

Аз се омъжих и родих децата си в малко по-късен етап от живота си, така че моят подход сега е напълно различен от този преди 10 или 20 години. Домът ти, движението ти от едно място на друго... те променят. Променя се и това, от което имаш нужда. Моят съпруг обичаше забавленията, но след като се появиха децата, трябваше да съчетаем техните и нашите нужди в къщата. Затова купихме тази къща в Торонто, търсейки отворени пространства. Аз съм изключитлено заета майка, съпруга и бизнес дама и когато съм вкъщи, предпочитам да работя в едно помещение, но да мога да наблюдавам децата. Всъщност бих искала да ги наблюдавам непрекъснато – в моя дом мога да виждам малките пакостници навсякъде, така че, ако не ги чувам или виждам, значи са намислили някоя беля! Стилът ми е много модерен, но проблемът в това е, че дори една вещ може да го направи да изглежда хаотично и разхвърляно. Нали разбирате, по цял ден работя в пълен хаос, подготвяйки предаването и последното нещо, което искам да видя, когато се прибера, е още повече бъркотия. Аз съм на принципа “далеч от погледа, далеч от ума” и затова имам предвидено място за всичко, така че да е прибрано зад врати, дори и играчките. И когато се прибера, у дома има някакво визуално спокойствие и чувство за контрол. Аз използвам много естествени материали и това е така и вкъщи. Най-красивият елемент от дизайна е, че целият гръб на къщата е от стъкло и имаме гледка към прекрасно голф игрище, а тук в Канада има четири сезона и гледката ни непрекъснато се сменя – пролет, лято, есен, зима.

Заради забързания начин на живот и технологиите в нашето ежедневие, всички искаме, когато се прибираме вкъщи да виждаме поне частица природа или нещо, което да ни напомня за нея... или пък просто да имаме прекрасно място за релаксация или може би сауна, която да помогне за това!

Текст от potv.bg
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Божествен дизайн

Fine Living Network през месец юни

Темата на Zone Club през септември e Духовно пътуване

Лятно преобразяване, темата на Zone Club - август 2009

ПРОДЪЛЖАВА: Божествен дизайн (7 сезон)

Божествен дизайн (6 сезон)