Филми Документални

Храмът “Джанавар”

Добави коментар

След повече от 90 години отново бе проучена част от изключителния паметник на раннохристиянската архитектура и култура - църквата в местността “Джанавара” край Варна.
документален филм на MSAT

Автор: Екатерина Митева
Оператор: Александър АлексиевСлед повече от 90 години отново бе проучена част от изключителния паметник на раннохристиянската архитектура и култура - църквата в местността “Джанавара” край Варна. Екип на телевизия MSAT засне проучванията на екипа с ръководител Александър Минчев.

Помещение с кръщелна зала и кръстовиден басейн със стълбища са една от големите находки на археолозите. Дълбочината на басейна е около 1.30 м, облицован е бил с мрамор, от който са намерени останки.

“Планът на самата църква в Джанавара е уникален не само за България, но и за ранно-византийския свят. Той отдавна е влязал в историята на архитектурата и във всички енциклопедии по византийско изкуство, разказва авторът на филма Екатерина Митева.

Църквата се намира на 4 километра югозападно от Варна, на североизточния склон на възвишението Джанавара, недалеч от южния бряг на Варненското езеро. Документалният филм разказва още за набезите на вандалите, които наскоро бяха разбили централната част на проучваната църква. При направени инвестиции и добро желание на община Варна, църквата в Джанавара, след покриване би могла да стане привлекателен туристически обект.

Гледайте документалния филм Храмът Джанавара в събота 9 август от 12.40 ч. по MSAT. Първоначално публикувано в сайта потв.бг
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: Храмът Джанавар